WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Fort Kijkuit is een Pareltje
Kortenhoef, di 5 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Fort Kijkuit naast de afslag Nederhorst op de N201 is een verborgen pareltje. Het Fort is gerestaureerd en is op werkdagen te bezoeken.

Welkom bij Fort Kijkuit

Wellicht wist u al dat u het Fort kan bezoeken. De WWK-redactie wist dat niet. Er staat weliswaar een bord "Welkom bij Fort Kijkuit", maar zo'n bord staat ook bij de ingang van een kantoor of een fabriek, zonder dat het de bedoeling is dat je echt zomaar naar binnen loopt. Bij Fort Kijkuit blijkt dat wél de bedoeling te zijn. Op de website van Natuurmonumenten staat onderstaande informatie inclusief de mooie video. Doe er uw voordeel mee. Vaar, fiets of rijdt eens langs het Fort om er een kijkje te nemen.


Pantserschild 20 cm dik staal.

Lees ook:

20102010 Plassen worden Zichtbaar
23082011 Forten open voor Publiek
23022012 Structuurvisie-avond
23012014 Schatgraven in Kortenhoef
12052014 Fietsen met Nat.monumenten
07072014 Sloepentocht 2014
21072014 Het Naakte Fort Kijkuit
24072014 Fietstocht langs Vecht en forten
19052015 Open Dag Fort Kijkuit
07072015 Fort tot Leven Gebracht
03032016 Bijenlint Scholenproject
08042016 Fort Kijkuit wint EU prijs

Van de website

Fort Kijkuit

Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis en er bovenop een geschutsopstelling. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer 50 manschappen. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt, bij het aanbrengen van gronddekking rondom het wachthuis.

Historie in de natuur

Fort Kijkuit bestaat uit verschillende bouwwerken; een oude fortwachterswoning, een buskruit- en projectielenmagazijn en een houten loods. In 1933 is er een moderne kazemat van gewapend beton bij gebouwd, bedoeld voor de opstelling van een vuurwapen. De kazemat heeft een stalen schild van 20 centimeter dik en is afkomstig van het in 1927 gesloopte pantserschip Hare Majesteit Tromp. Helaas verhinderde het de invasie van 1940 niet, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Zij wisten precies waar het fort zich bevond, ook al stond het tot begin jaren zestig op geen enkele topografische kaart.


Video Natuurmonumten

Wat kun je doen bij Fort Kijkuit?

Bezoek het informatiepunt in het voormalige kruithuis en kom meer te weten over de geschiedenis van het fort, de bijzondere natuur in de omgeving en over fiets-, wandel-, en vaarroutes. Vanaf het uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël. In de fortgracht zie je met een beetje geluk vogels als kuifeend, fuut en de ijsvogel. Verspreid op het terrein staan picknicktafels. Er is een aanlegplek voor bootjes.

Openingstijden

Het fortterrein is van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur. Weekend gesloten.

Fietsroute langs het fort

Fiets 29 km langs plassen, slootjes en bloemrijke graslanden. En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort. Kijk rond op het fortterrein van Fort Kijkuit! Startpunt van deze route is Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in 's-Graveland.

Download hier de gratis fietsroute 'Vechtplassen'>>

Hoe is Fort Kijkuit te bereiken?

Fort Kijkuit ligt langs de N201, tussen Vreeland en Loosdrecht. Vanaf de Vreelandseweg, bij de kruising met de Gabriëlweg, is het fort te bereiken. Het fort bezoek je bij uitstek met de fiets of boot. Voor fietsers staan er meerdere rekken en kun je de elektrische fiets opladen. Je kunt ook met de auto komen, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Voor sloepen en soortgelijke boten zijn speciale steigers aangelegd.

Adres: Gabriëlweg 6, 1241 ND Kortenhoef (Wijdemeren) Tip: Zoek in je navigatiesysteem op Wijdemeren, Nederhorst den Berg of Kortenhoef.

Restauratie fort

In 2014/2015 is het fort flink gerestaureerd, van verlaten vestingwerk tot uitnodigend uitzichtpunt. Het voormalige kruithuis waar vroeger wapens in werden opgeslagen, is omgetoverd tot een onbemande informatieruimte, met daarop een uitzichtpunt. Het hoofdgebouw is ingericht als kantoor voor de boswachters van Natuurmonumenten. De kazemat is aan de buitenzijde hersteld. Vroeger stonden hier de vuurwapens opgesteld. Nu is het een winterverblijfplaats voor vleermuizen en daarom het enige gebouw dat niet toegankelijk is.

De restauratie is medegefinancierd door de provincie Noord-Holland en vanuit het Europese LIFE project New Life for Dutch Fens is het infopunt ingericht.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/NM
foto
Rik Jungmann
auteur
NM/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief