WIJDEMEERSE WEBKRANT
Forten open voor Publiek
Wijdemeren, di 23 augustus 2011

Op 10 september, stelt Natuurmonumenten een aantal forten open voor het publiek. U bent dan van harte welkom op Fort Nieuwersluis, -Nigtevecht, -Abcoude en -Kijkuit.

persbericht

Bezoek een fort op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag stelt Natuurmonumenten een aantal forten open voor het publiek. Op zaterdag 10 september bent u van harte welkom op Fort Nieuwersluis, Fort Nigtevecht, Fort Abcoude en Fort Kijkuit.

Fort Abcoude is tevens geopend op de zondag 11 en 25 september. Op zaterdag 17 september staan er gidsen bij Fort Botshol om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. De toegang op Open Monumentendagen is gratis en openingstijden zijn steeds van 11 tot 16 uur.


Fort Nieuwersluis Foto: Ferry Siemensma (Natuurmonumenten)

Hele dag rondleidingen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven op de forten doorlopend rondleidingen van ongeveer een uur. Zij vertellen u onder andere over de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Over herstelwerkzaamheden en brikkenbeton op fort Abcoude. Over de functie van Fort Nieuwersluis ten tijde van de Koude Oorlog, en waarom dit terrein lange tijd voor de mens verboden gebied is geweest.

Ook voor kinderen is een bezoek interessant én spannend. De meeste forten hebben namelijk nog slaapvertrekken, een keuken, een officiersruimte en latrines, waardoor de sfeer van het leger in de 18e en 19de eeuw nog voelbaar is. Met uitleg van de gidsen erbij, krijgt u een goed beeld van hoe het er daar destijds aan toe ging.

Op Fort Botshol vindt u geen gebouwen, want tot de bouw van het complete verdedigingswerk is het nooit gekomen. U ziet hier de grasdijken waarop het fort gebouwd zou worden. Maar de ligging, met Botshol en Waverhoek aan uw voeten, is uniek. Verhalenvertellers brengen op 17 september het fort tot leven.

Op Fort Nigtevecht laten verhalenvertellers het jaar 1914 herleven, toen de algemene mobilisatie werd afgekondigd en de forten werden bemand. Je komt de vertellers tegen tijdens een wandeling vanaf Station Abcoude of de wandeling vanaf Fort Abcoude naar het Fort bij Nigtevecht.

Waar liggen de forten?

  • Fort Nieuwersluis ligt aan de Rijksweg 9 in het gelijknamige plaatsje aan de Vecht onder Loenen.
  • Fort Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam Rijnkanaal, niet bereikbaar vanuit het dorp Nigtevecht maar vanuit Abcoude.
  • Fort Kijkuit ligt aan de Kleizuwe 17 in Vreeland, langs provinciale weg Hilversum-Vinkeveen, afslag Nederhorst den Berg.
  • Fort Botshol: ten zuidwesten van Abcoude aan de Winkel.
  • Fort Abcoude: Molenweg 19, 1391 CH, Abcoude

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/forten

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
regenachtig
20 gr.
windkr. 2