WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schatgraven in Kortenhoef
Kortenhoef, do 23 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Naast de Vreelandseweg, bij de afslag naar Nederhorst, ligt een rommelig terreintje met een bult en wat bergroeiing. Onder die rommel blijkt een fort te liggen. Fort Kijkuit!

Dat fort is eigendom van Natuurmonumenten. Het leidde decennia lang een slapend en verwaarloosd bestaan. Je wist dat het er moest liggen, maar niemand zag het ooit achter de bosjes. Ook vanaf het Hilversums Kanaal was het een ontoegankelijke vesting.

Kantoren en infopunt

Daar komt verandering in. Wie over de N201 rijdt, ziet plotseling de contouren van het fort. Fort Kijkuit, een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie wordt vrijgemaakt. Er komen kantoren van Natuurmonumenten, een informatie- en een uitzichtpunt. Ook komt er een aanlegplaats voor bootjes aan het Hilversums Kanaal.

persbericht

Fort Kijkuit op de schop

Natuurmonumenten is gestart met werkzaamheden op Fort Kijkuit. Het fort dat langs de provinciale weg N201 nabij Hilversum ligt krijgt een recreatieve functie en zal deels het kantoor vormen van de beheereenheid Vechtplassen. Een stukje Nederlandse cultuurhistorie wordt in oude glorie hersteld en opengesteld voor publiek. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden eind 2014 afgerond.

Het fort in Kortenhoef is eigendom van Natuurmonumenten en de restauratie wordt medegefinancierd door de Provincie Noord-Holland vanuit het budget voor het behoud en de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Op het fortterrein staan verscholen achter zandwallen, drie oude militaire gebouwen waarvan het metselwerk aan de buitenzijde en het raamwerk gerestaureerd wordt. Daarnaast krijgen deze gebouwen ieder hun eigen functie.

Verbluffend uitzicht en plaats voor bootjes

Het eerste gebouw, het voormalige kruithuis waar vroeger wapens in werden opgeslagen, wordt omgetoverd tot een onbemande informatieruimte, daar bovenop komt een uitzichtpunt. Bezoekers kunnen daar genieten van een verbluffend uitzicht over de weidse polder, de omliggende plassen, het fortterrein en de naastgelegen molen Gabriël. Ook komt er bij het fort een aanlegplaats voor bootjes. Voor deze ontwikkelingen is geld beschikbaar gesteld vanuit het Europese LIFE project. Gemeente Wijdemeren is enthousiast en ondersteunt het initiatief omdat het goed aansluit bij haar visie op recreatie in de gemeente.

Vleermuizen als buren

Het tweede, en grootste, gebouw krijgt een kantoorfunctie voor de medewerkers van Natuurmonumenten. Ook komt er een vergaderruimte die te huren is. Het derde gebouw, de kazemat, wordt aan de buitenzijde hersteld. Vroeger stonden hier de vuurwapens opgesteld. Nu is het een winterverblijfplaats voor vleermuizen. Alle werkzaamheden vinden met de grootste zorg plaats. Er wordt rekening gehouden met de natuur op het fort en aan het historische uiterlijk van het fort veranderd zo min mogelijk.

Fort Kijkuit

Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847, en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en had het doel de grote steden van Utrecht en Holland te beschermen. Het fort is zichtbaar van de provinciale weg N201 en vanaf het water. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer vijftig manschappen. Het fort biedt een unieke combinatie van natuur en historie en krijgt nu de opknapbeurt die het al zo lang verdient.

Europees geld

Door in het kruithuis ook een informatiepunt te ontwikkelen over de  laagveengebieden in het bijzonder, kan een deel van de inrichting gefinancierd worden vanuit het Europese LIFE project “New Life for Dutch Fens”. LIFE Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en planten- en dierensoorten beschermen die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de soortenrijkdom.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief