WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Plassen worden Zichtbaar
Loosdrecht, wo 20 oktober 2010

Het gemeentebestuur van Wijdemeren wil iets doen aan de onzichtbaarheid van de Loosdrechtse Plassen.

Wie door Loosdrecht loopt, fietst of rijdt heeft bijna nergens het idee dat het hier gaat om een dorp dat aan een uitgebreid plassengebied grenst. Het zicht op de plassen wordt grotendeels aan het zicht ontnomen door bebouwing, hoge hekken en begroeiing. De happy few die aan de plas wonen, hebben er zicht op. De bezoeker of toerist moet flink zoeken om een plek te vinden waar hij bij het water kan komen zonder de verplichting om meteen een bestelling te plaatsen. Het is die behoefte waaruit de gedachte voor het Dorpscentrum geboren is, dat iets aan het doorzicht naar de plas moet verbeteren.

Neerwaartse spiraal

Er woedt al vele jaren een discussie over dit fenomeen. In 2007 was een groot artikel in de weekendbijlage van NRC Handelsblad gewijd aan de Loosdrechtse treurigheid. In dat artikel verzuchtte Jaap van Waveren: "We zijn in een neerwaartse spiraal beland. Er is eigenlijk niks meer van Loosdrecht over."

Wijdemeren 2040

Het gemeentebestuur van Wijdemeren wil Loosdrecht weer aantrekkelijk maken voor recreanten en toeristen en ontwikkelt daarom een toekomstvisie met de naam "Wijdemeren 2040". Dat plan wordt opgesteld in samenwerking met landschapsarchitect Benno Strootman. De kern van dat plan is om het doorzicht naar de plassen te herstellen. Dat moet gebeuren door het kappen van bomen en struiken, maar ook de hoge hekken en de dichte bebouwing aan de oever zal over een lengere periode aangepakt moeten worden. Strootman droomt over een boulevard vanwaar recreanten over de plassen kunnen turen. Maar ook verder gelegen plekken als Fort Kijkuit en de Vreelandseweg moeten vergezichten krijgen naar de witte zeiltjes op deLoosdrechtse plassen.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon, buien
11 gr.
windkr. 3