WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verbijstering Zondagrust
Wijdemeren, di 20 december 2011

Hannie Humme heeft met verbijstering de discussie in de raad over de zondagsluiting in de Wijdemeren gevolgd. De rol van DB en diens wethouder roepen vragen op.

Lees ook:

13092009 CDA tegen zondagsopening
29112011 Nootweg Aantrekkelijker
30112011 College: Zondag Dicht
30112011 Vragen VVD over Koopzondag
01122011 VVD over Zondagsrust
07122011 Winkels open. Gewoon doen?
08122011 Noodkreet Van de Bunt
08122011 Koster over Principes
08122011 Nootweg: Voor de volledigheid
13122011 OCW: Winkels Dicht
13122011 Supermarkten open?
14122011 DB voor Sluiting op Zondag
15122011 OKL: Winkels Open!
16122011 DB met Zagte Hand geleid

ingezonden brief

Met verbijstering en ongeloof heb ik de discussie in de raad en de berichten in de media over de zondagsluiting in de gemeente Wijdemeren gevolgd. De smeekbede van Henk-Jan van de Bunt in de plaatselijke nieuwskranten om zijn supermarkt in Loosdrecht op zondag een aantal uren open te mogen stellen mocht niet baten. De stemming in de gemeenteraad pakte negatief voor hem uit. Dat de vijf raadsleden van DorpsBelangen die voor winkelopening op zondag zijn niet voor de motie van VVD en D66 stemden, was volgens fractieleider Voigt om een bestuurscrisis te voorkomen.

Wethouder financiën Gert Zagt zette zijn partijgenoten echter gewoon tegen de muur. 'Doen wat ik zeg, of ik stap op.' Daarbij zijn eigen persoonlijke geloofsovertuiging op de eerste plaats zettend in plaats van het economische belang van de burgers van Wijdemeren, in dit geval de gebroeders Van de Bunt in Loosdrecht.

Hoe men zijn of haar zondag invult is nog altijd een persoonlijke keuze. Wie kiest voor de zondagsrust, maakt een persoonlijke keuze en zal op zondag ook niet gaan winkelen. Toen wethouder Zagt beëdigd werd, koos hij bewust voor de tekst ‘Dat verklaar en beloof ik’ in plaats van ‘Zo helpe mij God almachtig.’ Het zou immers kúnnen gebeuren dat zijn geloofsovertuiging zijn politiek handelen in de weg zou komen te staan. Dat hij in dit geval tóch zijn geloofsovertuiging voor laat gaan op het economisch belang van een ondernemer en indirect dat van de gemeente Wijdemeren, vind ik onbegrijpelijk. Dat hij zijn partijgenoten met de rug tegen de muur zet en hen niet de vrijheid geeft anders te denken en/of te beslissen dan hij, vind ik nog kwalijker.

Elke inwoner van Nederland wordt geacht de Grondwet te respecteren. In het eerste artikel van die grondwet staat: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ Op het gemeentehuis van Wijdemeren hangt in de hal zelfs de plaquette met daarop de tekst van Artikel 1 van de Grondwet’. In november 2010 door wethouder Boermans op de paal geschroefd.

Artikel 1 van de Grondwet verwoordt behalve het discriminatieverbod met nadruk het gelijkheidsbeginsel. Van gelijkheid is binnen de gemeente Wijdemeren na de afgelopen raadsvergadering geen sprake meer. De kerstmarkt in Loosdrecht op zondag mocht wel doorgaan. De Intratuin in Kortenhoef is meerdere zondagen in het jaar open. De Jumbo in Kortenhoef elke zondag. De ijsbaan, de watersportbedrijven, de sportkantines, kasteel Sypestein, de restaurants, cafés, ik kan nog wel even doorgaan. Gaan we die nu allemaal sluiten op zondag?

De gemeente Wijdemeren zou failliet gaan als dat echt zou gebeuren. Gooi het complete visiedocument ‘De kern van Wijdemeren’ maar gelijk in de vuilnisbak. Over de portefeuilleverdeling van deze plannen moet in ieder geval nog maar eens flink gesproken worden.

Hannie Humme
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief