WIJDEMEERSE WEBKRANT
Noodkreet Van de Bunt
Nieuw Loosdrecht, do 8 december 2011

De gebroeders Van de Bunt van de C1000 aan de Nootweg in Nieuw Loosdrecht slaken een noodkreet als gevolg van het collegebesluit om de zondagsrust te handhaven.

Lees ook:

29112011 Nootweg Aantrekkelijker
30112011 College: Zondag Dicht
30112011 Vragen VVD over Koopzondag
01122011 VVD over Zondagsrust
07122011 Winkels open. Gewoon doen?

ingezonden brief

Geachte bewoners van Wijdemeren,

Al 17 jaar zijn wij als gebroeders van de Bunt gevestigd op de Nootweg te Loosdrecht. We zijn gestart in een SPAR van 200 m2 . Deze hebben we na 2,5 jaar verbouwd naar een SUPER en vervolgens een Super de Boer van 670 m2. Aansluitend op de wensen van de markt zijn we ook hier na 2,5 jaar gaan kijken naar expansiemogelijkheden. Na een langdurig traject van ruim 11 jaar, waarin gemeentelijke herindeling en één slepend bezwaar de boventoon voerde, is het ons gelukt een C1000 van 1300 m2 te realiseren.

In deze 11 jaar hebben we moeten toezien hoe de consument de keuze maakte om buiten het dorp de boodschappen te gaan halen. De combinatie SUPER DE BOER en klein vloeroppervlak hadden niet de kracht de klant binnen te houden. Vandaag de dag lukt het ons beter om de Loosdrechtse consumenten binnen de gemeente te houden op één dag na, de zondag. Landelijk is de omzet op zondag in 2010 gestegen naar 364mln dit was nog maar 300mln in 2009. Dit geeft aan dat er behoeft is aan een zondagsopening, wanneer deze vergunning selectief , en dusdanig voor andere ondernemers onbereikbaar, verleend wordt, is hier sprake van, in onze ogen, oneerlijke concurrentie.

De gemeente Wijdemeren, waar Loosdrecht deel van uit maakt, is opgesplitst in drie ver uit elkaar liggende kernen, te weten: Loosdrecht, Kortenhoef/’s –Graveland en Nederhorst den Berg. De gemeente telt 24.000 inwoners. Zoals er landelijk geregeld is, wordt er één vergunning afgegeven per 15.000 inwoners. Deze vergunning, welke afgegeven is voor onbepaalde tijd, ligt bij de JUMBO in Kortenhoef.

Om toch de consument tijdens de feestdagen gebruik te kunnen laten maken van verruimde openingstijden, hebben wij op 14 september 2011 een vergunning aangevraagd waarin wij aanspraak willen maken op de 12 vrije koopzondagen. Deze aanvraag is door motiverende redenen van B & W pas behandeld op 29 november 2011. Indien de vergunning verleend was, bleven er dus nog maar 3 van de mogelijke 12 zondagen over. Tegelijk met onze aanvraag heeft ook de Nootweg BIZ een aanvraag ingediend. Binnen de BIZ zijn alle winkeliers van de Nootweg verenigd. Het merendeel staat achter deze aanvraag.

Door B&W is tegen deze aanvraag gestemd. Bij een 2-2 heeft de burgemeester de kant gekozen van de wethouder welke economische zaken in de portefeuille heeft. Frustrerend voor ons want onze consument gaat op zondag niet naar Kortenhoef voor de boodschappen maar wijkt eerder uit naar onze buurgemeente Hilversum. Winkelcentrum Kerkelanden ligt op 5 minuten rijden buiten ons dorp, Kortenhoef 15 minuten. Opmerkelijk is dan ook de medewerking van B&W aan het verlenen van een zondag vergunning aan Intratuin te Kortenhoef en aan de winkeliers op de Frans Halslaan te Loosdrecht voor een kerstmarkt op zondag, waarbij de winkels open zijn.

Waarom is voor ons en de gemeente de zondagsopening zo belangrijk? De supermarkt wereld is een verdringingsmarkt. D.w.z.er zijn relatief veel aanbieders. De consument maakt de keuze qua winkel aan de hand van en aantal criteria: Prijsstelling, kwaliteit, gewoonte, gunning en bereikbaarheid. Ook openingstijden vallen onder deze criteria. Het boodschappen doen is in de loop der tijd sterk mee veranderd met onze maatschappij. Een winkel welke geopend is van 08:00 uur tot 20:00 uur is standaard geworden. Dit in tegenstelling tot een decennia geleden. De behoefte om op zondag ook boodschappen te kunnen doen sluit volledig aan op de huidige moderne leefstijl. Zoals we al eerder in bovengenoemde tekst vermelden; de omzet ligt nu op 364 mln. en is in sterke mate groeiende.

Wat willen wij?
Wij willen een eenduidig beleid waarin alle ondernemers gelijk behandeld worden en zelf de keuze kunnen maken of zij wel of niet op zondag open gaan zijn.

Met vriendelijke groet
Henkjan van de Bunt
C1000 van de Bunt, Nootweg 45, Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief