WIJDEMEERSE WEBKRANT
VVD over Zondagsrust
Nieuw Loosdrecht, di 6 december 2011

Vanavond kreeg Martin Vuyk de antwoorden op zijn vragen inzake de zondagsrust en de winkelopenstelling in Loosdrecht.

Omdat Martin Vuyk in de commissie Bestuur en Middelen voorzitter is werden zijn vragen van gisteren vanavond gesteld door een bevriende fractievoorzitter, te weten Joep Frijdal (VVD). Frijdal voegde er nog vraag aan toe. "Klopt het dat er plannen zijn voor een zondagsmarkt in Nieuw Loosdrecht?"

Het debat ging over het feit dat het college een verzoek om openstelling van twee winkels aan de Nootweg in Nieuw Loosdrecht op zondag afwees. Bij die afwijzing stemden de VVD en D66 wethouder voor de zondagsopenstelling, de beide DB wethouders stemden tegen de zondagsopenstelling, daarin gesteund door burgemeester Martijn Smit.

Overtuiging

Wethouder Gert Zagt is portefeuillehouder Economie en in dat kader verantwoordelijk voor de winkelopenstelling op zondag in Wijdemeren. Van Zagt is bekend dat hij uit overtuiging een zeer strikte handhaving van de zondagsrust voorstaat. In zijn antwoord was hij op dit punt ook helder. Daarmee was eigenlijk al zijn stemgedrag verklaard. Waarom wethouder Jaap van Waveren (DB) indertijd wel voor de openstelling van tuincentra stemde, maar nu tegen de openstelling van winkels aan de Nootweg werd niet nader verklaard. Wethouder Gert Zagt gaf aan dat ook andere argumenten dan zijn overtuiging een rol speelden. Hij noemde de rust rond de Nootweg, de bescherming van de kleine middenstand en het feit dat hij bang is voor precedentwerking op de Nootweg, maar ook in de andere kernen van Wijdemeren. Van een eventuele zondagsmarkt in Loosdrecht wist Zagt niets.

Rol burgemeester

De VVD wilde ook graag weten waarom de burgemeester het afwijzen van de openstelling gesteund had. Deze verklaarde dat hij als voorzitter van het college geen politieke rol heeft en daarom altijd de verantwoordelijke portefeuillehouder (Zagt) steunt. Tenzij die steun volstrekt tegen zijn principes en overtuiging in gaat. In dit geval was dat volgens hem niet het geval.

Collegebevoegdheid

Joep Frijdal (VVD) kondige aan dat hij in de raad een motie zal indienen over deze kwestie. Nanne Roosenschoon (D66) zal die motie steunen. Felix Flameling (GL) wees erop dat de besluitvorming over winkelsluiting door de raad is overgedragen aan het college en dat een motie derhalve nogal nutteloos is. Voor Roosenschoon was dat aanleiding om toch nog even te pleiten voor een referendum.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief