WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verbazing over Blijk-stuk
Nederhorst den Berg, wo 21 december 2011

Henk van der Zanden heeft het stuk van Cor Koster over de bijeenkomst in De Blijk op 16 december met verbazing gelezen.

ingezonden brief

Recreatie en Sport

Met stijgende verbazing heb ik de reactie van de heer Koster gelezen naar aanleiding van de bijeenkomst die onlangs door de BRC in sporthal “De Blijk” werd georganiseerd. De aanwezigheid van de heer Koster bij die bijeenkomst is mij overigens ontgaan mede omdat hij tijdens deze avond geen enkele bijdrage heeft geleverd aan de discussie. Los daarvan heeft hij klaarblijkelijk ook niet goed geluisterd naar wat die avond gezegd is. Op zich is dat geen probleem, maar reageer dan niet op de wijze zoals nu is gebeurd. Voor alle duidelijkheid een paar punten ter toelichting:

  • De heer Koster verwijt de bewoners van de Dobbelaan “NIMBY”  of “NIVEAU” gedrag. Dit komt erop neer dat mensen zeggen dat ze iets goed vinden, als het maar niet bij hen voor de deur gebeurt. De heer Koster is wat dit punt betreft wel selectief. De speeltuinvereniging moet naar het recreatiegebied verkassen omdat de gemeente de grond van de oude brandweerkazerne  niet aan een projectontwikkelaar kan verkopen als de speeltuinvereniging blijft zitten waar deze nu zit. De nieuwe bewoners willen met hun “NIMBY”gedrag, waarvoor de gemeente wel begrip heeft, namelijk niet dat er een speeltuin aan hun achtertuin grenst. Het verwijt m.b.t. “NIMBY”gedrag komt overigens altijd uit de hoek van de mensen die zelf niet worden geconfronteerd met een ingrijpende verandering binnen hun directe leefomgeving. Misschien kent de heer Koster ook voor deze mensen nog een mij onbekende uitdrukking.
  • De opmerking over de “NIVEAU” mensen geeft er blijk van dat veel van wat de avond is gezegd de heer De Koster blijkbaar ontgaan is. Alle mogelijke argumenten, ook die hij in zijn stukje aanhaalt waaronder overlast, vandalisme, verstoring van de natuur, het mooie uitzicht en kapitaalvernietiging zijn die avond door bewoners genoemd.  
  • De heer Koster heeft zich klaarblijkelijk nogal geërgerd aan de vraag om financiële onderbouwing van het gepresenteerde plan. Volgens hem is het logisch dat die onderbouwing er nog niet is. Het is hem blijkbaar ontgaan dat wethouder Van Waveren tijdens de bijeenkomst aangaf dat er wel degelijk een concept begroting bestaat. De wethouder gaf aan dat de BRC moest beslissen of ze daar een toelichting op wilden geven. De BRC gaf aan dat niet te willen.  De vraag werd met name gesteld om vast te kunnen stellen of deze avond wel over een realistisch plan gesproken werd. De gemeente heeft immers aangegeven geen enkele financiële bijdrage aan het plan te leveren.  Discussiëren over iets waarvan je van tevoren weet dat het absoluut onmogelijk is om het te realiseren is namelijk contraproductief.

De heer Koster geeft aan de vraag om een financiële onderbouwing van het plan te presenteren een blah blah blah verhaal te vinden. Hij vindt het kijken naar een kostenplaatje zinloos en iets voor het bedrijfsleven waar je geen stap verder mee komt en geen deuk mee in een pakje boter slaat. Van een oud-voorzitter van het CDA verwacht je zo’n merkwaardige opmerking niet. Mensen met een politieke achtergrond die zo over financieel beleid denken staan er bijna garant voor dat de gemeente waarvoor ze actief zijn binnen de kortste keren onder curatele van de Provincie staat. Wat dat betekent weet men in Nederhorst den Berg inmiddels wel, en zou de heer Koster met zijn politieke achtergrond zeker moeten weten. Met dit gedrag van vertegenwoordigers van politieke partijen is het niet vreemd dat deze politieke partijen binnen een paar jaar gedecimeerd worden en uiteindelijk in de terminale fase belanden.   

De heer Koster geeft een zeer eenzijdig beeld van de gang van zaken tijdens de bijeenkomst in De Blijk. Hij heeft het niet over de punten waaraan een groot deel van de aanwezigen zich stoorden zoals:

  •  Een gespreksleider die geen partij behoort te zijn, maar dat overduidelijk wel is, en die met zijn gedrag veel irritatie oproept.
  •  Een inleider die na zijn verhaal te hebben verteld na opmerkingen van aanwezigen zijn excuses aanbiedt voor de negatieve wijze waarop hij het natuurgebied omschrijft.
  • Aanwezigen die aan het begin van de bijeenkomst te horen krijgen dat er over de locatie niet gediscussieerd kan worden omdat die een voldongen feit is.
  • Het niet ingaan op het verzoek inzicht te geven in de concept begroting van het geheel.
  • Aanwezigen krijgen geen tekening van het plan mee om dit thuis nog eens rustig te kunnen bekijken. Er wordt toegezegd dat ze op korte termijn op de site van de gemeente de projectschets kunnen zien. Tot op heden is dat niet het geval.

Na afloop van de bijeenkomst hebben veel aanwezigen nog met elkaar nagesproken. Helaas was de heer Koster daarbij niet aanwezig. Ik geef er namelijk de voorkeur aan dat mensen elkaar aanspreken op gedrag en uitspraken op het moment dat ze dat persoonlijk kunnen doen. Van die gelegenheid heeft de heer Koster helaas geen gebruik gemaakt. Alleen via de webkrant een selectief ongenoegen uiten is volgens mij niet zoals het hoort. Om die reden zou ik het op prijs stellen om eens persoonlijk met de heer Koster van gedachten te wisselen in plaats van een discussie op afstand.

Henk van der Zanden
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief