WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Koster over Principes
Wijdemeren, do 8 december 2011

Cor Koster laat zijn licht schijnen over de zondagsrust en de problemen die het college daar plotseling mee heeft.

Lees ook:

13092009 CDA tegen zondagsopening
29112011 Nootweg Aantrekkelijker
30112011 College: Zondag Dicht
30112011 Vragen VVD over Koopzondag
01122011 VVD over Zondagsrust
07122011 Winkels open. Gewoon doen?
08122011 Noodkreet Van de Bunt

NB. De link hieronder, naar de besluitenlijst van het college van 29 november, op de website van de gemeente werkt wel, maar blijkt een leeg scherm op te leveren.

ingezonden brief

Principes

Natuurlijk kun je verwachten dat de leden van het College van Burgemeester en Wethouders af en toe van mening verschillen. Interessant is WAAROM dat het geval is.

De besluitenlijst van het college meldt beknopt als altijd dat B&W een verzoek van een paar winkeliers aan de Nootweg in Loosdrecht hebben afgewezen. De winkeliers wilden op zondag open zijn. De "liberale" wethouders Abrahamse en Boermans waren vóór openstelling. De overige drie - wethouders Zagt en Van Waveren en burgemeester Smit - wezen het verzoek af. "Het college geeft daarbij doorslaggevend belang aan het handhaven van de zondagsrust en de bescherming van de belangen van kleine ondernemers, die weinig personeel hebben", zo staat in de besluitenlijst.

De burgemeester stemde mee met wethouder Zagt omdat hij "als voorzitter van het college geen politieke rol heeft en daarom altijd de verantwoordelijke portefeuillehouder (Zagt) steunt. Tenzij die steun volstrekt tegen zijn principes en overtuiging in gaat. In dit geval was dat volgens hem niet het geval."

Kerstmarkt

Dat was kennelijk korte tijd later anders, toen het ging om een kerstmarkt op zondag. Dat werd toegestaan met vier stemmen voor en één tegen. Ook nu stemde wethouder Zagt tegen, maar deze keer ging de burgemeester niet met hem mee. Kennelijk waren er nu andere principes of was er een andere overtuiging in het geding. Het betekent dat de burgemeester iets heeft uit te leggen.

Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat hij dat waarschijnlijk niet tot volle tevredenheid zal kunnen. Niet alleen is het uiterst moeilijk om consequent te zijn, maar er zijn zoveel factoren die mogelijk relevant zijn dat er een aparte wetenschap voor uitgevonden is: Besliskunde - in het Engels Operations Research. Dat vak maakt gebruik van "fuzzy logic" en is in hoge mate wiskundig. Niet erg geschikt, dus, als instrument bij college-beslissingen.

De sabbat des HEEREN uws Gods

Wat dat betreft is het voor wethouder Zagt veel makkelijker. Hij heeft tenminste "echte" principes: christelijke. "Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat des HEEREN uws Gods". Die principes moet men natuurlijk respecteren, maar er doet zich wel een probleem voor. Als je gekozen bent voor een partij als de SGP of CU of zelfs het CDA, dan wist de burger waar hij voor stemde. Maar wethouder Zagt stond op de lijst van DorpsBelangen, en dat is toch echt wat anders dan een christelijke partij. Hier wreekt zich het feit dat DorpsBelangen, net als D66, geen ideologie heeft. Dus ook Zagt en zijn partij hebben wat uit te leggen.

Cor Koster
Nederhost den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief