WIJDEMEERSE WEBKRANT
Fraude met Europees Geld?
Nieuw Loosdrecht, vr 1 december 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster wijst erop dat Wijdemeren 8 ton euro's kreeg van Europa om de Schutse en de kasteeltuin van Sypesteyn te herstellen.

Nu worden er vijf woningen gebouwd. Dat was niet de bedoeling...

ingezonden brief

Fraude met Europees geld?

Op maandag 20 november 2017 gaf wethouder Sandra van Rijkom de aftrap voor de bouw van vijf woningen op het Schutse-terrein, vlak naast kasteel-museum Sypesteyn in Loosdrecht. 1)  Maar er is iets vreemds aan de hand met die plannen.

De Schutse, een van de bijgebouwen van Sypesteyn, was ooit in gebruik als herberg en later als restaurant. Daarna raakte het in verval.  In 2004 kreeg de gemeente acht ton subsidie, de helft van de EU en de helft van de Provincie Noord-Holland, waarmee, zo staat in een persbericht van de Provincie van oktober 2004, het gehele historische complex van De Schutse en de kasteeltuin in oude glorie hersteld zou worden. Eén van de voorwaarden van de subsidiegevers was dat het allemaal binnen 5 jaar gerealiseerd zou worden, d.w.z. uiterlijk in 2009. Dat is niet gebeurd. En De Schutse? Het bestemmingsplan uit 2012 zegt daarover: “Op deze locatie wordt de bebouwing waarin nu 'De Schutse' is gevestigd gesloopt. Hiervoor in de plaats komen 12 zorgeenheden in vier woningen.” 2)

Het slopen van De Schutse plus het bouwen van vijf nieuwe woningen is echt wel iets anders dan de gemeente zei te zullen gaan doen toen zij subsidie aanvroeg. De EU en de Provincie gaven die acht ton niet voor sloop en woningbouw.  De bedoeling van de subsidiegevers was dat "het gehele historische complex” in oude glorie hersteld zou worden “en aantrekkelijk gemaakt voor toeristische en recreatieve activiteiten”.

De gemeente gebruikt dat geld dus voor iets anders. Dat is misbruik van EU-geld en provinciale middelen. Zoiets heet fraude. Het lijkt me niet meer dan fatsoenlijk dat de gemeente die 800.000 euro teruggeeft. Òf dat geld alsnog gebruikt waarvoor het bedoeld was.

Cor Koster
Nederhorst den Berg


Lees ook in het WWK archief:

Schutse is dicht
Schutse blijft dicht
Inspreken 28-3-2003
Sypesteyn: nieuwe directie 15-12-2003
Brussel helpt Sypesteyn? 29-9-2004
Gemeente koopt Schutse 5-10-2004
800.000 voor Sypesteyn 19-10-2004
Wijdemeren Actueel Live 22-10-2004
Nieuwe directeur Sypesteyn 21-1-2005

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief