Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Gemeente koopt Schutse

Wijdemeren, 5 oktober 2004. De gemeente vraagt de subsidie voor Kasteel-Museum Sypesteyn aan en koopt de Schutse. RenÚ Voigt van DBW had zijn bedenkingen en vroeg het college welke risico's de gemeente loopt.

Sypesteyn ontving per jaar 33.000 euro subsidie. Eerst van Utrecht, later van Noord-Holland. Die subsidie stopt echter, waardoor Sypesteyn in de gevarenzone komt en zal moeten sluiten.

Om dat probleem op te lossen moeten de aankoop van de Schutse en inkomsten uit horeca-activiteiten verlichting bieden. De aankoop van de Schutse zou moeten gebeuren met subsidie van de EG.

Omdat de EG de subsidie alleen in maximale omvang verstrekt aan een overheid, is de constructie gekozen dat de gemeente de subsidie aanvraagt en de Schutse koopt. Na vijf jaar wordt het pand overgedragen aan Sypesteyn. Voorwaarde voor de subsidieverstrekking is dat het pand minimaal vijf jaar in bedrijf en in gebruik blijft. Daar spitsten de vragen van Voigt zich op toe. "Wat gebeurt er als ze eerder stoppen? Loopt de gemeente dan een risico?" Burgemeester Don Bijl, die Yvonne Siemons verving en ook bestuursvoorzitter van Sypesteyn is, stelde hem gerust. "In dat geval hebben wij het pand nog in osn bezit."


. Half bewolktMatige wind17║ Naar volgende bericht