WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Daar moet u het mee doen...
Nederhorst den Berg , ma 28 oktober 2013

'Hiermee moeten we het doen.' :verzucht Cor Koster moedeloos over het politieke landschap in Wijdemeren aan de vooravond van de verkiezingen in maart.

Cor Koster analyseert fractie voor fractie de gemeenteraad en citeert met weinig plezier de Rijdende Rechter: "Dit is uw raad en daar moet u het mee doen. Tot 19 maart 2014."

ingezonden brief

Hiermee moeten we het doen

Hoe staat het ervoor, met de politiek in Wijdemeren? In één woord: matig. Laten we even de verschillende fracties langslopen. Er zijn er zeven, met in totaal 19 raadsleden.

D66 is de bijwagen van DorpsBelangen, met wethouder Boermans als excuustruus, slechts door DB getolereerd om de schijn van absolutisme te vermijden. Joost Boermans vindt dat niet erg, gezien zijn toespraak waarin hij zich in alle bochten wringt om te vertellen waarom hij slaafs achter DB aangelopen is bij het wegsturen van wethouder Abrahamse. Wie dat nog niet gehoord of gelezen heeft, moet echt even gaan kijken. Het is dit soort redeneringen waardoor de politiek haar slechte naam gekregen heeft.

DorpsBelangen heeft wethouder Abrahamse er uitgebonjourd, maar heeft daar tot nog toe niets over gezegd op hun website. Ik kan me ook wel voorstellen dat ze het stil willen houden; het was immers bepaald niet hun ‘finest hour’.

Minimaal bloedvergieten

Wat is er verder over DB te zeggen? Niet veel. Hun wethouders hebben inmiddels zo’n beetje alles ingepikt. Gert Zagt had al de belangrijkste portefeuille in een gemeente, Financiën, en heeft nu ook de op één na belangrijkste: Ruimtelijke Ordening. En dan heeft hij ook nog Bouw en Woningtoezicht, Monumentenzorg en Milieu/duurzaamheid erbij genomen. Omdat de burgemeester altijd meestemt met de portefeuillehouder is het duidelijk: de gemeente is overgenomen door Zagt. Een revolutie met minimaal bloedvergieten: slechts één andere wethouder is gesneuveld. Toch knap van Zagt.

De VVD zit nu ineens in de oppositie. Het enige wat men erover zegt op hun website is dat men de situatie ten zeerste betreurt. Ja, dat zal wel. Veel geluk met wethouders hebben ze niet. De voorganger van Abrahamse, Wim Lorjé, moest ook al het veld ruimen. Waar Abrahamse viel over bloembakken, struikelde Lorjé over de grassprietjes van een voetbalclub.

Het CDA doet het daarentegen goed. De fractie heeft deze periode voortreffelijk oppositie gevoerd. Men stelt zich positief op en komt met goede initiatieven, die fractievoorzitter Theo Reijn uitstekend verwoordt. Niet dat ze iets binnenhalen, maar ze doen tenminste hun best. Theo is trouwens veel beter op dreef dan in de vorige periode toen het CDA zelf een wethouder leverde. Het oppositievoeren is hem op het lijf geschreven. Laten we hopen dat het CDA ook de volgende periode in de oppositie blijft.

Opgeheven

En dan was er nog een clubje genaamd WIJ, opgezet door Ben Steenvoorden nadat hij uit de PvdA gegooid was. Lang heeft WIJ niet bestaan; het werd opgeheven nadat Ben doorgelopen was naar DorpsBelangen. Daarna heeft niemand ooit meer iets van hem vernomen. WIJ heeft, vreemd genoeg, nog steeds een website, zelfs met een partijprogramma. De club was kennelijk voor “Passie - Visie - Durf - Ambitie”, iets wat ook de PvdA ooit belangrijk vond.

Hopelijk gaat het straks weer wat beter met de PvdA als ze samen zijn met Groen Links. “PvdA en Groen Links bruisen van de energie” staat er in een persbericht. Opvallend, want noch de PvdA, noch Groen Links hebben zich deze periode erg bruisend of energiek opgesteld. Zou dat nu echt in één keer veranderen?

Als laatste is er de éénmansfractie Siderius. Nadat Liesbeth Siderius uit de VVD gezet werd,  is ze ook overgelopen naar DB net als Ben Steenvoorden. Maar anders dan Ben wilde ze niet in het niet verdwijnen. Daarom heeft ze nu een eigen fractie.  Maar ze is natuurlijk ook een bijwagen bij DB.

Samenvattend: DorpsBelangen is nu de absolute heerser in Wijdemeren en dat is te merken. De rest, met uitzondering van het CDA, stelt eigenlijk weinig of niets voor. Dit is de situatie, en daar moeten we het mee doen. Tot 19 maart 2014.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief