WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Storm
Wijdemeren, di 29 oktober 2013

Het zal niemand ontgaan zijn dat het gisteren flink gestormd heeft. Ernst Kasteleijn zond enkele foto's van omgewaaide bomen uit de buurt.

Hij schreef bij de foto's:

"Vanochtend een ritje Amersfoort vv gemaakt: in Hilversum omleiding op de Diependaalselaan, vanwege een omgewaaide boom EN de Oudloosdrechtsedijk afgesloten, dus weer terug via de N201, later bleek ook vanwege een omgewaaide boom, nabij het Volvomuseum. (Aan de Zodde in Loosdrecht. red. WWK) 

Brandweer met 2 wagens in de weer met zagen om de weg in no time weer verkeersveilig en toegankelijk te maken, terwijl de politie het verkeer in goede banen leidde.  

Heren en dame, mijn complimenten! "

Verkeersinfarct

Het hoogtepunt van de storm lag in Wijdemeren rond het middaguur. Dat is mooi te zien op onderstaande grafiek. Links de luchtdruk in millibar. Onder de datum met om de 12 uur een stippellijn. De stippellijn net rechts van het minimum van de luchtdruk is 12.00 uur 's middags. Daarna klom de barometer razendsnel en begon de zon zelfs weer te schijnen.
Het kwaad was echter geschied. Windstoten van 110 tot zelfs 130 km/u in het noorden van het land. Daken van huizen. bomen omgewaaid, ook op het spoor. 's Avonds lag het treinverkeer rond Amsterdam o.a. naar Almere en Hilversum compleet plat, waarna er een verkeersinfarct optrad op de A6, A1 en secundaire wegen als de Gooilandseweg. Uw redacteur deed er drie uur over om van het gemeentehuis naar het metrostation Gaasperplas te rijden, daar mensen op te pikken, naar Almere te brengen en zelf weer via Bussum naar huis te rijden. Normaal een rit van pakweg een klein uurtje.

Veegmachine

Terwijl de storm op het hoogtepunt was, klonk in de verte op de Zuidsingel een zacht gebrom. Het zou toch niet.. Ja het klonk wel zo. Ze zullen nu toch niet... Ja toch wel. Daar was de straatveegmachine die de blaadjes voor zich opveegde, want contract is contract nietwaar. Terwijl alle bomen met windkracht tien ontdaan werden van elk blad, reed daar de Stads Beheer Service veegmachine. Achter hem net zo veel vers gevallen blad als voor hem.

bron
WWK
foto
E. Kasteleijn
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief