WIJDEMEERSE WEBKRANT
Loenen op weg naar fusie
Loenen, za 13 december 2008

De herindeling bij de buren in Loenen is een stap verder. Het kabinet besloot gisteren dat de herindeling door kan gaan.

De herindeling in Utrecht, waarbij Loenen, Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen (Vinkeveen etc.) worden samengevoegd, is een stap verder in het proces. De provincie deed het voorstel aan het kabinet, dat daarover moest besluiten. Gisteren gaf het kabinet zijn goedkeuring aan het voorstel.

1 januari 2010

Nu moet er door het kabinet een wetsvoorstel gemaakt worden om de herindeling te bekrachtigen. Zodra dat voorstel is ingediend bij het parlement kan de laatste stap gezet worden. Als Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeuren, dan zal de herindeling plaats vinden op 1 januari 2010.

Dorpsraden

In de G&E van vandaag staat een interview met oud-wethouder Joseph Toonen van Loenen. In dat interview legt hij uit dat hij, in tegenstelling tot de rest van de politiek in Loenen voor de herindeling is. (Loenen was in eerdere herindelingsgolven de trekker van vurig verzet tegen herindelingen, het z.g. Loenens Beraad.) In het interview pleit hij voor het instellen en faciliteren van dorpsraden per kern om iets van de eigenheid te bewaren.

Stille dood Dorpsraden

In de aanloop naar de herindeling van Wijdemeren op 1 januari 2002 werd, met name door lijsttrekker Nelleke Schenkkan van GroenLinks vurig gepleit voor het instellen van Dorpsraden na de herindeling. Ook in het huidige verkiezingsprogramma van GroenLinks staat nog steeds de wens om Dorpsraden in te stellen. Na de herindeling van Wijdemeren is er echter bijna nooit meer iets gehoord over de instelling van Dorpsraden. Het is dan ook te verwachten dat die er in de nieuwe fusiegemeente bij de buren ook niet zullen komen.

Een boeketje berichten over Dorpsraden uit het (verre) verleden:

Groen Links in 't zonnetje
Collegeprogramma
Emailberichten Groen Links
Oktober 2000
ing. brief: Dorpsraden
DB Loosdrecht ligt dwars
Verslag Dorpsraden
Politiek Café 19 mei
Groen Links
Lijst GroenLinks
Dorpsraden
PvdA: Meerderheid tegen Fusie 12-1-2005
Politiek Café AROS
Politiek Café Wijdemeren
DorpsradenProgramma GL 5-1-2005
Nieuws van DBW 25-1-2006

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
1 gr.
windkr. 4