Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Rechter geeft Six Gelijk

's-Graveland, 12 oktober 2006

De gemeente Wijdemeren had wel moeten handhaven tegen de beeldentuin en de paddenpoel van oud VVD-wethouder Dick 't Hoen vindt de rechter.

Op 14 september deed de rechtbank afdeling bestuursrecht uitspraak in deze zaak. 't Hoen richtte bij zijn huis aan de Oude Meentweg in 's-Graveland een beeldentuin in die hij gebruikt voor de verkoop van de beelden, hij maakte in het weiland een paddenpoel in met rotsblokken en hij verkoopt bloemen, groente en eieren vanuit huis.

De familie Six, de buren van 't Hoen, maakte bezwaar tegen de activiteiten en de bouw van de paddenpoel bij de gemeente Wijdemeren. Hun argumentatie was, dat die niet in het bestemmingsplan pasten. Het college besloot echter dat de activiteiten hobbymatig waren en weigerde handhavend op te treden tegen 't Hoen. Voor de paddenpoel gaf het college een aanlegvergunning af. Vele malen stuurde de familie Six brieven naar het college en sprak zij in bij commissies en raadsvergaderingen. Zonder resultaat. Dus maakte Six de gang naar de rechter.

Gemeente in het ongelijk

Die deed op 14 september jongstleden uitspraak en stelde de gemeente Wijdemeren en 't Hoen volledig in het ongelijk. De gemeente had wel degelijk moeten handhaven tegen de beeldentuin en de verkoop van eieren, bloemen en groenten, omdat die niet passen in het bestemmingsplan. De paddenpoel had wel aangelegd mogen worden, maar zonder rotsblokken, stenen en planten. "De gemeente (verweerder) heeft ten onrechte de belangen van Six (eiser) inzake de groentetuin niet meegewogen." : stelt de rechter.

In de uistpraak vernietigt de rechter het besluit van Wijdemeren om niet te handhaven inzake de beeldentuin, de verkoop van groenten en de inrichting van de paddenpoel en bepaalt dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen. Wijdemeren moet de proceskosten betalen.

Nog een uitspraak

In het naastgelegen weiland heeft 't Hoen een aantal sokkels geplaatst waarop later beelden geplaatst zouden worden. Tegen deze uitbreiding van de beeldentuin maakte Six ook meteen bezwaar bij de gemeente. De gemeente zag geen kwaad in het plaatsen van de sokkels, wees het bezwaar van Six af en weigerde te handhaven.

Deze zaak diende tegelijk met de hierboven beschreven rechtszaak. En ook hier sprak de rechter uit dat de gemeente ten onrechte het bezwaar van Six had afgewezen. Dat besluit werd vernietigd. De gemeente moet een nieuw besluit in de kwestie nemen. En moet de proceskosten betalen.

Burenruzie onder op de stapel

In een interview in de G&E n.a.v. zijn nieuwjaarstoespraak van 2004 sprak burgemeester Don Bijl uit dat hij zich kapot ergerde aan burenruzies en de tijd die de gemeente daaraan kwijt is. Als voorbeeld noemde hij met naam en toenaam de burenruzie tussen Six en 't Hoen. "Wat hem betreft zouden die onder op de stapel moeten komen." In de commissie van 15 januari 2004 werden die uitspraken verzacht en enigszins teruggenomen. Overigens was het juist de VVD (Els van Hall-Kruit) in die commissie, die er als enige bij het college sterk op aandrong om wel handhavend op te treden tegen de acctiviteiten van 't Hoen. De rechter gaf haar bijna twee jaar later gelijk. In de commissie van 3 december 2003 waren DBL, DBW, VVD en D66 nog voor hanhaving geweest. Dat standpunt werd echter later verlaten door die partijen (behalve de VVD). Ten onrechte volgens de rechter, naar nu blijkt.

Alle betrokken partijen, Gemeente, 't Hoen en Six, kunnen hierna in beroep gaan bij de Raad van State.

Eergisteren werd er aan de onenigheid tussen de buren een nieuw hoofdstuk toegevoegd toen 't Hoen trachtte de sloop van het pand van Six te verijdelen.

Zie ook:

Burenruzie Oude Meentweg 6-10-2005
Voigt: Open Brief aan Bijl 12-1-2004
Gemeente verliest bij RvS 28-9-2005
Burenruzie woekert Voort 15-3-2005
Jhr. Six vs. 't Hoen
Beeldentuin bedrijfsmatig 30-1-2004
Six maant gemeente 27-11-2003
Bijl: niet zo bedoeld 15-1-2004
Bijl: Ruzies onder op de stapel 8-1-2004
Paddenpoel 't Hoen 14-12-2003
B&W: Beeldentuin is hobby 4-1-2005
CDA fotografeert hek 't Hoen
D66: Reactie op Don Bijl 10-1-2004
Burger komt eerst? Afgeserveerd! 3-12-2003
Ruimte & Economie 8-4-2004


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht