WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nienhuis over de Brandweer
Wijdemeren, ma 23 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Jan Willem Nienhuis (CDA) schreef een stuk over de veiligheidsregio en de knorrigheid van burgemeester Broertjes naar raadsleden die weinig zien in 14 miljoen voor Crailo.

Democratisch tekort

De veiligehidsregio, waar de brandweer onder valt, wordt bestuurd door de negen burgemeesters van de aangesloten gemeenten. De burgemeesters, onder leiding van Pieter Broertjes (Hilversum) en Fons Hertog (Huizen), willen veertien miljoen euro uitgeven aan een oefencentrum op Crailo. Enkele gemeenteraden, waaronder die van Wijdemeren, zien daar niets in. Jan Willem Nienhuis legt uit dat in dit geval het credo "wie betaalt, bepaalt" niet op gaat.

Lees ook:

29012015 Brandweer-oefencentrum
11022015 Verzet Brandweercentrum
12022015 Irritatie Veiligheidsregio
13022015 Arjo in Wonderland
16022015 De Paradox van Putter

Blog CDA Wijdemeren

De Brandweer

De brandweer is zeer belangrijk voor iedere burger in Nederland. De meeste mensen krijgen er gelukkig niet vaak mee te maken, maar als het nodig is komt deze hulpverlener gelukkig heel snel.


Jan Willem Nienhuis (CDA)

In de gemeente Wijdemeren hebben wij een brandweerkorps in Nederhorst den Berg, Kortenhoef en Loosdrecht. Deze korpsen bestaan grotendeels uit geweldige vrijwilligers die een kleine onkostenvergoeding krijgen. Als gemeenteraad hebben wij niets over de brandweer te vertellen, omdat wij onze taken hebben gedelegeerd aan de zogenoemde veiligheidsregio. Het bestuur van de veiligheidsregio bestaat uit de negen burgemeesters uit deze regio. De gemeente Wijdemeren mag meebetalen en onze burgemeester Smit zal de mening van de gemeenteraad in de veiligheidsregio verdedigen. Maar ook hier geldt de democratische meerderheid, wij mogen betalen maar niet bepalen. Dit is een gegeven waar wij moeten wij leven.

Nu het veel besproken oefencentrum Crailo in Bussum, zonder al te diep op de materie in te gaan.  Ik ben zeker ook geen tegenstander van dit Crailose oefencentrum, maar de informatie en onderbouwing die wij tot nu toe hebben ontvangen is ondermaats. De veiligheidsregio heeft bijna twee jaar geleden bedacht dat wij onze brandweermensen niet meer elders willen laten oefenen, maar dat wij een eigen oefencentrum moeten krijgen. De kosten hiervoor bedragen 14 miljoen euro.

U moet weten dat er verschillende oefencentra in Nederland zijn die kampen met grote tekorten en niet rendabel te maken zijn. De heren Vuijk en Van Enk uit onze gemeenteraad hebben één en ander onderzocht en zijn zeer kritisch. Ook in de commissie Bestuur en Middelen zijn wij zeer kritisch, dat is ook onze taak. 

Nu heeft de voorzitter van de veiligheidsregio en niet toevallig de burgemeester van Hilversum zich niet echt positief uitgelaten over kritische raadsleden uit de gemeente Wijdemeren, Naarden, Blaricum en Hilversum. Burgemeester Broertjes roept via de media op ‘te stoppen met plukharen’, (deze kende ik nog niet, ben kaal) er ‘doodziek van te worden’ en ‘wij zijn toch niet gek’. Ik ben ook zeker niet van mening dat het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio gek is, maar wij moeten als volksvertegenwoordigers de bestuurders wel scherp houden, dat is actueler dan ooit tevoren. En dat burgemeester Broertjes doodziek wordt van kritische raadsleden zegt wat mij betreft meer over hem dan over ons. Dat belooft wat voor de toekomst!

Even terug naar de brandweer. Ik ben van mening dat wij moeten gaan nadenken over een nieuwe financieringsvorm van de brandweer in het algemeen. Waarom kunnen bijvoorbeeld de verzekeraars niet meebetalen aan de brandweer en waarom moet de overheid alleen financieel verantwoordelijk zijn. Ik realiseer mij dat ik dan natuurlijk bij onze CDA-vrienden in Den Haag moet zijn, want hier gaan wij in Wijdemeren natuurlijk ook niet over.

J.W Nienhuis
CDA-raadslid gemeente Wijdemeren

Het originele artikel staat op de website van het CDA Wijdemeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
CDA Wdm blog
foto
Douwe van Essen
auteur
CDA Wdm blog
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief