WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Cello en Piano in Het Jagthuis
Horstermeer, ma 23 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op vrijdag 6 maart geven Örs Köszeghy (cello) en Daniël Kramer (piano) een concert in het Jagthuis waarvoor hoogtepunten uit de celloliteratuur werden uitgezocht.

persbericht

Fijne cello-avond in het Jagthuis
vrijdag 6 maart

Twee jongemannen die al vaker in het Jagthuis zijn geweest maar hier nog nooit gezamenlijk optraden, verzorgen nu een heerlijk cello recital: cellist Örs Köszeghy en pianist Daniël Kramer. Ze hebben voor dit concert een aantal hoogtepunten van de celloliteratuur uitgezocht: de 5e sonate van Beethoven, een sonate van Hindemith en de tweede sonate van Johannes Brahms staan op het programma.

Örs werd in Hongarije geboren, studeerde er aan de Franz Liszt Akademie in Budapest en vervolgde zijn studie bij Ferschtman in Amsterdam. Hier behaalde hij summa cum laude zijn master diploma. Hij speelde eerder in het Jagthuis met zijn strijktrio Dumas. Daniël is een soort klavierleeuw. Hij speelt Beethoven met evenveel gemak als 20e en 21e eeuwse muziek. Hij is een meester in het begeleiden zowel van zangers als van instrumentalisten en ook hij rondde zijn master opleiding in Amsterdam met onderscheiding af. Daniël trad eerder in het Jagthuis op met Trio Amare (piano, sopraan, klarinet). Om deze twee heren nu samen te horen is echt een feest. De 5e cellosonate van Beethoven begint met een dramatisch openingsdeel; maar daarna geeft Beethoven ons misschien wel het mooiste langzame deel dat ooit voor cello en piano is geschreven en eindigt hij met een fugatisch deel waarin de piano- en cellostem over elkaar heen buitelen. In de tijd dat Brahms zijn 2e cellosonate schreef – hij verbleef in het Zwitserse Thun – werd dit werk als onpopulair en ‘onverteerbaar’ gezien. We hebben het over 1886. Dit is wellicht een waardevolle herinnering voor de luisteraar van nu (voor wie dit werk klassiek aandoet) aan het feit dat Brahms als componist zijn tijd ver vooruit was. Luistert u tussen Beethoven en Brahms naar de sonate voor cello en piano van Paul Hindemith uit 1921.

Zoals gebruikelijk bij de vrijdagavondconcerten is er voorafgaand aan het concert voor de eerste 20 belangstellenden gelegenheid aan te schuiven aan tafel. U krijgt een heerlijk vegetarisch twee-gangen menu voorgeschoteld en betaalt voor concert en maaltijd samen slechts 30 euro.

Örs Köszeghy en Daniël Kramer: vrijdag 6 maart 2015, concert 20.15 uur, maaltijd 19 uur. Entree concert 15 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Örs Köszeghy en Daniël Kramer
Vrijdag 6 maart, 20.15u Het Jagthuis

L. v. Beethoven - Sonate voor piano en cello nr 5 in D, opus 102/2 (1815)
                   Allegro con brio
                   Adagio con molto sentimento d’affetto – Allegro fugato

P. Hindemith - Sonate voor cello en piano, opus 11/3 (1921)
Mäßig schnelle Viertel. Mit Kraft - Lebhaft, sehr markiert
Langsam – sehr lebhaft

J. Brahms - Sonate voor cello en piano nr 2 in F, opus 99 (1886)
                   Allegro vivace
                   Adagio affettuoso
                   Allegro passionato
                   Allegro molto

Gegevens over de musici

De Hongaarse cellist Örs Kőszeghy werd tweede bij de 7de Hongaarse Nationale János Starker competitie en was finalist van de David Popper International Cello Competition in 2001. Hij heeft meegewerkt met het Asko | Schönberg Ensemble aan opnames voor het Attacca label, en als kamermusicus in de documentaire "Het Geheim van Boccherini" over cellist Anner Bijlsma, met wie hij op grote schaal heeft samengewerkt. Als fervent uitvoerder van 20ste eeuwse muziek is Kőszeghy vaste speler in het Asko | Schönberg Ensemble, en trad met hen op in tours door heel Nederland, Italië, Spanje en België. Hij heeft premières gespeeld van werken van Peter Eötvös, Louis Andriessen en Martijn Padding. In 2007 werd hij eerste cellist in het Luzern Festival Academy Orchestra, waar hij werkte onder Pierre Boulez en Peter Eötvös. Verdere orkestoptredens hebben hem meegenomen naar Abu Dhabi, IJsland, Duitsland en Oostenrijk. Kőszeghy was cellist van Ensemble Lumaka, dat werd geselecteerd om te deel te nemen aan de befaamde serie "Het Debuut" in 2008. Kamermuziek en solo-optredens brachten hem naar het Concertgebouw te Amsterdam, het Bartók Huis (Boedapest), Van Gogh Museum (Amsterdam), Munstersommer Freiburg en het Franz Liszt Museum (Boedapest). In 2007 en 2008 werd Kőszeghy uitgenodigd naar Noorwegen om les te geven aan cellisten van het Noordpoolgebied Jeugd Symfonie Orkest. Kőszeghy werd geboren in 1980 in Boedapest. Hij behaalde zijn eerste diploma aan de Franz Liszt Academie als student van Csaba Onczay. Hij zette zijn studie voort bij Dmitri Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn master examen summa cum laude haalde in 2006. Örs Kőszeghy speelt op een cello van Daniël Roye uit 2001. Tegenwoordig is hij lid van Amsterdam Sinfonietta.

Daniël Kramer geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist en is veelvuldig te horen op binnen- en buitenlandse podia.
Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon AustbØ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning.
Verder hebben ontmoetingen met bijvoorbeeld Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer hem gevormd.
Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega's van naam, zoals Nobuko Imai en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. het Residentie Orkest, de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Peter Eötvös, het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers en het NJO o.l.v. Reinbert de Leeuw.
Daniel is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja, Antonio Pappano en Nicolai Znaider.
Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij in de prijzen op het Prinses Christina Concours '94 (nationale 1e prijs), het concorso Seghizzi '08 (eerste prijs als duo met sopraan Sabine Wüthrich) en het concours Olivier Messiaen in Parijs '07.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief