WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tomin: Steun voor B en W
Wijdemeren, do 30 augustus 2007

De aanbesteding van schoonmaak van gemeentelijke gebouwen houdt de gemoederen flink bezig. Het college kreeg in de commissie steun voor haar werkwijze.

Inspraak Tomingroep


De heer Van Hasselt, divisiemanager Tomingroep.

Voorafgaand aan het debat in de commissie werd ingesproken door de heer Van Hasselt, divisiemanager van Tomin. Hij betoogde dat de rechter vorig jaar de aanbesteding vernietigd had en bevolen had dat er een nieuwe aanbesteding moest komen. In die nieuwe aanbesteding, die nu loopt, verscheen plotseling een nieuwe z.g. knock-out eis. Een eis waaraan voldaan moet worden om toegelaten te worden tot de aanbesteding. Die eis behelsde het specificeren van drie vergelijkbare opdrachten. Hij noemde die eis onredelijk, omdat de Tomingroep daar niet aan kan voldoen. Hij zei daarin gesteund te worden door zijn advocaat. Daarnaast wees hij op de mogelijkheid dat werk aan sociale werkplaatsen uitbesteed mag worden buiten een Europes aanbesteding om. Over het door de Tomingroep gevraagde uitstel verklaarde hij dat de aanbestedingsdocumenten daarin voorzien en dat het uitstel dus gegeven had kunnen worden, nadat de Tomingroep inmiddels van enkele gemeenten te horen had gekregen dat de knock-out eis te strikt was geïnterpreteerd.

Grievend

In zijn opening verklaarde wethouder Wim Lorjé dat de heer Van Hasselt een aantal zaken uit zijn verband had gerukt. Er was noch bij de ambtenaren, noch bij de bestuurders de intentie geweest om de Tomingroep te weren uit de aanbesteding. Omdat de Tomingroep geen offerte had uitgebracht had zij zichzelf buiten spel gezet, aldus Lorjé. De wijde waarop de Tomingroep de publiciteit had gezocht noemde de wethouder ronduit grieven en beledigend voor de ambtenaren die het aanbestedingsproject uitvoeren. Op zeven september zal er een overleg zijn tussen de betrokken wethouders van de gemeenten die mee doen in de aanbesteding. Ook stelde Lorjé een overleg met de Tomingroep in het vooruitzicht. Dat de werknemers van de Tomingroep hun werk verliezen wierp hij verre van zich. De schoonmaak CAO voorziet in overstap van personeel, zo betoogde hij. Veel meer wilde hij er niet over kwijt vanwege eventuele juridische gevolgen.

Twee Kampen

In de commissie tekenden zich twee kampen af. DBW en DBL die de gang van zaken en zeker de knock-out eis (drie vergelijkbare projecten) volstrekt onterecht vonden. Ria Hennis (DBW) deed een emotionele oproep. Gert Zagt gaf een zakelijk overzicht van hoe het volgens hem gegaan was en verbond daar een negatief oordeel aan.

Het CDA, de VVD en de PvdA waren van mening dat het college correct gehandeld had. Theo Reijn (CDA) betoogde dat de landelijke politiek meer WSW'ers in reguliere bedrijven te werk wil stellen en dat deze aanbesteding daar goed op aanlsuit. Kees Bosdijk schaarde zich voor 100% achter het college. Meer wilde hij er niet over zeggen vanwege eventuele juridische gevolgen. Wel verweet hij Ria Hennis dat zij de publiciteit had gezocht met een open brief zonder het antwoord van het college af te wachten en vroeg opheldering daarover aan de fractievoorzitter van DBW. Hierop sprong Edwin Bult (GL) in. Hij had alle begrip voor de emotie van Ria Hennis. "Het siert haar" :aldus Bult. René Voigt (DBW) zei dat hij niet begreep dat de PvdA geen enkele compassie met de werknemers van de Tomingroep toont.

(update 2-9 :) Kees Bosdijk repliceerde daarop: "De zorg van de PvdA is er uiteraard, alleen is die op een evenwichtige wijze naar voren gebracht. Het kan toch niet zo zijn dat zorg voor bedreigde groepen uitsluitend via het in de pers schreeuwen van "schande" in de richting van de gemeente geuit kan worden". 

Joep Frijdal (VVD) legde uit hoe een aanbesteding werkt en gaf aan dat het vragen van referenties zeer gebruikelijk is. "U wilt toch de beste aanbieding?" Ook wees hij erop dat bedrijven vaak samen meedoen aan een aanbesteding om gezamenlijk meer gewicht te hebben of om elkaar aan te vullen in competenties. Dat had hier, volgens hem, ook prima gekund.

De conclusie van het debat was dat men afwacht tot er op zeven september overleg is geweest en intussen niet te veel zegt omdat de Tomingroep met een rechtszaak dreigt.

Dossier Tomin:

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3