WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gemeente: Harder optreden
Wijdemeren, vr 31 augustus 2007

Huisadvokaat Van der Laan pleitte er gisteren voor dat de gemeente minder clementie moet hebben met burgers die zaken lang rekken of dwars blijven liggen.


V.l.n.r. Wethouder Wim Lorjé, burgemeester Don Bijl, de heer Van der Laan en mevrouw Olgers.

Geen namen

De heer Van der Laan, 'huisadvokaat' van Wijdemeren, was gisteren uitgenodigd om zijn visie te geven over het juridische reilen en zeilen in de Gemeente. Zonder namen van bedrijven of mensen te noemen wist hij de commissie Bestuur en Middelen met speels gemak een aantal voorbeelden te schetsen van wat hij typeerde als 'het weinig assertieve gedrag' van de gemeente of haar voorgangers in het verleden. Zoals een baggeraar die z'n werk voor de gemeente als drukmiddel gebruikte voor meer en ander werk. Een landgoedbewoner die grond in erfpacht kreeg van de gemeente, maar wilde kopen en geen middel ongebruikt liet om zijn zin te krijgen, tot aan het inschakelen van het vorstenhuis toe. En een jachthaven-eigenaar die kon profiteren van een ernstige vorm van overcompensatie door de gemeente, omdat een verkeerde tekening aan een contract was gehecht.

Rekken

Of het steeds maar proberen op te rekken van toch al volop aanwezige ruimte. Als je tientallen handhavingsverzoeken moet verwerken is er wél iets fout gegaan. Of de buitenproportionele inzet van ambtenaren om 2 families die ruzie hebben uit elkaar te houden. En een wethouder die een optie zei te hebben op een stuk grond van de gemeente, notabene uit de tijd waarin hij wethouder was.

Te weinig leefde het besef dat ook gemeenten fouten mogen maken. Zoals bij de Voorstraat in Nederhorst den Berg, waarbij een nieuwe welstandsnota min of meer parallel liep met de uitvoering van een projectplan, waarna het laatste te elfder ure een halt moest worden toegeroepen.

Maar volgens de heer van der Laan leert deze gemeente van ieder leermoment. En die trend zet zich voort.

Consultatie

René Voigt (DBW) wilden wel eens weten of het kantoor van de huisadvokaat, met zo'n 100 advokaten in dienst, geen cliënten in Wijdemeren heeft. Dat zou toch maar zo kunnen, nietwaar? Maar hij kon gerust zijn, voordat het contract met de gemeente inging waren eerst alle lopende 'conflictzaken' afgewikkeld.

Mevrouw Olgers, juridisch medewerkster, is het filter voor juridische zaken binnen de gemeente Zij beslist of zaken naar buiten gaan of niet. De heer Van der Laan merkte op, naar aanleiding van vragen van Gert Zagt (DBL), dat de consultatie van zijn bureau wel steeds eerder plaatsvindt. Maar soms overvalt een zaak ook de gemeente en dan moet men roeien met de riemen die men heeft.

Al met al constateerde hij dat de gemeente zeer serieus bezig is en heel veel opsteekt van eerdere zaken.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Douwe v. Essen
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 4