WIJDEMEERSE WEBKRANT
PvdA wil 11% ozb-verhoging
Wijdemeren, 8 november 2006

De PvdA blijkt alleen te staan in de coalitie. Als enige houdt de PvdA vast aan de voorgestelde OZB verhoging van 11%. Het eerste barstje in de coalitie.

Door persoonlijke omstandigheden is uw WWK redacteur niet in staat om gisteren en vandaag de algemene beschouwingen bij te wonen. Wij bedanken Herman Stuijver die gisteren bij het eerste deel van de begrotingsbehandeling was en direct, ook voor de WWK, onderstaand verslag schreef.

(Onderaan dit bericht staan de links naar de algemene beschouwingen van die partijen die deze naar de WWK zonden. CDA en DBW. red.)

Deel één Algemene Beschouwingen

Door: Herman Stuijver

De gemeenteraad van Wijdemeren kwam gisteravond bijeen voor de eerste sessie van de begrotingsbehandeling. In het eerste uur lazen alle fractievoorzitters keurig voor wat hun partijen van de begroting 2007 vonden. In het algemeen was er waardering voor de ambities en de plannen van het college. Al snel werd duidelijk dat bijna alle partijen moeite hadden met de voorgestelde 11% ozb-verhoging.


Coalitieberaad. V.l.n.r. Leonique Krätzschmar, Ruud Buijs, Joep Frijdal (zittend, allen VVD), Edwin Bult (GL), Betske van Henten (CDA) en zittend Kees Bosdijk (PvdA). De PvdA ging haar eigen weg en hield vast aan 11% OZB verhoging.

Alleen de PvdA ging na rijp beraad mee met het collegevoorstel. Fractievoorzitter Kees Bosdijk vond dat in de lokale media onvoldoende was uitgelegd dat het kabinet Balkenende deze gemeente met een extra bezuiniging van 450.000 euro had geconfronteerd. “ Dan sta je voor de keuze, of je houdt je aan je woord door het collegeprogramma uit te voeren of je gaat de ozb verhogen”, zei hij. Hij voerde daarvoor diverse argumenten aan, zoals het niet verder bezuinigen op voorzieningen, geen uitstel van wegenonderhoud, geen afbouw van de bibliotheek en het instellen van een watermanager. Om de gevolgen van de gewraakte verhoging te verduidelijken, kwam Bosdijk met een rekenvoorbeeld. Voor een bezitter van een huis van 3 ton betekent dit € 25,-- per jaar “ Is dat nu echt teveel gevraagd”, vroeg hij zich af, temeer daar diezelfde eigenaar in 2005 €422, betaalde en in 2006 is dat 236 euro, een daling dus van € 186,--


PvdA fractie: "Het is onvoldoende uitgelegd." V.l.n.r Rieks Karssemeijer, Kees Bosdijk en Ben Steenvoorden.

Amendement CDA, VVD en GroenLinks

Betske van Henten van het CDA kwam met de slogan ‘Beloofd is beloofd’, om aan te geven dat haar partij, met de coalitiegenoten VVD en GroenLinks, kozen voor een verhoging van 1,5%. Om de begroting sluitend te maken, kwam ze namens deze partijen met een amendement met dekkingsvoorstellen (msword .doc).
Zoals gebruikelijk had Gert Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht werk gemaakt van zijn financieel betoog. Hij diende zelfs een sluitende meerjarenbegroting in, het zag er allemaal gedetailleerd uit. Zagt betoogde dat hij trots was dat zijn oppositiepartij zo positief had meegedacht, bovendien waren alle cijfers gecontroleerd door de financiële staf van de gemeente.
René Voigt van Dorpsbelangen Wijdemeren kon na de woorden van Betske van Henten een flink stuk van zijn lange verhaal schrappen, want het was niet meer nodig om de Regenboogfracties de oren te wassen. Die hadden zelf al afstand genomen van het collegevoorstel, hetgeen Voigt vrolijk stemde. “ Wat is het toch heerlijk dat nu het dualisme eindelijk eens functioneert”, kraaide hij, daarmee refererend aan het feit dat drie van de vier coalitiefracties tegen de 11% zijn.

Zouteloze discussie

Na de eerste schorsing gaf burgemeester Bijl de gelegenheid om met elkaar te discussiëren over de voorstellen. Dit onderdeel van politiek bedrijven is niet het sterkste punt van de Wijdemeerse politieke partijen. Het ontaardde in het uitwisselen van technische vragen en het bewandelen van zijpaden. Jammer dat de voorzitter er niet in slaagde om enige lijn in het debat te brengen. Het kwam erop neer dat CDA en DBL elkaars begrotingen bespraken. De stille armoede, de efficiency, de watermanager en de bestemmingsplannen passeerden de revue. Of het afwijkende standpunt van de PvdA gevolgen heeft voor de coalitie, vroeg René Voigt zich af. Daarop antwoordde CDA’er Betske van Henten diplomatiek dat ze de PvdA de kans gaf om nog een definitief standpunt te bepalen, PvdA’er Bosdijk liet zich niet uit de tent lokken.

College antwoordt


Financiën Wethouder Wim Lorjé werd geconfronteerd met zijn oppositieverleden.

Bij deel drie van de vergadering kwam het college van B&W aan de beurt. VVD-wethouder Lorjé liet niet het achterste van zijn tong zien, hoewel hij diverse malen scherp was gewezen op zijn rol in de oppositie tijdens de vorige raadsperiode, vanaf 2000. Toen was zijn partij fel tegenstander van belastingverhoging geweest. Bovendien had men altijd aangedrongen op meer efficiency. Wat was daar van overgebleven, vroeg menigeen zich af. Lorjé wilde nog niet reageren op het amendement van CDA,VVD en GrL. De alternatieve begroting van DBL was mooi werk, vond Lorjé, maar was niet structureel dekkend, omdat deze partij 1 miljoen uit de reserves wil onttrekken.

Dat diverse partijen willen bezuinigen op bestemmingsplannen stuitte CDA-wethouder Neef tegen de borst. “ Ga alstublieft niet tornen aan de formatie. Het moet in 2010 op orde zijn. Ik heb er mijn politieke lot aan verbonden”, riep Wim Neef emotioneel uit. Bij wethouder Lia Moote had steeds de Abba- schlager ‘Money, money’ door het hoofd geklonken. Geld dat zij niet had, want ze wil graag wijksteunpunten en veilige speelveldjes creëren.

Als burgemeester Bijl ontdekt dat men iets wil afknabbelen aan zijn portefeuille, dan wordt hij soms licht emotioneel. Nu ging het om de functie van ‘watermanager’ die een aantal partijen overbodig vinden. Bijl beslist niet, maakte hij duidelijk. “Ik kan er niet mee uit de voeten. Dat betekent dat wij voortaan geen standpunten meer hebben over diverse zaken die met water te maken hebben”.

Even na tienen gingen de lokale politici met stapels papier naar huis om zich voor te bereiden op de tweede ronde van de begroting op vanmiddag om 13.30 uur. Dan worden er knopen doorgehakt.

Links naar documenten

Algemene beschouwingen CDA (msword .doc)

Algemene Beschouwingen DBW (msword .doc)

Algemene Beschouwingen DBL (msword .doc)
DBL Toelichting alternatief dekkingsplan (msword .doc)
DBL Alternatieve afschrijving van Rading 1 (msexcel .xls)
DBL alternatief dekkingsplan (msexcel .xls)

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
H. Stuijver
foto
Douwe v. Essen
auteur
H.Stuijver