Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Begroting: Passen en Meten

Wijdemeren, 9 oktober 2006

De begroting 2007 is te vinden op de website van de gemeente. Honderdzestien pagina's tekst en cijfers voor de liefhebber.

Wie de begroting wil lezen kan hem vinden op de website van de gemeente (PDF). Het is een document waar veel zorg aan is besteed. Het ziet er goed verzorgd uit en het leest prettig. Hier en daar is de coalitie wel een beetje erg prominent in beeld met logo's en foto's van blije collegeleden. Per beleidsterrein wordt een overzcht gegeven van de ontwikkelingen en de bijbehorende kosten.

Problematiek

In grote lijnen zijn de financiële problemen van Wijdemeren als volgt samen te vatten. Wijdemeren krijgt verreweg het meeste geld uit twee bronnen. Van het rijk, uit het z.g. gemeentefonds en van de burgers door heffing van de OZB. De hoogte van de uitkering van het rijk wordt op een ingewikkelde manier berekend. Een welvarende gemeente met dure huizen, weinig sociale problemen, die geen centrumfunctie heeft, krijgt minder. Wijdemeren dus. Met de OZB is er een extra probleem. Als het rijk vindt dat een gemeente veel OZB kan heffen op die dure huizen, dan is de redenering dat de OZB dan wel omhoog kan. En is de uitkering van het rijk nog wat lager. Wijdemeren dus. In 2007 in totaal € 450.000 minder. (Een miljoen ouderwetse guldens.)

Leuke dingen weg?

Als je minder krijgt van het rijk, dan kun je als gemeente alleen maar bezuinigen om OZB verhoging te voorkomen. En dan wordt het lastig. Bezuinigen op de dingen die wettelijk gedaan moeten worden kan niet. Bezuinigen door efficiencyverbetering levert wel wat op, maar niet zo'n bedrag als de korting. En je kunt bezuinigen op de "leuke extra" dingen als subsidies aan verenigingen, bibliotheken, groen en andere dingen zonder welke Wijdemeren gewoon prima blijft doordraaien. Maar ja, wie wil dat? Het gemeentehuis zou te klein zijn voor alle demonstrerende en insprekende verenigingen.

Het college stelt voor om de "extra" dingen in stand te houden en de OZB met 11 procent te verhogen. Het is aan de raad om te kiezen voor die verhoging en de extra dingen, of niet. Lastig is die keuze zeker.

Vergelijking

Wijdemeren wordt vergeleken met andere gemeenten. Over die vergelijking staat in de begroting het volgende:

Op onderstaande beleidsvelden heeft Wijdemeren hogere netto lasten dan vergelijkbare gemeenten:
• brandweer en rampenbestrijding
• handel en ambacht
• openbaar groen en openluchtrecreatie
• inkomensvoorzieningen IOAW/IOAZ
• openbare gezondheidszorg
• woningexploitatie/woningbouw
• heffing/invordering gemeentelijke belastingen
Verder blijkt uit de analyse dat de gemeente Wijdemeren op een aantal terreinen geen inkomsten heeft. Genoemd kunnen worden baten precariobelasting en parkeerbelasting.

Bezuinigen

In ieder geval gaat het college onderzoeken of op de volgende posten bezuinigd kan worden:

  • beëindigen van de bijdrage ad € 11.000 aan het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma (RES) met ingang van 2008;
  • beperken van toezicht op het Vuntusstrand;
  • afstoten van of een andere relatie met De Dobber.

Maar, ook dit is niet voldoende om het gat in de uitkering van het rijk te dichten met behoud van de extra's en zonder OZB verhoging.

Zoeken in de begroting

Als u geïnteresseerd bent in een specifiek onderwerp, dan kunt u de tekst van de programmabegroting doorzoeken met Adobe, het porgramma waarmee een PDF bestand getoond wordt. Klik op het verrekijkertje (vinden) en tik het woord in dat u zoekt.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Harde wind 18º Naar volgende bericht