Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

AWL gepasseerd door College

Wijdemeren, 25 oktober 2005

De Algemene Woningbouwvereniging Loosdrecht wilde Brugchelen en Westerveld samen kopen. Het college besloot alleen Brugchelen te verkopen aan Gooi en Omstreken.


Huize Brugchelen in 's-Graveland

Naar nu blijkt wilde de Algemene Woningbouwvereniging Loosdrecht (AWL) Huize Brugchelen en Westerveld (het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland) samen kopen en zich conformeren aan de voorwaarden die het college daaraan stelde. Uit briefwisseling tussen de AWL en het college blijkt dat. De AWL is "verbaasd (en verontwaardigd)" over de berichtgeving die het college in de pers heeft geplaatst over de verkoop.

AWL voldeed aan voorwaarden

In een lange brief aan het college schetst de AWL de gang van zaken. De AWL heeft direct contact opgenomen met makelaar Meeus, toen in de raad de suggestie van Nelleke Schenkkan (GL) werd overgenomen om het pand te gebruiken voor jongerenhuisvesting. Daarbij gaf de AWL aan dat zij Brugchelen en ook Westerveld wilde kopen. Westerveld wilde men gebruiken voor wooneenheden in het hogere segment (dure appartementen).

AWL was bereid zich te conformeren aan de randvoorwaarden die gesteld werden. Per email is dat aan de makelaar en de gemeente gemeld.

  • Alleen gegadigden die beide panden wilden kopen kwamen in aanmerking
  • Brugchelen moest minimaal 4,5 en Westerveld minimaal 2,5 miljoen euro opbrengen.
  • De gebouwen mochten niet gesloopt worden.
  • De bewoners van Brugchelen moesten kunnen blijven tot Oudergaard herbouwd is.

De AWL was dan ook ontsteld toen zij in de Woonbode moesten lezen dat het college toch alleen Brugchelen verkocht heeft aan woningbouwverenging Gooi- en Omstreken.

In haar brief schrijft de AWL dat het college "uiterst onzorgvuldig heeft gehandeld en niet in het belang van de Wijdemeerse gemeenschap en woningzoekenden". De AWL stelt dat zij de enige bieder was die zich aan de randvoorwaarden conformeerde, maar dat het college "op het laatste moment de spelregels heeft veranderd en gekozen voor Gooi- en Omstreken". Ook stelt AWL dat men "er niet van overtuigd is dat er geen hogere verkoopprijs voor Brugchelen te behalen was geweest als er langer was onderhandeld en ook anderen de kans hadden gekregen om alleen op Brugchelen te bieden".

Stroomversnelling

Uit de brief blijkt dat AWL op 11 oktober nog in de race was samen met Gooi en Omstreken volgens de makelaar. De volgende dag, op 12 oktober zond het college een persbericht uit waarin de verkoop van Brugchelen met vreugde werd begroet.


Wethouder Yvonne Siemons houdt de handtekeningen op.

Eind september ontstond er druk op het proces, omdat er een handtekeningenactie gestart werd om overbodige verhuizingen van de bewoners van Brugchelen te voorkomen. Dat leidde ertoe dat in een overvolle raadszaal, gevuld met spandoeken en boze ouderen, op 22 september handtekeningen werden aangeboden aan wethouder Yvonne Siemons. Ook werd er in de inspraak door enkele bewoners en verwanten een beroep gedaan op het college om een verhuiscircus te voorkomen.

OP 19 oktober stond in de Gooi- en Eemlander een groot stuk waarin twee projectontwikkelaars de gemeente Wijdemeren "een onbetrouwbare partij" noemden. Ook deze uitspraak ging over de gang van zaken rond de verkoop van de beide panden.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Harde wind 13 Naar volgende bericht