Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Brugchelen in de Raad

Wijdemeren, 23 september 2005

Voorafgaand aan de raad had zich gisteren een menigte mensen voor Rading 1 verzameld met spandoeken. Zelfs een rolstoelbus voerde publiek aan.


Demonstratie voor de deur van Rading 1: Houdt Brugchelen open!

Brugchelen is Kwestie geworden

De afgelopen dagen heeft de kwestie Brugchelen zich in sneltreintempo ontwikkeld tot een heuse kwestie. Auxilium, eigenaar van Huize Brugchelen naast het oude 's-Gravelandse gemeentehuis, moet het pand contractueel op 1 april leeg opleveren aan de gemeente. In afwachting van de nieuwbouw van Oudergaard, dat Veenstaete schijnt te gaan heten, is er nog niets geregeld voor 1 april. Gevolg, de bewoners van Brugchelen worden verspreid over het Gooi, komen daarna in noodbehuizing om tenslotte in het nieuwe Veenstaete te belanden.


Gerard Kemp, organisator van de handtekeningenactie, spreekt in.

Tegen deze gang van zaken werd bij de gemeente massaal geprotesteerd. In de inspraak werd de situatie door twee insprekers nader belicht. Op de gemeente werd een klemmend beroep gedaan om Brugchelen tenminste open te houden tot de nieuwbouw van Oudergaard klaar is. Ook werd een petitie met 234 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Don Bijl.


Wanda de Jong. Haar moeder van negentig zit sinds een jaar in Brugchelen. Haar moeder wil niet drie keer verhuizen. Maar zij wil haar moeder ook niet drie keer moeten verhuizen. RTVNH houdt de microfoon bij haar inspraak.

Bij de inspraak was er ook nog het enigszins verrassende optreden van Frans Tielen. Hij wil Brugchelen en het gemeentehuis kopen. Terwijl zijn echtgenote brochures van zijn bedrijf aan de raadsleden uitdeelde, hield hij een betoog waarin hij ervoor pleitte dat de gemeente Brugchelen meteen aan hem moest doorverkopen inclusief het oude gemeentehuis. Burgemeester Don Bijl hamerde hem af toen zijn inspraak veel op een advertentie begon te lijken.


Wethouder Yvonne Siemons (DBL) houdt de petitie op.
Achter haar wethouder Bert Nagel (CDA).

Schuld bij Auxilium

Het college en de partijen waren eensgezind in hun uitlatingen. De schuld voor de nu ontstane situatie ligt volledig bij Auxilium. Die organisatie wilde Brugchelen graag verkopen aan de gemeente en is accoord gegaan met lege oplevering op 1 april 2006. Auxilium heeft daarna echter verzuimd om op tijd bouwvergunningen aan te vragen en de nodige maatregelen voor te bereiden, terwijl men de deadline kende. Dat er nu geprotesteerd werd bij de gemeente vond men weliswaar begrijpelijk, maar eigenlijk werd de demonstratie op het verkeerde adres gehouden. Wethouder Yvonne Siemons benadrukte nogmaals dat de gemeente zelfs heeft aangeboden aan Auxilium om de verkoop terug te draaien. Auxilium is daar niet op in gegaan omdat men het geld nodig had voor Oudergaard, Gooiers Erf en noodvoorzieningen. Regelmatig heeft de gemeente Auxilium gewaarschuwd voor het naderen van 1 april en er op aangedrongen om in actie te komen.

Raadbreed was er veel welwillendheid om te zoeken naar mogelijke oplossingen voor het probleem, maar een oplossing zag men op dit moment niet. Wordt vervolgd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 20º Naar volgende bericht