Rik Jungmann

Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Brugchelen in de Knel

's-Graveland, 20 september 2005

Simone Stevens schrijft vandaag in de Gooi over de bewoners van Brugchelen die fors in de knel komen door de noodzaak vaak te verhuizen.

Het zat eraan te komen. De bouw van het nieuwe Oudergaard in Kortenhoef, dat Veenstaate gaat heten, had al lang begonnen moeten zijn. Huize Brugchelen werd gekocht door de gemeente om er een nieuw gemeentehuis op te bouwen. Op 1 april 2006 moet Brugchelen door Auxilium (de overkoepelende organisatie van o.a. Oudergaard en Brugchelen) leeg opgeleverd worden aan de gemeente, zo is indertijd overeengekomen. De bouw van het nieuwe gemeentehuis had op dat moment kunnen beginnen.


Brugchelen en de wet van Murphy, wat mis kon gaan, ging mis.

Het liep allemaal totaal anders. De bouwvergunning voor het nieuwe Oudergaard is nog niet afgegeven. De tijdelijke behuizing voor de bewoners van Brugchelen is er nog niet. De gemeente besloot om toch te blijven zitten in het Knorr-gebouw en probeert nu weer zo snel mogelijk het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland en het ernaast gelegen Huize Brugchelen te verkopen (in één transactie?) omdat zij geldgebrek heeft. De bewoners van Brugchelen moeten voor 1 april het huis verlaten hebben, conform het eerder opgemaakte contract.

Handtekeningenactie

Dat zijn de ingrediënten die leiden tot een handtekeningenactie van Kortenhoever Gerard Kemp. Zijn schoonouders zitten in Huize Brugchelen. Hij verzet zich ertegen dat die gedwongen worden om de komende tijd meerdere keren te moeten verhuizen. Omdat de tijdelijke behuizing bij Oudergaard er nog niet is zullen de 40 bewoners van Brugchelen tijdelijk verspreid worden over het Gooi. Later kunnen zij verkassen naar de tijdelijke ruimte bij Oudergaard. Nog later, als het nieuwe Oudergaard gereed is, moeten zij weer verhuizen naar dat nieuwe onderkomen.

Kemp heeft inmiddels al 234 handtekeningen verzameld bij bewoners, kinderen en kleinkinderen om te protesteren tegen deze gang van zaken. Hij pleit ervoor om de bewoners te laten zitten in Brugchelen tot de nieuwbouw bij Oudergaard klaar is. Hij krijgt bijval van directeur Johan Olij van Auxilium. Die noemt de situatie waarin zij met Brugchelen zijn terechtgekomen "verschrikkelijk" voor de bewoners. Kemp en Olij willen dat de huur van Brugchelen, dat recent gerenoveerd is, kan doorlopen tot de nieuwbouw van Oudergaard klaar is. Overigens heeft Olij geen idee wanneer de bouwvergunning voor Oudergaard afgegeven wordt vanwege allerlei procedures.

Donderdagavond gaat Kemp, voorafgaand aan de gemeenteraad, tijdens de inspraak de zaak van de bewoners van Brugchelen bepleiten.

Update 20-9-2005, 18.00 uur: Wethouder Siemons verklaarde dat de gemeente het probleem al enige tijd zag aankomen en er daarom bij Auxilium op heeft aangedrongen om haast te maken met de aanvraag van de bouwvergunning voor Oudergaard. Dat is niet gebeurd.

Ook was er al een vergunning verleend voor tijdelijke behuizing aan De Kwakel. Auxilium wenst daar echter geen gebruik van te maken, omdat men toch de parkeerplaats van Oudergaard wil gaan gebruiken, waarvoor een nieuwe vergunning aangevraagd moet worden. De gemeente heeft ook aangeboden om Brugchelen aan Auxilium terug te verkopen om zo de tijdsdruk van de verhuizingen te halen. Daarop heeft Auxilium aangegeven dat men het geld uit Brugchelen nodig heeft en de verkoop daarom niet ongedaan wil maken en op 1 april wil leveren. De gemeente zal er bij de verkoop van Westerveld bij de koper op laten aandringen om coulance te betrachten ten aanzien van de ontruiming van Brugchelen, mits daaraan voor de gemeente geen prijsconsequenties zijn verbonden.

Lees ook:

Oudergaard

Oudergaard, slopen en bouwen (24 februari 2001) Zes hoog... (4 februari 2003)
Actiegroep Oudergaard (11 februari 2003) Kortenhoef Landelijk (13 februari 2003)
Politiek achter HKL (15 februari 2003) HKL houdt bus aan (15 februari 2003)
Begrip voor protest (23 februari 2003) HKL ongerust over Nieuwbouw

Gemeentehuis

Knorr: Nieuw Gemeentehuis Terugblik Gemeentehuis

De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 19º Naar volgende bericht