WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Canon: Lokaal Nieuws
Wijdemeren, zo 16 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De canon van Wijdemeren gaat dit keer over de lokale bladen en de ontwikkeling van het lokale nieuws.

Update 18-4-2017, 15.08: Popko Biel uit Ankeveen maakte ons attent op nog een lokaal blad dat van ca. 1936 tot ca. 1970 in 's-Graveland e.o. verspreid werd onder de naam "Het Zakennieuws".

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren
Deel 4: Wijdemeren en IJs
Deel 5: De rijke historie van 's-Graveland
Deel 6: Nobelprijswinnar Tjalling Koopmans
Deel 7: Loosdrechts Roem
Deel 8: Lokaal Nieuws

 

 

Lokaal Nieuws

Nieuws…, je wordt er mee doodgegooid. Televisie en radio, dag- en weekbladen, facebook en twitter, het nieuws van alle kanten, als je wilt zal niets je meer ontgaan. De hele wereld in huis, maar de omgeving waarin je woont en leeft komt er nauwelijks aan te pas. Te klein, te onbelangrijk voor een ieder die met jouw omgeving, met jouw dorp, niets te maken heeft.

Het begon lang geleden met de Triangel voor Kortenhoef en 's-Graveland, die zich bezighield met allerlei soorten nieuwtjes en die snijdende commentaren publiceerde over de plaatselijke politiek en de beoefenaars ervan. Dat werd niet door iedereen in dank afgenomen en na enkele jaren verscheen er een concurrent op de markt. De Wie Wat Waar, die uiteindelijk een dominante positie verwierf. (In het dagelijks taalgebruik heette de Wie Wat Waar de "Wie Wat Wout", naar Wout Hilhorst, de Ankeveense oprichter van het blad.)

Het zal de tijd zijn geweest dat in Loosdrecht De Nieuwsster voor het eerst verscheen en in Nederhorst den Berg de Brug. Ze voldeden aan de wens van de dorpsbewoners. Die wilden geïnformeerd worden over het nieuws van de naaste omgeving, de politiek, verenigingen, hulpdiensten, advertenties van de bakker en de groenteman, ingezonden grieven en tips, een breed scala van al wat leeft in het dorp.

Dat plaatselijke nieuws bedekt heden ten dage zo’n beetje alles van wat er zich in Wijdemeren afspeelt. Het Weekblad van Wijdemeren van tegenwoordig is de nazaat van Wie Wat Waar en De Brug, terwijl de Nieuwsster is blijven bestaan en ook de Triangel nog steeds in de bus glijdt. En er is een nieuwe 1), zeer actieve nieuwsbezorger bijgekomen, de Wijdemeerse Webkrant, een volstrekt particulier gebeuren, waarin  ook deze Canon verschijnt.

Met elkaar een soort netwerk, beter, uitvoeriger professioneler van aanpak dan toen, maar de basis is hetzelfde gebleven. Zo ontgaat de Wijdemeerse nieuwsvoorziening niets van enig lokaal belang, en er is veel belangstelling voor wat er wordt geboden. Uit een onlangs gehouden onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 90 % van de potentiële lezers in het verspreidingsgebied van het Weekblad voor Wijdemeren die krant las.

Samen vormen bladen en Webkrant een sterk bindmiddel in de sociale structuur van Wijdemeren.
Dat geeft een goed gevoel.

Cor ten Hoef

Een kleine aanvulling

1) De WWK startte in 1996. 21 jaar geleden. Hij is dus ook weer niet zo heel nieuw. En voor 1996 bestond internet nog nauwelijks. De eerste internetproviders begonnen in 1995. Dus was er ook geen WWK. Forever young zullen we maar zeggen.

Wijdemeren Journaal

En er was natuurlijk nog de mislukte poging van de Gooi en Eembode in 2004, toen de contracten van de gemeente met de lokale bladen werden opgezegd en de Gooi en Eembode een afwijkende omslag kreeg. De krant heette toen Wijdemeren Journaal. In het eerste nummer zag burgemeester Don Bijl het z.g. "Wijdemerengevoel" in zijn nieuwe gemeente ontstaan. (Dat Wijdemerengevoel dat pas de laatste paar jaar een echte revival beleeft, dankzij Wijdemeren2020 en het provinciebestuur.)

En tegenwoordig doet Gooi TV pogingen om in onze huiskamers en op onze tablets een vaste plek te veroveren. En laten we de Gooi en Eemlander niet vergeten, die het afgelopen jaar ten aanzien van Wijdemeren een prima inhaalslag maakte met lokaal nieuws.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief