WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Canon van Wijdemeren II
Wijdemeren, za 4 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Deel 2 van de canon van Wijdemeren gaat over de schilder Flip Hamers die grote liefde koesterde voor Oud Kortenhoef en daar 'Mijn Dorp' schilderde.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers.

 

 

De Liefde van Flip Hamers

In het gemeentehuis van Wijdemeren hangt het schilderij “Mijn Dorp”, een vrije kunstenaarsblik vanuit een hoge positie op de oude dorpskern van Kortenhoef. Er hoort een tekst bij, die hangt er naast, waarop de schilder vertelt wat hij met de kleine taferelen op zijn schilderij laat zien.

“Mijn dorp”is een aandachtstrekker. Bezoekers kijken er graag naar, leveren commentaar en begrijpen: dit is een pure liefdesverklaring van een man die zijn dorp in het hart heeft gesloten.
Die man is de kunstschilder Flip Hamers, die lang en gelukkig in Kortenhoef leefde en werkte, op 11 januari 1995 overleed en een monument kreeg op zijn graf achter de oude kerk:  het beeld van een  schilder die uitkijkt over het polderlandschap dat zich uitstrekt tot aan de horizon.

Flip Hamers schilderde in Wijdemeren  en ver daarbuiten. Maar hij deed meer. Hij zette zich, soms met meedogenloze kracht, in voor wat hij voor zijn dorp Kortenhoef waardevol vond. Hij  streed voor het behoud van “De Karekiet” de eerste jeugdherberg van Nederland, hij won bij de Raad van State een proces tegen een projectontwikkelaar die de halve Kortenhoefse polder wilde volbouwen met bungalows voor rijke mensen, hij redde de Oude School, nu dorpstrefpunt, hij was medeoprichter van de vereniging Curtevenne, tot behoud van waardevolle dorpselementen, hij functioneerde opperbest als voorzitter van de Welstandscommissie en nooit raakte hij uitgepraat over het prachtige gebied waarvan hij zei: “ Wees waakzaam, ze zullen het van ons willen afpakken, maar laat het je nooit uit handen spelen”.

Op zijn hoge fiets reed Flip dagelijks over de dijk. Ogen en oren open. Praten en vooral luisteren. En daarna, thuis in zijn huis “Kieviten”,  raadsleden of wethouders bellen.”Waarom wordt die afvaltroep niet opgeruimd?””Waarom worden de bermen zo vroeg gemaaid dat de bloemen geen kans krijgen?”

Wat zijn maatschappelijke belangstelling betrof trad hij in de voetsporen van Bernard van Beek, de Kortenhoefste aller Kortenhoefse schilders en kun je hem linken aan de unieke Nescio-sfeer, vereeuwigd in de verhalenbundels waarvoor Flip ooit een omslag leverde.

Flip Hamers, symbool van de strijd voor ons behoud.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief