WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nobelprijs in Wijdemeren
's-Graveland, za 1 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de canon van Wijdemeren mag onze lokale Nobelprijswinnaar niet ontbreken. Een ode aan Tjalling Koopmans uit 's-Graveland.

Meer over Tjalling Koopmans op Wikipedia.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren
Deel 4: Wijdemeren en IJs
Deel 5: De rijke historie van 's-Graveland
Deel 6 Nobelprijswinnar Tjalling Koopmans

 

 

Nobelprijswinnaar Tjalling Koopmans

Iedere dorp of stad heeft of had zijn beroemde inwoners, maar de één is nu eenmaal meer beroemd dan de ander. Neem nou een Nobelprijswinnaar. Beroemder kan bijna niet en daarom steekt Wijdemeren op de beroemdersranglijst ver uit boven zijn omgeving.


Tjalling Koopmans
(Foto Eric Koch (ANEFO) - GaHetNa (Nationaal Archief NL), CC BY-SA 3.0.)

Tjalling Koopmans, (1910-1985) geboren in 's-Graveland, zoon van het hoofd van de School met de Bijbel, leerling van het Christelijk lyceum in Hilversum. student wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Utrecht, legde op 7 juli 1933  cum laude zijn doctoraal examen af.  Een jaar later publiceerde hij twee studies over de quantummechanica dat hem in vakkringen beroemd zou maken. In 1936 promoveerde hij  aan de Leidse universiteit en toen al verschoof zijn belangstelling langzaam maar zeker  van de theoretische fysica naar de economie. Hij raakte bevriend met de historici Annie en Jan Romein en met die andere Nobelprijswinnaar hoogleraar Jan Tinbergen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, verhuisde Tjalling Koopmans met zijn gezin naar de Verenigde Staten, In 1946 werd hij Amerikaans staatsburger.
Hij ontwikkelt zich dan tot een van 's werelds meest vooraanstaande economen maar vergeet de wiskunde niet. Veertig jaarlang zal hij grote invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de economische wetenschap. Vier keer krijgt hij een eredoctoraat, o.a. in 1963 in Rotterdam en wordt in 1950 buitenlands lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Maar de allergrootste erkenning van zijn werk is natuurlijk de Nobelprijs voor economie, in 1975, samen met de Russische econoom Kantorovitsj “voor hun theoretische werk over de optimale aanwending van natuurlijke hulpbronnen.”

Tjalling Koopmans is niet vergeten. Op 8 mei 2016 onthulde de president van de Koninklijke  Nederlandse Akademie van Wetenschappen, prof. dr. Hans Clevers een gevelsteen aan het huis Noordereinde 35, ’s Graveland. . ‘Hier is op 28-8-1910 geboren prof. Dr. Tjalling Koopmans, winnaar Nobelprijs voor economie’, staat er op. Een nicht en zijn dochters waren bij de plechtigheid aanwezig.

Hiermee steekt Wijdemeren tot ver in de omtrek iedereen de loef af. Je voelt je als inwoner toch een beetje meer dan een ander.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Eric Koch
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief