WIJDEMEERSE WEBKRANT
Canon van Wijdemeren lll
Wijdemeren, za 11 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Deel lll van de Canon van Wijdemeren gaat over de geschiedenis, het belang daarvan en de velen die de geschiedenis van Wijdemeren vast leggen.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren

 

 

Het Fundament van Wijdemeren

Wie een huis bouwt heeft groot belang bij een stevig fundament. Het houdt  de woning rechtop en bij elkaar. Geschiedenis is zo’n fundament. Een volk heeft een geschiedenis, die door  alle mensen wordt gevoeld als een samenbindende factor, een gezamenlijke ondergrond, waarop het heden is, en de toekomst wordt gegrondvest. In het verleden ligt het heden, in het nu wat komen gaat, zegt de dichter en beter kan het niet verwoord worden.

Wijdemeren mag zich gelukkig prijzen  dat zijn rijke verleden niet alleen fragmentarisch wordt vastgelegd in hier en daar een nationaal of regionaal archief. Dat zou onvoldoende zijn. Hier, binnen de grenzen van eigen dorp wordt het fundament stevig en enthousiast onderhouden. In de drie historische kringen die het dorp rijk is, vindt de wezenlijke geschiedschrijving plaats. Er werken honderden vrijwilligers aan. Ze verzamelen, sorteren, onderzoeken, maken documenten toegankelijk , geven een leesbaar tijdschrift uit en zo nu en dan een boek. Honderden vrijwilligers, die ervoor zorgen dat  met beeld en geschrift de geschiedenis wordt vastgelegd.

De Historische Kringen van ’s-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg, doen  hun arbeid in betrekkelijke stilte en pakken soms uit met  een fraaie tentoonstelling, die massaal wordt bezocht
Maar er is meer.

Hier en daar werkt, los van de kringen een historicus in z’n eentje, ter aanvulling  soms, of met een bijzonder project. Jan Veenman bijvoorbeeld heeft veel Ankeveense historie vastgelegd in prachtige tekeningen en gevoelige verhalen. En Krijn Spaan in Kortenhoef werkt al jaren aan een elfdelige boekenserie over de Kortenhoefsedijk en zijn bewoners  in navolging van zijn vader Klaas, die al eerder een serie dorpsimpressies schreef.

En dan is er ook nog een andere manier om het verleden te laten spreken. In ’s-Graveland bestaat de Stichting ’s-Gravelands kunstbezit, beheerder van een indrukwekkende verzameling schilderijen van schilders die landschappen en dorpsgezichten van Wijdemeren met penseel en linnen hebben vastgelegd.

Veel, maar lang niet alles hangt in het gemeentehuis.

Wijdemeren laat het verleden niet ontsnappen. Daarvoor heeft ze geen hulp van buiten nodig.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief