WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
IJsverbod in Stichtse Vecht
Stichtse Vecht, do 23 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Stichtse Vecht deed ijscoman Portofino in de ban, zoals Wijdemeren dat in 2010 ook deed, maar pijlsnel weer ongedaan maakte. Stichtse Vecht neem een voorbeeld aan Wijdemeren.

Update 24-7-2015, 23.14: Burgemeester Witteman van Stichtse Vecht bestudeert volgens @VARnws het probleem van Portofino. Dat lijkt ons nogal simpel, gedogen en de raad binnenkort de APV laten aanpassen, zoals Wijdemeren in 2010 deed. Tenzij de raad daar echt tegen ijsverkoop's avonds en op zondag is.

Soms kan je je ogen niet geloven als je een bericht leest. Dat gebeurde ons vandaag toen wij in VAR Nieuws, het huis aan huisblad van Stichtse Vecht, een ingezonden brief van Jean-Paul Brinkman van ijscoman Portofino lazen.

Hij schrijft:


Geen Italiaans IJs in Stichtse Vecht

De bekende lichtblauwe ijsauto’s van Portofino (die al tientallen jaren lang zomers in de verschillende dorpen Loenen, Vreeland en Loenersloot van de gemeente Stichtse Vecht rijden met Italiaans ijs) komen als het aan de gemeente ligt dit jaar niet meer ’s avonds langs de deur om hun heerlijke zelfgemaakte ijs te verkopen. De gemeenteraad heeft in 2014 een nieuw beleid bedacht en geeft daarom de ijscoman geen toestemming meer om in het weekend of ’s avonds door de straten te gaan. Portofino verkoopt al sinds 1985 ieder seizoen vanuit hun lichtblauwe verkoop wagens hun ijskoude lekkernij en heeft hiermee een grote schare vaste klanten (fans) gekregen.

Door een wijziging in de gemeente wet, de APV genoemd, mogen de ijswagens van Portofino niet meer op zondag en ’s avonds door de straat rijden. Een bezwaar brief van de ijscoman aan de gemeente is afgewezen, ondanks dat deze al meer dan 25 jaar in de gemeente (met officiele toestemming) door de straten gaat. De kinderen van Wijdemeren (en alle andere ijsliefhebbers) hebben dus grote kans deze zomer geen lekker Italiaans ijsje meer te kunnen kopen, met dank aan de gemeente raad. De reden van deze afwijzing is niet dat de gemeente het niet leuk vind dat de lichtblauwe Portofino ijsauto's door de straat rijden, maar men is vergeten om een mogelijkheid op te nemen om ontheffing te verlenen. Om deze reden is een inhoudelijk overleg met de gemeente dan ook niet mogelijk.

Portofino v.O.F. Jean-Paul Brinkman


'l Histoire se répète.

Op 27 februari 2010 schreef Portofino onderstaande ingezonden brief aan de de Wijdemeerse media, waaronder de WWK. Wie wat bewaart, die heeft wat. Met een beetje aanpassen kon de brief aan Wijdemeren nu naar de media in Stichtse Vecht gestuurd worden. Vandaar dat er in de brief aan VAR Nieuws gesproken wordt over de kinderen van Wijdemeren die het moeten doen zonder ijs van Portofino. Gelukkig is dat een slip van de tekstverwerker. Even vergeten aan te passen. Wijdemeren blijft genieten van het gezellige geluid en het lekkere ijs van Portofino. Arme Stichtse Vechtse kinderen.


De brief van Portofinovan 27 februari 2010 aan de WWK.

Geen Italiaans ijs deze zomer in de Wijdemeren!

De bekende lichtblauwe ijsauto’s van Portofino (die al tientallen jaren lang zomers in de verschillende dorpen van de gemeente Wijdemeren rijden met Italiaans ijs) komen als het aan de gemeente ligt dit jaar niet meer ’s avonds langs de deur om hun heerlijke zelfgemaakte ijs te verkopen.

De gemeenteraad heeft in 2009 een nieuw beleid bedacht en geeft daarom de ijscoman geen toestemming meer om in het weekend of ’s avonds door de straten te gaan. Portofino verkoopt al sinds 1985 ieder seizoen vanuit hun lichtblauwe verkoopwagens hun ijskoude lekkernij en heeft hiermee een grote schare vaste klanten (fans) gekregen.

Door een wijziging in de gemeente wet, de APV genoemd, mogen de ijswagens van Portofino niet meer op zondag en ’s avonds door de straat rijden. Een bezwaarbrief van de ijscoman aan de gemeente is afgewezen, ondanks dat deze al meer dan 25 jaar in de gemeente door de straten gaat.

De kinderen van Wijdemeren (en alle andere ijsliefhebbers) hebben dus grote kans deze zomer geen lekker Italiaans ijsje meer te kunnen kopen, met dank aan de gemeente raad.

Portofino


Wat was er in Wijdemeren (en waarschijnlijk ook in Stichtse Vecht) aan de hand ? Er was in de APV, de lokale wetten, opgenomen dat er na zevenen niet meer op straat en langs de deur verkocht mocht worden. Niemand die er bij had nagedacht dat daarmee ook de graag geziene ijscoman van Portofino geen vergunning meer kreeg om ijs te verkopen. Toen de ijscoman vergunning vroeg kreeg hij, terecht, nul op het rekest.

Er stak een storm van protest op en alle politieke partijen haastten zich om binnen 24 uur om te verklaren dat dit niet de bedoeling was en dat de ijscoman moest blijven. (Het was een paar dagen voor de verkiezingen, dat scheelt altijd.) De race was dus al gelopen. Desondanks kwam de VARA ombudsman na een week alsnog met een programma over de kwestie en liet een onderhoud met waarnemend burgemeester Karen Heerschop zien, waarin de plooien glad gestreken werden, die een week eerder al lang glad gestreken waren door de WWK. Mosterd na de maaltijd, maar het resultaat telt. Portofino mocht direct weer na zevenen ijs verkopen. Gedoogd tot de aanpassing van de APV door de raad was bekrachtigd. En daarna met een vergunning.
(Link naar Uitzending Gemist 12-3-2010. Het item begint op 7.40 min.)


Burgemeester Karen Heerschop en WWK redacteur Rik Jungmann.
Blij met het ijs van Portofino na de raad van 11 maart 2010.

En het resultaat was dat Portofino weer op mooie zomeravonden vrolijk door Wijdemeren klingelt en iedereen blij maakt met een Italiaans ijsje. Als dank kreeg de voltallige raad op 11 maart 2010 in een schorsing een ijsje van Portofino die voor de gelegenheid naar Rading 1 was gekomen.

Stichtse Vecht mag een voorbeeld nemen aan Wijdemeren in deze Utrecht-op-zijn-smalst-kwestie. Als ze wachten tot het reces voorbij is, dan is ook het seizoen voor Portofino voorbij om omzet te draaien.

Lees ook:

27022010 IJscoman verbannen
28022010 De IJscoman moet blijven!
28022010 VVD: IJscoman blijft.
28022010 CDA: IJsverkoop is Gewenst!
01032010 GL: IJs, ook in de avond
01032010 DB: IJscoman blijft
03032010 Portofino blijft
06032010 Dank van DorpsBelangen
08032010 IJscoman op TV!
10032010 Portofino trakteert!
10032010 Korte Afscheidsraad
11032010 Portofino: Eind goed, al goed
12032010 Van Ter Sype tot Toneel
12032010 Portofino rijdt weer
30032010 Varia: Uit het College

bron
VARNieuwsWWK
foto
WWK
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief