WIJDEMEERSE WEBKRANT
IJscoman verbannen
Wijdemeren, za 27 februari 2010

Er schijnt vorig jaar iets in de APV te zijn gewijzigd, waardoor de ijscoman zwoele zomeravonden niet langer mag opvrolijken. Hij moet weg.

ingezonden bericht

Geen Italiaans ijs deze zomer in de Wijdemeren!

De bekende lichtblauwe ijsauto’s van Portofino (die al tientallen jaren lang zomers in de verschillende dorpen van de gemeente Wijdemeren rijden met Italiaans ijs) komen als het aan de gemeente ligt dit jaar niet meer ’s avonds langs de deur om hun heerlijke zelfgemaakte ijs te verkopen.

De gemeenteraad heeft in 2009 een nieuw beleid bedacht en geeft daarom de ijscoman geen toestemming meer om in het weekend of ’s avonds door de straten te gaan. Portofino verkoopt al sinds 1985 ieder seizoen vanuit hun lichtblauwe verkoopwagens hun ijskoude lekkernij en heeft hiermee een grote schare vaste klanten (fans) gekregen.

Door een wijziging in de gemeente wet, de APV genoemd, mogen de ijswagens van Portofino niet meer op zondag en ’s avonds door de straat rijden. Een bezwaarbrief van de ijscoman aan de gemeente is afgewezen, ondanks dat deze al meer dan 25 jaar in de gemeente door de straten gaat.

De kinderen van Wijdemeren (en alle andere ijsliefhebbers) hebben dus grote kans deze zomer geen lekker Italiaans ijsje meer te kunnen kopen, met dank aan de gemeente raad.

Portofino

De plaatsing van bovenstaand bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

Naschrift red. WWK:

Het gevoel van de zomer

Een mooie zwoele zomeravond. Iedereen zit in de tuin en geniet van de vallende avond. In de verte klinkt een vertrouwd wijsje. Het is het muziekje dat uit de kar van de ijscoman klinkt. Om de vijftig meter stopt hij even en laat zijn vrolijke muziekje horen. Het muziekje van de zomer. Uit de omgeving komen opa's en oma's, papa's en mama's en kinderen naar de kar om een ijsje te kopen. Dit is het ultieme gevoel van een zomeravond. Al decennia en generaties lang.

Stukje cultuur

Dat moet weg van Wijdemeren. Omdat het in de APV staat...
Begrijpen wij dat? Nee!
Daarmee verdwijnt het simpele genoegen van een ijsje aan de kar kopen met je (klein)kind. En dat muziekje verdwijnt. Een stukje ongesubsidiëerde cultuur waar de jonge Kortenhoefse en andere Wijdemeerse ouders van nu mee zijn opgegroeid. Een stukje cultuur dat zij aan hun kinderen kunnen overdragen. Weg. Omdat het van de gemeenteraad moet....

Groot was de ontzetting van uw redacteur toen hij bovenstaande email vanavond ontving.

Een paar vragen aan de lijsttrekkers:

  • Meneer Theo Reijn (CDA), hoe kunt u dit laten gebeuren? U wilde toch minder regels? U bent toch voor middenstanders? Een gewaardeerde middenstander, die geen vlieg kwaad doet, wordt weggestuurd door Wijdemeren.
  • Meneer Ben Steenvoorden (PvdA), ik las toch iets over jonge gezinnen in uw verkiezingsfolder. Hoe kunt u dit laten gebeuren? Wat moeten al die kinderen zonder het muziekje en het ijsje aan de kar in hun eigen straat op een mooie zomeravond?
  • Meneer Joep Frijdal (VVD), nu hebben we hier een middenstander die ons allen veel plezier bezorgt en nu moet hij weg van u. En hij wordt niet gesubsidiëerd, dat moet u toch aanspreken.
  • Mevrouw Nelleke Schenkkan (GL), waarom mogen wij van u geen ijsjes meer kopen aan de ijskar?
  • Meneer Gert Zagt (DB), als u de grootste partij wordt, dan draait u deze beslissing van de coalitie toch wel direct terug alstublieft?
  • Meneer Nanne Roosenschoon (D66), aan u zal het vast niet liggen, want u deed niet mee. Spring alstublieft in de bres om dit Wijdemeerse cultuurgoed in stand te houden, desnoods samen met de Historische Kringen.

Mede namens heel veel andere opa's, oma's, papa's en mama's, maar vooral namens de kinderen vraagt de redactie u om deze beslissing terug te draaien.

bron
WWK/ing. ber.
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 2