WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kwaadheid in de Raad
Wijdemeren, vr 1 november 2013

Wat observaties van de raad van gisteravond. Een directe aanval van Joep Frijdal (VVD) en een woedeuitbarsting van Co de Kloet tegen Theo Reijn. De professionaliteit verloor even.

De éémansfractie Siderius werd uitgebreid met een nieuwe fractieassistent. Judith Bakkers uit Loosdrecht legde de belofte af en kreeg een bos bloemen van burgemeester Martijn Smit. Judith Bakkers is actief in de actiegroep die het Bos van Hacke open wil houden.


V.l.n.r. De heer Vermeulen, Judith Bakkers en Liesbeth Siderius.

Welzijnssubsidies

Het voorstel voor de welzijnssubsidies werd zonder al te veel discussie aangenomen. Er was alleen wat debat over het wel of niet indexeren van de subsidie aan de bibliotheek en de peuterspeelzalen. Nanne Roosenschoon (D66) stelde voor om de bibliotheek € 13.000 extra subsidie te geven in 2014. Van diverse kanten werd opgemerkt dat er grote groepen burgers in Nederland zijn die al vele jaren niet geïndexeerd worden. Na wat heen en weer gepraat trok Roosenschoon zijn amendement in. Hij zal het in de commissie van december opnieuw aan de orde stellen.


De echte liberalen van de VVD, oud en nieuw.
Zittend Joep Frijdal en Martin Vuyk.
Staand Robby Israel (oud afdelingsvoorzitter van de VVD) en
rechts lijsttrekker voor de verkiezingen in maart, Tim Emmelot

Met gestrekt been op de man

Omdat er een wethouder minder is en omdat de portefeuille sociale zaken aanzienlijk verzwaard is door de decentralisatie van het rijk naar de gemeente werd voorgesteld om wethouder Joost Boermans, die nu 3 dagen per week werkt (0,6 fte) een dag meer in dienst te nemen, ofwel 0,8 fte. Bij dit voorstel om de wethouder meer uren per week voor de gemeente laten werken ging fractievoorzitter Joep Frijdal van de VVD er met gestrekt been in om een gemene tackle uit te voeren. Hij verklaarde dat hij en zijn achterban het voorstel zien "als een beloning van Boermans voor het wegsturen van wethouder Abrahamse". Er ging een hard afkeurend gebrom door de hele zaal over deze aanval. "Wie in uw achterban zegt dat?":vroeg René Voigt (DB). "Nou ja, eh, in mijn hele achterban." Helder werd het niet. Doorgaans is Frijdal vrij goedmoedig, het verlies van zijn wethouder sneed kennelijk zeer diep in zijn ziel, gezien zijn reactie.

Zeikerd!

CDA-fractievoorzitter Theo Reijn kreeg het bij dit onderwerp aan de stok met Co de Kloet (DB). Reijn kan het niet laten om zijn afkeuring te laten blijken voor de ontkoppeling van Gooi en Vechtstreek en de samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp. Bij dit onderwerp gaf hij ook een steek onder water, dat de kosten van de wethouder hoger zijn omdat die steeds zo ver moet reizen naar Weesp en Maarssen. "Zeikerd!!!" :klonk het van de overkant. "Man hou toch eens op met je gezeik over een democratisch genomen besluit.":brieste de Godfather van Dorpsbelangen. Reijn hield echter staande dat er extra kosten zijn, terwijl er in het raadsvoorstel stond dat er geen extra kosten zijn, hetgeen wethouder Gert Zagt ook benadrukte.

Bij de stemming over het voorstel stemden de VVD en het CDA tegen, vijf van de achttien. (Ab Krook was afwezig.) Het voorstel werd dus aangenomen.

De ontboezeming "zeikerd"van Co de Kloet kan bijgezet worden bij de "kunstklootzakken" die wij op 30 juni 2000 uit zijn mond mochten optekenen. Op 28 juli 2000 werd tegen wethouder Co de Kloet (DB) van 's-Graveland een motie van afkeuring ingediend over zijn uitspraak. Die motie haalde het echter niet.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief