juli  2000

Knutten in Ankeveen

31 juli 2000. Francis de Kwant uit Ankeveen stuurde ons een mailtje waarin zij ons attent maakte op een artikel in de internet-editie van Trouw over Ankeveen.

De inleiding van het artikel luidt: "We rijden door Europa, vliegen over de wereld, maar uiteindelijk speelt het leven zich af in een cocon; het dorp, de buurt, het kantoor. De kleine leefgemeenschap is onderwerp van de serie Het Dorp, iedere maandag in De Verdieping. Aflevering 13: Ankeveen.

Uitvoerig wordt het Ankeveense leven in de Ankeveense dorpsgemeenschap beschreven. Hoe je nog gewoon je autosleutels in het contact kunt laten zitten 20 kilometer van Amsterdam en dat de bewoners van de Herenweg al ietsje meer naar het deftige 's-Graveland neigen en er dus niet helemaal bijhoren. En de knutten...

Het hele stuk lezen? Klik hier.


Loosdrecht in de regen

29 juli 2000.  Er was vandaag iets raars met het weer aan de hand. In Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen was het de hele dag mooi weer. Het rommelde aan het eind van de dag wat, maar er viel geen spatje regen. In Loosdrecht daarentegen hoosde het. In het journaal zaten berichten over ondergelopen kelders en verkeersoverlast in de provincies Utrecht, Gelderland en Brabant. Ook vliegveld Hilversum haalde het journaal met de mededeling dat men er vanwege de nattigheid niet meer gebruik van kon maken. (Er is dus toch verschil tussen Noord-Holland en Utrecht. Daar giet het, hier niet...)

Vanavond zouden in Loosdrecht een groot aantal ballonnen opstijgen. Het publiek was massaal toegestroomd. Langs de Nootweg stonden tientallen auto's in de berm geparkeerd. In de bosjes was nauwelijks nog plaats om je fiets te parkeren. Wij signaleerden er vele 's-Gravelandse gezichten. Maar de show ging niet door. Helaas. Wel was er als pleister op de wonde onderstaand vliegtuig te bewonderen. En dat zie je niet dagelijks in Loosdrecht.

(Klik op de foto voor een afbeelding van 800 * 600 pixels.)


Gooi-gemeenten digitaal?

28 juli 2000. Mandy Pijl schrijft in de Gooi- en Eemlander van vanavond een zeer uitgebreid stuk over de digitale stand van zaken in de gemeenten van Gooi- en Vechtstreek. Minister van Boxtel wil dat gemeenten in 2002 25% van hun dienstverlening digitaal doen. 

Als je het stuk van Mandy leest lijkt dat volstrekt onhaalbaar. Slechts vijf van de dertien gemeenten in deze streek hebben een eigen website. De overigen hebben er nog geen, maar hebben wel plannen. Nederhorst den Berg stelt als enige helemaal geen plannen te hebben, maar mee te willen liften in het herindelingsproces op de site www.wijdemeren.nl. In het artikel staan alle adressen van de gemeenten die wel een website hebben. In dit kader verwijzen wij onze lezers ook naar de site www.webdam.nl. Daar vindt u alle digitale steden, zowel de officiële gemeentelijke sites als de niet-gemeentelijke (zoals bijv. deze site). Webdam houdt een in een database scores bij van de sites. Een prima initiatief waar ook de Gooise gemeenten van kunnen leren. In de lijst staat Hoogeveen nummer 1, boven Amsterdam!

Blaricum houdt er, volgens het artikel van Mandy, een voor de wereld van het internet  merkwaardige mening op na. Men heeft wel een website, maar daar staat geen emailadres op. Dat emailadres staat wel op het briefpapier. "We maken hem dus wel bekend." :aldus een woordvoerder.....

(Om te kunnen emailen moet je in Blaricum dus eerst het geluk hebben gehad om een brief van de gemeente te krijgen, want op het net vind je hem niet. Zo'n gedachtensprong waren wij nog niet tegengekomen. (red.))


Kunst: motie van afkeuring

28 juli 2000. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteren vroeg de PvdA/Groen Links een interpellatie aan over de uitspraken die Co de Kloet, Wethouder voor Dorpsbelangen, enkele weken geleden in de Gooi- en Eemlander deed. Ter herinnering, hij noemde de bestuurders van Nederhorst den Berg en Loosdrecht "kunstklootzakken". Daarmee wilde hij aangeven dat er volgens hem in die gemeenten geen waardering voor kunst bestaat. Burgemeester Kozijn was op vakantie, Co de Kloet was als loco-burgemeester verantwoordelijk voor de orde in de vergadering. In dit geval een enigszins lastig parket, waar hij overigens goed mee omging.

De PvdA/Groen Links sprak haar afkeuring uit over de gedane uitspraken. De VVD, bij monde van Wim Hafkamp sloot zich hierbij aan. 
René Voigt, Dorpsbelangen, achtte het onderwerp afgesloten na de excuses die het College van B&W aan de andere gemeenten had gemaakt. Douwe van Essen, CDA, sloot zich bij die conclusie aan, al wilde hij best nogmaals zeggen dat de uitspraken van de Kloet niet gezegd hadden mogen worden. 

Hij vroeg aan de PvdA/Groen Links waarom deze partij nu met een interpellatie kwam op de dag van de raad, waardoor de bode de brief moest rondbrengen, terwijl het incident een maand geleden plaatsvond en er intussen commissies waren geweest zonder dat het ter sprake kwam.
Nadja Jungmann, D66, vond ook dat de uitspraken van de Kloet niet kunnen. De oppositie (VVD, PvdA/GL en AB) verweet zij dat deze niet reageerde op inhoudelijk ernstige punten als de overschrijding van de kosten van de Sociale Dienst met tonnen eind vorig jaar, maar wel dit incident aangrijpt om met een interpellatie te komen.

Na een schorsing kwam de PvdA/Groen Links met een motie van afkeuring. Er vond een vinnige discussie plaats tussen Wim Hafkamp en Douwe van Essen waarbij de eerste verklaarde dat Co de Kloet wel zijn vriend is, maar Douwe van Essen niet. Bovendien noemde Wim Hafkamp Douwe van Essen schijnheilig.

Toen de motie in stemming werd gebracht werd het zeven (DB, CDA, D66) tegen vijf (PvdA/GL, VVD), want Nelleke Schenkkan van Algemeen Belang was afwezig.


Ria van Rhijn geďnstalleerd

27 juli 2000. Vanavond werd bij de aanvang van de raad de nieuwe gemeentesecretaris geďnstalleerd.

Ria van Rhijn

Ria van Rhijn, die hiervoor in Zwolle werkte, hield een helder betoog waarin ze aangaf alle vertrouwen te hebben in het enthousiasme van het ambtelijk apparaat en de samenwerking daarmee. Zij gaf aan dat zij het als haar eerste taak ziet om de gemeente goed naar de herindeling te begeleiden. Op korte termijn gaat ze bekijken welke zaken wel en welke niet aangepakt kunnen worden, rekening houdend met het verlies aan productiviteit dat iedere herindeling nu eenmaal met zich meebrengt (40%). 

Mevrouw van Rhijn staat een open en transparante bestuursstijl voor en kondigde aan dat haar deur altijd open zal staan voor Raad, College en ambtelijk apparaat. 


Speciaal voor de installatie gekomen.


Na de installatie kreeg zij
bloemen en felicitaties.


Onbetrouwbaar kreng

26 juli 2000. In de G&E stond vandaag op de voorpagina van het regiokatern weer een verhaal over de Raaisluis, de nieuwe sluis in de 's-Gravelandsevaart. Tijdens de Sloepentocht in Loosdrecht trad er een stroomstoring op. Gevolg: de sluis moest urenlang handmatig bediend worden. De rij voor de sluis werd op zeker moment zo lang dat men de sluis maar liet openstaan. "Het blijft een onbetrouwbaar kreng" volgens de heer Reinoud Broos van het plassenschap.


Oproep Vierdaagse

25 juli 2000. Vandaag kwam een vraag binnen van een enthousiaste medewerker van de Vierdaagse in Nijmegen. Hij vraagt of inwoners van 's-Graveland willen reageren. Meer weten? Kijk even op de reactielijn.


Spookproces

20 juli 2000. De G&E meldt dat er een zaak voor de Raad van State gediend heeft over een milieuvergunning die niet meer aan de orde was. Een paar jaar geleden kreeg jachthaven de Krakeelakker een milieuvergunning. Daartegen maakte de heer P. Bakker, een omwonende, bezwaar. Inmiddels is de jachthaven geen jachthaven meer, maar woonschepenhaven. En de vergunning is niet meer van toepassing op de situatie. De heer Bakker trok zijn bezwaar echter niet in, waardoor de zaak doorloopt. Over zes maanden gaat de Raad van State uitspraak doen.


Rock 'n Roll in H'sum

16 juli 2000. Uw verslaggever was vandaag In Hilversum bij het grote muziekevenement dat daar vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvond. Het was goed druk en zeer geanimeerd. Eén minpuntje. Behalve bij Gooiland waren alle parkeergarages dicht ondanks de festiviteiten, waardoor iedereen wel verplicht werd om daar te parkeren waar het niet mocht. Coördinatiefoutje...


Martin, het beste...

14 juli 2000. Vandaag neemt Martin Vlaanderen afscheid van de Gooi- en Eemlander en trekt hij zich terug in Drente met zijn paarden. In de Gooi- en Eemlander een lang artikel onder de kop "Een wervelwind door het Gooi", nu eens niet door hem geschreven, maar over hem.


foto: Ton Kastermans

 Over zijn jeugd in Hilversum, zijn rebelse karakter, zijn kampioenschappen karate en over zijn liefde voor de kleine dorpen waar hij als journalist mee te maken kreeg. Zijn fascinatie door dorpsfiguren als Angelo Damo en zijn aanvaringen met burgemeesters als Kozijn. Hoe het ook zij, wij wensen Martin vanaf deze plaats het beste toe.


Gebouwenplan

14 juli 2000. Op de raadsagenda van eind deze maand staat het gebouwenplan. Wij schreven er al vaak over. Even in het kort wat het behelst. 

  • DSO en de jeugdsoos Voltage krijgen huisvesting op de gemeentewerf. 

  • Er komt een nieuwe brandweerkazerne op de hoek Kerklaan/Kortenhoefsedijk. Met daarin ook ruimte voor Amicitia en BMOL. 

  • De Plassenjagers (postduiven) en de konijnenfokvereniging gaan naar het huidige onderkomen van DSO. 

  • Op de huidige lokatie van Voltage (oude school) aan het Noordereinde komen appartementengebouwen. 

  • Op het huidige terrein van de brandweerkazerne komt woningbouw en een kinderdagverblijf. 

In 2002 moet de stoelendans afgerond zijn.


Kozijn vs. Thuiszorg

14 juli 2000. De G&E meldt dat burgemeester Kozijn spreekt van "misselijkmakende politiek" van de Stichting Thuiszorg. Het volgende is er aan de hand. Er staat in Kortenhoef een Kruisgebouw. De bouw van dat  Kruisgebouw is indertijd door de gemeente gesubsidiëerd. Het gebouw is eigendom van de lokale Kruisvereniging. Zodra het gebouw in andere handen overgaat moet de nieuwe eigenaar een derde van de opbrengst terugbetalen aan de gemeente. Zo heeft de rechter het bepaald. Nu doet de Kruisvereniging niets meer aan kruiswerk, Dat doet de Stichting Thuiszorg. 

Eigenlijk is die Stichting de rechtsopvolger van de Kruisverenging, zou zij het gebouw moeten overnemen en de gemeente uitbetalen. Maar dat doet de Stichting niet. Zij laat de Kruisvereniging op papier bestaan en spaart daarme de uitbetaling aan de gemeente uit. Godfried Verkerk, lid van de Raad van Bestuur en directeur van de Stichting Thuiszorg kent dit verhaal niet. (Hij weet trouwens ook niet wie Kozijn is.) Hij zal erin duiken en proberen het verhaal uit de wereld te helpen. Wel stelt hij: "We proberen zoveel mogelijk geld in zorg te steken en niet in stenen." De gemeente heeft dan ook zo zijn twijfels of er wel een oplossing zal komen voor deze patstelling.


Tol rukt op

14 juli 2000. Hier en daar koesteren wij oude tolhuisjes en vertellen wij onze kinderen dat er vroeger tol geheven werd als je van A naar B wilde rijden. De schaapjes kijken ons ongelovig aan. Hoe is het mogelijk. Maar die tijden lijken terug te komen.

Wethouders uit het Gooi zaten gisteren bij elkaar in een Gewestvergadering en spraken over het verkeer. Bart Heller (Hilversum) ziet wel wat in tolheffing op de Diependaalselaan voor het verkeer dat van de Vreelandseweg naar de A27 rijdt en vice versa. Wim Neef uit 's-Graveland lanceert het "Kijk op de Wijk" plan voor tolheffing op Noorder- en Zuidereinde voor doorgaand verkeer. Hij denkt aan vijf gulden per keer. Ilonka de Lange (Bussum) vindt dat niet iedere gemeente maar op eigen houtje tol moet gaan heffen. De provincie gaat zich ook buigen over regionale tolheffing. De Naardense wethouder Frits van Dulm weet tenslotte te melden dat de A1 volgend jaar voorzien zal worden van toeritdosering, spitsstroken en inhaalverboden. Die moeten in ieder geval klaar zijn voordat het rijk haar tol gaat heffen, het rekeningrijden.


Voetbal: Renovatie

13 juli 2000. De accomodatie van voetbalvereniging 's-Graveland zal de komende jaren drastisch gerenoveerd worden. De velden worden geheel opnieuw gedraineerd en de grond wordt losgemaakt voor betere afwatering. Ook de verharding rond de gebouwen en de parkeervoorzieningen worden aangepakt. De operatie gaat zes a zeven ton kosten en zal worden uitgevoerd door de Grontmij. Voorzitter Joop Glijn is blij dat er nu schot in de zaak komt.


Nieuw raadhuis: 's-Graveland

13 juli 2000. Vandaag stond er in de regiobijlage van de Gooi- en Eemlander weer een artikel over de plek voor het gemeentehuis na de samenvoeging. Martin Vlaanderen heeft ditmaal bestuurders uit Loosdrecht en Nederhorst den Berg om hun mening gevraagd. Allen stellen zij dat niet de huidige, maar de nieuwe gemeenteraad dat zal bepalen. Maar zij geven wel hun visie. Wethouder Nagel (CDA) uit Nederhorst den Berg staat er helemaal achter. Mevrouw Kluit-Boterenbrood, wethouder voor de VVD in Loosdrecht vind ook dat het het beste in de middelste gemeente, 's-Graveland, zou kunnen komen.Raadslid L. ten Rouwelaar (PvdA) uit Loosdrecht is het er ook mee eens dat 's-Graveland de beste plek is. Gemeentesecretaris J. Jansen deelt mee dat in alle bestuurlijke overleggen eigenlijk al wordt uitgegaan van 's-Graveland als vestigingsplaats. In Nederhorst den Berg en Loosdrecht zullen bijkantoren blijven voor rijbewijzen en paspoorten.


Oproep fotoboek

12 juli 2000. Vandaag gleed onderstaande oproep in de bus. Men zoekt foto's voor het herdenkings/afscheidsfotoboek als de gemeente 's-Graveland op 1 januari 2002 zal ophouden te bestaan. In het organiserend comité zitten de Historische Kring In de Gloriosa, de Stichting Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef, de Vereniging Curtevenne en de gemeente 's-Graveland. Men zoekt nog steeds foto's voor het boek.

(Helaas weten wij van geen van de organisaties in het comité het emailadres. (red.))


Gemeentehuis:'s-Graveland?

12 juli 2000. Op 30 juni stelde wethouder Piet Goossen van Nederhorst den Berg dat het gemeentehuis van Wijdemeren maar in 's-Graveland zou moeten komen vanwege de centrale ligging. Vandaag zegt wethouder Co de Kloet van 's-Graveland hetzelfde. In de G&E van vandaag zegt ook hij dat het gemeentehuis in 's-Graveland moet komen. Loosdrecht heeft geen ruimte, Nederhorst den Berg is te klein en ligt te excentrisch. 's-Graveland heeft weliswaar een hele grote tuin, maar het is de vraag of daarin gebouwd mag worden. Het lijkt erop dat er al binnenskamers over gesproken is.


Erik Pieter op de vuist

11 juli 2000. Wij maken er geen gewoonte van, maar als een bericht uit de regio echt de aandacht trekt, dan laten we het niet lopen. Erik Pieter Vlaanderen, fractievoorzitter van de VVD in Muiden, is weer op de vuist gegaan zo staat in de G&E. Tijdens een verjaarsfeestje. Een tijdje geleden deed mede-VVD raadslid Margot van de Fliert al eens aangifte nadat mevrouw Vlaanderen haar handen niet kon thuishouden. Wat is het dan vredig in "onze" VVD.... Houden zo!


Antoniusschool wil zekerheid

11 juli 2000. De G&E meldt vandaag dat de R.K. Antoniusschool voor 1 november zekerheid wil hebben of er nu wel of niet nieuwbouw gepleegd zal worden aan de Zuidsingel. De voorzitter van het schoolbestuur, Marga de Haas, stelt: "Eén keer hard blazen en het is om." Zo krakkemikkig is het huidige gebouw. De gemeente stelt pas in maart 2001 een onderzoek naar de nieuwbouwlokatie in te zullen stellen.

Onzekerheid of er sowieso wel gebouwd mag worden aan de Zuidsingel is waarschijnlijk de oorzaak van het lange wachten en de onzekerheid.


Gooi- en Eemlander

10 juli 2000. Er gaat iets gebeuren bij de Gooi- en Eemlander. Toevallig vonden wij onderstaand adres. Kijk maar...

http://www.gooieneemlander.nl/


Wijdemeren dot.com

10 juli 2000. Onder de kop Wijdemeren.nl veiliggesteld meldt de G&E vandaag dat Hans Schouten uit Ankeveen de domeinnaam www.wijdemeren.net heeft geregistreerd. (Wij troffen op die site een bord aan dat ons wel zeer bekend voorkomt. Sterker nog het komt van deze site. Graag gedaan Hans.)

Ankeveen Gemeente Wijdemeren

Voorts staat in het artikel uit de mond van gemeentesecretaris Jaap Jansen van Nederhorst den Berg opgetekend dat de gemeente interesse heeft in het domein www.wijdemeren.nl en deze domeinnaam derhalve drie weken geleden geregistreerd heeft. Hij verwacht dat het domein binnen enkele dagen in het bezit is van de gemeente.

Op de site www.nic.nl van de stichting Domeinregistratie is niet te vinden dat het domein door Nederhorst den Berg geregistreerd is. Er staat wel dat er een aanvraag in behandeling is, maar niet van wie. (Normaal duurt registratie circa tien dagen. red.)


Brommobiel populair

10 juli 2000. Uit een artikel in de G&E van vandaag blijkt dat de populariteit van de brommobiel in Ankeveen hand over hand toe neemt. Waren het vorige week de dames Tuunter en Schenkkan die zich door de krant in een brommobiel lieten vereeuwigen, vandaag is het Kelly Schouten (13) . 


Kelly, door Ton Kastermans vastgelegd bij haar bromcabriomobiel

Zij voert actie om haar bromfietscertificaat te behalen in haar vijftiende jaar, opdat zij op haar zestiende verjaardag direct kan brommen. Zij vindt dit heel logisch omdat een zeventienjarige ook al rijlessen mag volgen om dan snel zijn rijbewijs te halen. Honderd emails heeft ze verstuurd, zonder succes. Zelfs de minister heeft een email van haar gehad, maar die reageerde niet. Op haar website  http://huizen.dds.nl/~kellysch voert ze actie.


Ingeblikt.

6 juli 2000. Een foto van twee dames die in een brommobiel geperst zitten, gemaakt door Ton Kastermans, siert de G&E. Als je goed kijkt zijn het de dames Fenna Tuunter (PvdA, passagier, rechts) en Nelleke Schenkkan (Algemeen Belang, chauffeur, links) (een Engelse brommobiel?) onderweg naar de raadscommissie.


Ria van Rhijn

6 juli 2000. Martin Vlaanderen van de Gooi- en Eemlander heeft het maar druk gehad. Een column en een stuk over Co de Kloet, maar ook een portret van de nieuwe gemeentesecretaris van 's-Graveland, Ria van Rhijn. De kop luidt: "Als je een drive hebt, kun je gaan drammen". 

Zij komt van de gemeente Zwolle waar ze verschillende managementfuncties had. Het feit dat deze nieuwe functie van beperkte duur is vanwege de herindeling vindt zij geen bezwaar. Sterker nog zij houdt van verandering. De mensen die ze gesproken heeft zijn loyaal en willen ervoor gaan. Een gemotiveerd team heeft zij aangetroffen. Ze wil zich niet erg verdiepen in de bestuurlijke perikelen uit het verleden, wel wil ze haar professionaliteit inbrengen. Voorlopig pendelt ze tussen Zwolle en 's-Graveland want ze woont daar heel mooi.


Over Co (3x) en door Co (1x)...

6 juli 2000. Een halve pagina vult de G&E vandaag met wethouder Co de Kloet. Er is een column van Martin Vlaanderen over Co, een stuk van Martin Vlaanderen over Co, een ingezonden brief van Wim Hafkamp (VVD) over Co en er is een ingezonden brief geschreven door Co.

In de column van Martin beschrijft hij Co. Een vrij man die de spanning zoekt en veel doet om de publiciteit te halen. Co houdt van spanning en sensatie. Terwijl burgemeester Kozijn probeert de zaak ordelijk te laten verlopen doet Co uitspraken waar de media en de politiek dagenlang op kunnen teren. Tenslotte constateert Martin dat Co nu zegt dat hij het niet, of anders gezegd heeft.

In het stuk over Co staat dat de beide fusiepartners weliswaar in arren moede de excuses van het college van 's-Graveland aanvaarden, maar dat het herindelingsproces er met deze uitspraken niet eenvoudiger op is geworden. Bert Nagel, wethouder in Nederhorst den Berg zegt dat 's-Graveland zich maar eens moet beraden over het functioneren van de Kloet. Collega wethouder Piet Goosen zegt dat Co de Kloet geen onbekende voor hem is. Hij kaatst dat de kunst in 's-Graveland ook niet van wereldniveau is. Hij verwacht dat dit soort oprispingen uit kleine partijen na de herindeling vanzelf zullen wegebben. Cor van Dijk, bestuurslid van Dorpsbelangen, de partij van Co, is niet gelukkig met de kwestie en betreurt wat er is gebeurd. "Co meent er niks van, maar wil wel eens een beetje provoceren." zo zegt hij.

In de ingezonden brief haalt Co uit naar de journalist. Hij vindt het een minne streek. Hij stelt dat hij in de privésfeer in aanwezigheid van de journalist heeft uitgehaald en ervan uitging dat zijn uitspraken niet in de krant zouden komen. Achter het feit dat zijn onzinnige teksten in de krant zijn gekomen vermoedt hij kwade bedoelingen, temeer omdat de journalist volgens Co zou hebben gezegd: "Ik heb nog een rel nodig voordat ik wegga." Hij hoopt dat het gezond verstand de commotie zal dempen.


Krakeelakker continued

5 juli 2000. Co de Kloet heeft toch toegezegd om op verzoek van Douwe van Essen (CDA) en Nadja Jungmann (D66) een gesprek met de bewoners van het Moleneind te gaan voeren. Er is een kleine complicatie schrijft de G&E: de bewoners willen niet met Co praten, maar met de burgemeester. En die wil dat weer niet. Mocht deze patstelling zo blijven, dan beraden de bewomers zich erop om eventueel toch met Co de Kloet of anderen te praten.


Ankeveense tennis geprivatiseerd

5 juli 2000. De G&E meldt dat de Ankeveense Recreatieve Tennisvereniging met ingang van vandaag is geprivatiseerd. De gemeente ontving 18.000 gulden voor de verkoop. De grond blijft in erfpacht bij de gemeente. Uitgangspunt bij alle privatiseringen tot nu toe is dat de contributie gelijk blijft en de verenigingen op de oude voet blijven voortbestaan.


Maarten in Singapore

4 juli 2000. Maarten Steinkamp is een bekende Kortenhoever. Hij heeft met Martijn van den Brand in het verleden sketches gedaan in de oude Dobber en voor de AROS. Hij was vele keren spreekstalmeester bij verkiezingsbijeenkomsten. Ook is hij lid van de vrijwillige brandweer.

Maar Maarten was tot voor kort Directeur van de platenmaatschappij BMG . Per 15 augustus gaat hij de platenbusiness in het verre Oosten leiden. Daarvoor gaat hij verhuizen van Kortenhoef naar Singapore. Wat hij daar gaat doen en wat hij er verwacht staat vandaag in de Gooi- en Eemlander op de showbizz pagina Circuit.

Wij wensen Maarten veel succes in het verre Oosten. En je weet het, kijk dagelijks even op deze site en je kunt meeleven met het dorp. (En, Maarten als je iets te melden hebt uit Singapore, je weet onze emailbox te vinden.)


Excuses deel 2

4 juli 2000. De verklaring van het college van B&W inzake de uitspraken van wethouder Co de Kloet worden vandaag in een hoofdartikel van Martin Vlaanderen door de Gooi- en Eemlander gebracht.

Gerrit van den Broek (VVD) maakt uit de reacties die hij hoort op dat de opmerkingen hard zijn aangekomen. Hij vraagt zich af of excuses genoeg zijn, maar hij relativeert de opmerkingen ook: "Wij kennen Co. Wat ie zegt neem je met een korreltje zout."

Wim Neef (CDA), mede-wethouder van Co de Kloet denkt dat Co niks van meent wat hij gezegd heeft. Hij denkt dat Co alleen maar heeft willen provoceren in de veronderstelling dat het niet in de krant zou komen. Slapeloze nachten heeft hij ervan gehad.


Excuus B&W

3 juli 2000. Het College van B&W heeft vandaag een verklaring uitgegeven over de uitspraken van wethouder de Kloet die in de Gooi- en Eemlander van 30 juni stonden. Daarnaast heeft de fractie van de VVD een brief naar College en Raad gestuurd. Hieronder de letterlijk teksten van beide documenten.

Eerst de verklaring van het College van B&W:


VERKLARING

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente 's-Graveland heeft met afgrijzen kennis genomen van het artikel in de Gooi- en Eemlander van vrijdag 30 juni onder de titel " 's-Graveland bang voor 'verpatsen' van kunst". Het college benadrukt dat voor zover het artikel berust op uitspraken die door wethouder De Kloet zijn gedaan hij op persoonlijke titel heeft gesproken.

De opvattingen over het verzelfstandigen van de gemeentelijke kunstcollectie zijn geheel andere dan welke door wethouder De Kloet volgens de verslaggever zijn geuit. Zijn argumentatie is nooit de motivatie geweest en is nooit door het College van BenW verwoord.

De andere leden van het College distantiëren zich zowel van de inhoud van het artikel als van het gebezigde woordgebruik. De opmerkingen over onze fusiepartners zijn dermate - onnodig - kwetsend en grievend dat het College van BenW aan de gemeentebesturen van Loosdrecht en Nederhorst den Berg daar hun verontschuldigingen voor aanbieden.

Wethouder de Kloet ontkent op een aantal onderdelen van het artikel woorden te hebben gesproken zoals die door de verslaggever zijn weergegeven. Het is overigens goed journalistiek gebruik niets te publiceren over gesprekken die "aan de borreltafel" plaatsvinden. Hij betreurt eveneens dat zijn woorden een bijdrage kunnen leveren aan het vertroebelen van de relatie tussen de fusiepartners.

Burgemeester en Wethouders van 's-Graveland.

's-Graveland, 3 juli 2000


De brief van de fractie van de VVD aan het college van Burgemeester en Wethouders van 's-Graveland en de gemeenteraad van 's-Graveland luidt als volgt:


3 juli 2000

De V.V.D. fractie is geschokt door de inhoud van het artikel in de Gooi- en Eemlander van 30 juni j.l. waarin door Wethouder de Kloet (Dorpsbelangen) op beledigende en denigrerende wijze over onze fusiepartners wordt gesproken.

Aanleiding van deze tendentieuze berichten is het onderbrengen van de 's-Gravelandse kunstcollectie in een stichting. Dit is al jaren geleden door ons gelanceerd toen nog niet gesproken werd over een samenwerking met Nederhorst den Berg en Loosdrecht. Met de regelmaat van de klok werd dit voorstel jaarlijks ingebracht tot het eindelijk bij de begrotingsbehandeling in 1999 door de raad is aangenomen.

Het is ingegeven door de vrees van de verbrokkeling van de unieke Ankeveense, Kortenhoefse en 's-Gravelandse schilderkunst.

Wij waren en zijn van mening dat deze collectie te allen tijde in de gemeente moet blijven en dat dit het best gewaarborgd zal zijn door het onderbrengen in een stichting die de collectie dan ook meer toegankelijk kan maken voor de bevolking.

De toon waarin door Wethouder de Kloet hierover wordt gesproken is ons in het verkeerde keelgat geschoten en wij distantiëren ons hier dan ook volledig van.

Namens de fractie van de V.V.D.
Afdeling 's-Graveland,

W. Hafkamp, fractievoorzitter

c.c.
College van B en W van Loosdrecht
College van B en W van Nederhorst den Berg
gemeenteraad van Loosdrecht
gemeenteraad van Nederhorst den Berg
Dagblad de Gooi- en Eemlander


Noot van de redactie: De VVD fractievoorzitter lanceerde zijn voorstel eind 1996, op het moment dat de discussie rond de C20 gemeenten speelde en er sprake was van een eventuele gedwongen inlijving bij Hilversum. Zijn argumentatie was dat de kunstcollectie niet in handen van Hilversum mocht vallen. Hilversum had namelijk eerder een Mondriaan verkocht om het Gooilandcomplex op te kunnen knappen.


Zomerstop AROS

3 juli 2000. De lokale radiozender AROS houdt tijdens de zomer een zomerstop. Onze laatste uitzending vond plaats op zondag 2 juli, met het programma AROS ACTUEEL . 

Een uitzondering wordt gemaakt voor de raadsvergadering op 27 juli a.s. Het programma GEMEENTEHUIS THUIS zal dan gewoon om 19.30 uur aanvangen. 

Alle andere AROS programma's beginnen weer op zaterdag 2 september. De programmering van het nieuwe seizoen zal in de plaatselijke pers uitgebreid aan bod komen. Ook dient nog vermeld te worden dat Herman Stuijver met ingang van het nieuwe seizoen de nieuwe hoofdredacteur van de AROS is. Herman is via email te bereiken op het adres hja.stuijver@worldonline.nl.


Zomerfeest Curtevenneschool

1 juli 2000. Op de voorpagina van het regiokatern vandaag onderstaande foto van een van de praalwagens die de leerlingen van groep drie tot en met acht maakten voor het Zuidamerikaanse Zomerfeest dat de school gisteren organiseerde.


Foto: Ton Kastermans


Kortenhoef monkelt

1 juli 2000. Op de voorpagina van het regiokatern vandaag een groot stuk van Martin Vlaanderen over een voorval dat in de Dobber plaatsvond. In het artikel wordt beschreven dat fractievoorzitter Nadja Jungmann van D66 en haar vader uit de Dobber vertrokken nadat de beheerders tegen ze waren uitgevallen omdat Nadja op de punt van een tafel leunde of zat. Het nieuws over het voorval schijnt als een lopend vuurtje door het dorp te gaan.

Wim Neef, wethouder voor het CDA was erbij. Hij zegt het allemaal niet zo netjes te vinden en geschrokken te zijn van de manier waarop tegen Nadja Jungmann werd uitgevallen. Zo zou Jungmann onder andere voor snotneus zijn uitgemaakt.

Wethouder Co de Kloet gaat in het artikel nog verder. "Wij vormen als gemeenteraad een collectief en zijn eigenaar van de Dobber. Als zij onterecht wordt geschoffeerd in de Dobber, dan moeten wij daar wat aan doen." Hij stelt voor om burgemeester Kozijn de kwestie te laten uitzoeken en te laten bemiddelen.Tijdens de collegevergadering van volgende week zal hij dit voorstellen.

Rik Jungmann, oud fractievoorzitter van D66 en vader van Nadja, zei gevraagd naar zijn mening: "Het sop is de kool niet waard. Er is een woordenwisseling geweest over een onbenulligheid.", waarna hij een korte beschrijving van het incident geeft.

Beheerder Hans Peet wilde aan de krant geen reactie geven. en zei de publiciteit over de kwestie niet te waarderen. Zo nodig neemt hij een advocaat in de arm en zal hij naar de rechtbank stappen.

De krant heeft Nadja Jungmann zelf niet kunnen bereiken voor een reactie.


Even wennen....

1 juli 2000. Zoals het er nu naar uitziet wordt de werknaam van de samengevoegde gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland bepaald op Wijdemeren. De uitslag van de stemmingen in de drie gemeenteraden is ons nog niet bekend, maar alle voortekenen wijzen erop. De ervaring leert dat de werknaam meestal zo ingeburgerd raakt dat dit ook de echte naam van de nieuwe gemeente wordt.

De naam Wijdemeren komt van de lijst die de gemeente eerder verspreidde met ingzonden namen. Overigens was de naam op die lijst gespeld als "Wijde Meren." Geen van de inzenders op deze site gaf de naam Wijde Meren op.

Om u even voorzichtig voor te bereiden op de schok hebben we hieronder vast een overzicht gezet van de borden die u bij de grens van de kerkdorpen in de gemeente zult aantreffen. Het is even wennen met z'n drieentwintigduizenden in dat nieuwe Wijdemeren...

Ankeveen Gemeente Wijdemeren
Loosdrecht Gemeente Wijdemeren
Nederhorst den Berg Gemeente Wijdemeren
's-Graveland Gemeente Wijdemeren
Kortenhoef Gemeente Wijdemeren

Overigens blijven wij van mening dat het eigenlijk "Wijde Meren" zou moeten zijn. Het staat nog wat sjieker ook... red.


nieuwshome.gif (2185 bytes)