WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Winkels strompelend Open
Wijdemeren, vr 1 november 2013

Het initiatiefvoorstel van VVD en D66 inzake de winkelopenstelling op zondag liep in het zicht van de haven alsnog averij op. Volgende maand beter.

Met enige spanning werd naar de raadsvergadering van gisteravond uitgekeken. Op 4 oktober werd een commissievergadering gehouden waar de indieners zich niet echt lekker staande konden houden. Met name Marcel Maassen (DB) ontpopte zich toen als plaaggeest die de indieners en hun aanhang (PvdA, GL, Siderius) een paar keer op het verkeerde been zette. Het gevolg was dat er nogal wat gesteggeld werd over de vraag of er inspraak gehouden moest worden over de zondagsopenstelling of niet.

Op het laatste moment werd besloten om toch maar wel inspraak te houden. Enigszins overhaast werd gekozen voor 17 oktober. Met name de VVD wilde koste wat kost de Wijdemeerse middenstand ruim baan geven in de decembermaand.

Vol verwachting

Vol verwachting klopte het hart van de indienrs van het initiatiefvoorstel. Gisteren kwam het heerlijk avondje waar het cadeau van de zondagsopenstelling uitgepakt zou kunnen worden door de winkelexploitanten in Wijdemeren. Het voorstel zou ingediend worden en met grote meerderheid aangenomen. Dachten de indieners.


Het CDA smaldeel in gesprek met Hildebrand Bijleveld (links).

Zij hadden echter buiten de waard Hildebrand Bijleveld gerekend, die een stok tussen de spaken stak. Hij ontdekte dat men zich niet aan de eigen inspraakverordening had gehouden en liet dat woensdag weten aan het gemeentebestuur. Toch doorgaan kon betekenen dat het besluit voor de rechter vernietigd zou kunnen worden. Het alternatief was om het voorstel van de agenda te halen, de inspraak volgens de regels af te ronden en het voorstel volgende maand weer op de agenda te zetten.


In december kunnen de hesjes weer uit de kast.

Van de agenda gehaald

De indieners waren niet blij met deze situatie, maar kozen toch eieren voor hun geld. Zo kon het gebeuren dat VVD-voorman Joep Frijdal de vergadering opende met een sonoor, maar knarsetandend, uitgesproken verklaring: "Het is gebleken dat de inspraak over het initiatiefvoorstel niet goed verlopen is. Daarom halen de indieners het voorstel nu van de agenda om het in december, na afronding van de inspraakprocedure, weer opnieuw op de agenda te zetten. Vanavond dienen wij een motie in om de openstelling van de winkels in december toch mogelijk te maken onder de huidige verordening."


De Indieners: V.l.n.r. Nanne Roosesnschoon (D66), Joep Frijdal (fractievoorzitter VVD)
en Martin Vuyk (VVD raadslid.)

Aangenomen

Die motie werd aan het eind van de raad ingediend en leidde even tot wat schermutselingen over de wet, de huidige regeling, de tuincentra en aanverwante zaken tussen Joep Frijdal (VVD) en Theo Reijn (CDA). Burgemeester Martijn Smit sloot de discussie kort met de mededeling dat het college gaat onderzoeken hoe de winkels maximale vrijheid kan worden gegeven om in december open te zijn binnen de huidige verordening. De motie werd met overweldigende meerderheid aangenomen. Alleen het CDA stemde tegen. DB stemde unaniem voor de openstelling, waarbij moet worden aangetekend dat Ab Krook, een verklaard tegenstander van de zondagsopening, afwezig was.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief