WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Prinsjesdag Wijdemeren
Wijdemeren, do 11 november 2010

Vanmiddag houden de politieke partijen hun algemene beschouwingen, vanavond wordt er gestemd over de begroting 2011. Een vooruitblik.

In De Zijlijn

Prinsjesdag Wijdemeren

Vanmiddag houden de politieke partijen hun algemene beschouwingen, vanavond wordt er gestemd over de begroting 2011.

Een beetje Prinsjesdag, maar dan op gemeentelijk niveau. Dat is de begrotingsbehandeling vandaag. Met welke verrassende voorstellen komen de partijen? Wie gaan de bezuinigingen voelen? Zijn dat alle burgers, omdat de OZB fors omhoog gaat? Of zijn dat de ambtenaren omdat zij hetzelfde werk met minder mensen moeten doen? Zijn dat de mensen die afhankelijk zijn van de gemeente voor een beetje steun en bijstand, of zijn het de verenigingen die moeten inleveren? Zetten we het mes in de uitgaven aan het gewest? Houdt de bibliotheek in Loosdrecht het droog? Blijft er geld voor dorpshuizen? Is er nog geld voor hobbies van raadsfracties en/of wethouders? Zo zijn er heel wat vragen die vanavond na de stemmingen beantwoord zullen zijn.

Wat doet DB?

De grootste vraag is wat Dorpsbelangen gaat doen? Die partij heeft een geschiedenis van onvoorspelbaarheid tijdens de begrotingsbehandeling, maar heeft nu ook nog eens negen van de negentien zetels. In november 2004 stemde coalitiepartij DBW, onder aanvoering van René Voigt, tegen de begroting van de eigen wethouder Co de Kloet. Het merkwaardige gevolg was dat Co de Kloet met kop en kont door Betske van Henten (CDA), Lia Moote (PvdA) en Gert Zagt (DBL) uit het college werd gegooid terwijl niemand hem iets verweet.
In november 1996, nog in 's-Graveland, liep de complete fractie zelfs kwaad achter Co de Kloet raadszaal uit omdat DB in de oppositie zat en van mening was dat men geen rol in het debat meer kon spelen.

Knarsetandend

Als de voortekenen niet bedriegen zal het college, en dan met name wethouder Gert Zagt (ook DB) het niet gemakkelijk krijgen. De afgelopen periode moest de wethouder al een paar keer knarsetandend toezien hoe zijn eigen partij tegenover hem stond en tegen zijn voorstel stemde. Bijvoorbeeld bij de accommodatienota op 17 september en nog zeer onlangs bij de kwestie van de legakkers in Nederhorst den Berg toen Co de Kloet namens de DB fractie de vloer aanveegde met het gevoerde collegebeleid.
Maar ook de VVD heeft zich de afgelopen tijd al enkele keren gekeerd tegen het college. Met name die partij vintd dat er veel strikter bezuinigd moet worden.

Vanavond weten we wie de klappen gaan krijgen, hoeveel de OZB zal stijgen en of in de subsidies aan verenigingen minder gesneden zal worden omdat de 's-Gravelandse muziekverenigingen om kwart over zeven een protest laten horen.

En of alle wethouders nog op het pluche zitten...

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
grauw en guur
8 gr.
windkr. 6