WIJDEMEERSE WEBKRANT
Korver: Kap onnodig
's-Graveland, do 18 februari 2010

Hilbrand Korver (HKA, nu PvdA) is er van overtuigd dat de 24 beuken aan het Noordereinde behouden hadden kunnen blijven. Hij kreeg gelijk van een specialist.


Hilbrand Korver (HKA, nu PvdA)

Hilbrand Korver streed met hand en tand tegen de kap van de monumentale bomen aan het Noordereinde. Op het laatste moment werd er door zijn toedoen alsnog een extra raad uitgeschreven, waar een nipte meerderheid voor de kap bleef. Toen het zover was en de kap begon, was hij ter plaatse aanwezig om fysiek en met zijn auto de kap te (ver)hinderen. Het mocht niet baten, burgemeester Karen Heerschop zond hem "in naam der wet" weg.

Te voorbarig gekapt

Hilbrand liet het er niet bij zitten. Voor eigen rekening liet hij de gekapte bomen als second opinion onderzoeken door BSI, een gespecialiseerd bureau dat bomen onderzoekt. Dat onderzoek gaf de volgende toch wel schokkende conclusie"van BSI: "Gezien de informatie die het rapport van Pius Floris levert en de summiere onderbouwing zijn de bomen te voorbarig gekapt.

In het rapport wordt deze conclusie op meerdere manieren onderbouwd. 20 van de 24 bomen bleken puntgaaf nadat zij omgezaagd waren en er dus in het inwendige van de boom gekeken kon worden. Verbetering van de grond, beluchting en bemesting hadden de groeiomstandigheden van de boom nog verder kunnen verbeteren. Snoeien in de kruin was de veiligheid ten goede gekomen en had de groei van nieuwe kronen bevorderd. De voorspelling over de resterende levensduur is nergens op gebaseerd, aldus BSI.

Vanavond zal Hilbrand Korver het rapport aan het college van B&W van Wijdemeren aanbieden.

Op dit bericht was door Hilbrand Korver een embargo geplaatst tot vanavond. Omdat de G&E het echter op de meest prominente plaats van de krant bovenaan de voorpagina plaatste, hebben wij dat voorbeeld maar gevolgd. (Sorry Hilbrand. red. WWK.)

Dossier Verkeer 's-Graveland

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
5 gr.
windkr. 2