WIJDEMEERSE WEBKRANT
Emoties rond Kap
's-Graveland, wo 4 november 2009

De gemoederen liepen vanmorgen zeer hoog op toen de kettingzaag in de beuken aan het Noordereinde ging. Hilbrand Korver deed een laatste poging.


Omringd door TV ploegen maant burgemeester Karen Heerschop
raadslid Hilbrand Korver om zijn auto te verwijderen.

Op RTVNH staat een videoverslag van wat er gebeurde. Op de website van de G&E staat weer een ander videoverslag. Hilbrand Korver kwam aangesneld om te protesteren. Hij was van mening dat er nog een rechterlijke uitspraak zou komen over de bomenkap. Om zijn mening kracht bij te zetten parkeerde hij zijn auto zodanig dat die flink in de weg stond. De werklieden die de bomenkap uit moesten voeren kregen behoorlijk de smoor in en bouwden de auto van Hilbrand in met boomstronken.

Douwe van Essen maakte er een fotoalbum over.


Het Noordereinde als kaal polderweggetje, net als indertijd de Leeuwenlaan.

Weer iets later kwam wethouder Betske van Henten aan. Omdat zij geen oplossing voor de situatie kon bieden kwam nog wat later burgemeester Karen Heerschop in gezelschap van een juridisch mederwerker aan. De wethouder verklaarde dat alle procedures en rechtsgangen netjes doorlopen zijn, inclusief de raad die gisteren herbevestigde dat de bomen gekapt mogen worden. Uiteindelijk gingen alle bomen om, hetgeen een troosteloze aanblik oplevert, die pas over een jaar of veertig weer enigszins het oude aanzien zal krijgen.


Wachten tot de ruzie uitgevochten was.

80 jaar groeien, in 10 minuten om.

Beetje veel

Er is wel erg veel ingegrepen in 's-Graveland in een tijdsbestek van enkele jaren. Eerst de mooiste laan van Nederland, de Leeuwenlaan, die geslachtofferd werd. Nu de bomen aan het Noordereinde en de sluipende kaalslag langs het Zuidereinde. En ook langs de Kerklaan in Kortenhoef, veel minder spectaculair, verdwenen de bomen.

Nuttig en nodig

Het mag dan misschien allemaal nuttig en nodig zijn, democratisch besloten en goedgekeurd door de rechter, met de zegen van Natuurmonumenten en de belofte dat het allemaal veel beter wordt. Het blijft een treurigmakend gezicht, die omgehakte bomen die beeldbepalend waren voor wat 's-Graveland is. Of was...

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
buien en zon
10 gr.
windkr. 4