WIJDEMEERSE WEBKRANT
Beuk Westerveld gekapt
's-Graveland, dag 1 december 2009

De afgelopen dagen is de monumentale rode beuk op het gazon achter het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland gekapt. Dat was hard nodig.

De gemeente kondigde onlangs in een persbericht aan dat er voor twee bomen op de voormalige buitenplaats Westerveld, het voormalige gemeentehuis dat nu Wolfsbergen heet, een noodkapvergunning was afgegeven. In de WieWatWaar reageerde Joop Glijn op dat persbericht in zeer onvriendelijke bewoordingen over de huidige bewoner van het pand, omdat die de boom wilde laten kappen.

Hierboven staat een foto van Douwe van Essen van de boom, vlak nadat deze gekapt is. Het enorme gat in de kern van de boom toont aan dat de noodkapvergunning volkomen terecht werd afgegeven. Het zou toch zonde zijn als deze boom op de zojuist volledig gerestaureerde buitenplaats zou zijn terechtgekomen met alle gevolgen van dien. Het lijkt ons dat Joop Glijn nog een stukje in de WWW mag wijden aan excuses aan de bewoner over het feit dat hij zo hard over hem oordeelde.


Het moment supreme! De rode beuk gaat om. (Zie ook hier de holle stam.)


De compleet schuin hangende esdoorn aan de kant van het Noordereinde.
Dit is de andere boom die gevaar oplevert en waarvoor ook een kapvergunning is afgegeven.

Uitzicht


Burgemeester Wim Kozijn in zijn kamer.
Buiten, op het gazon, de rode beuk.
Foto: Ton Kastermans

In de tuin, om en onder de rode beuk heeft zich veel afgespeeld. Er werd muziek gemaakt (Aquacert), er werd vaak getrouwd, er werden tentoonstellingen georganiseerd en er werd herdacht. Voormalig burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland zei ooit dat hij de mooiste burgemeesterskamer met het mooiste uitzicht in heel Nederland had.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
9 gr.
windkr. 4