WIJDEMEERSE WEBKRANT
Komma en Inhoud
Wijdemeren, do 3 december 2009

Tijdens de commissievergadering van gisteravond waren er twee opmerkelijke momenten. Na elf uur. Daar kwam dat door...

Streng, streng


Edwin Bult: "En nu houdt u even allemaal uw mond!"
(Wat denkt griffier Joop van Ditmarsch?)

Voorzitter Edwin Bult (GL) liet zich gisteravond van zijn allerstrengste kant zien. Als een schoolmeester, die grote moeite had een onwillig klasje in de hand te houden, werden regelmatig sprekers afgekapt in het midden van hun betoog, waardoor de draad soms zoek raakte. Om elf uur en om half twaalf brak het gebrek aan souplesse hem helemaal op. Hij legde vanwege het tijdstip de complete vergadering stil, waardoor het een minuut of vijf duurde voor men besloten had om door te vergaderen. Prima om strak te vergaderen, maar er maakt zich plaatsvervangende schaamte van ons meester als er weer eens een raadslid met luide stem afgesnauwd en in de hoek gezet wordt. Dat moet toch anders kunnen.

Komma

Er werd gesproken over de welstandsnota. In het raadsvoorstel had Kees Bosdijk (PvdA) ontdekt dat er een komma stond op een plek waar die volgens hem niet hoorde. Omdat de plek van de komma volgens hem een niet bedoelde betekenis gaf aan de zin waarin hij voor kwam. Het ging om de zin: "Een bouwplan hoeft dan niet meer worden voorgelegd aan de welstandscommissie, die elke woensdag vergadert." Bosdijk verklaarde dat de welstandcommissie nu juist NIET elke woensdag vergadert om geld en tijd te besparen. Het verwijderen van de komma zou die bedoeling goed weergeven dacht hij. Wethouder Betske van Henten las de tekst even en verklaarde met een royaal gebaar: "Als ik uw probleem kan oplossen door de komma weg te halen, dan doe ik dat met groot plezier." Gelach was haar deel. Bosdijk: "Ja, kijk, dat krijg je nu als je na elf uur nog vergadert."

Inhoud en hoogte

Bij de woonschepenverordening is iets raars aan de hand. Voor gewone huizen geldt het bouwbesluit. Daarin staat o.a. hoe hoog plafonds moeten zijn. Voor woonschepen bestaat niet zoiets als het bouwbesluit. In de woonschepenverordening die de gemeente aan het voorbereiden is staat wel een maximale inhoud van een woonschip. Jaap van Waveren (DBL) wees erop dat die regel tot merkwaardige gevolgen leidt. Iedereen weet dat inhoud lengte x breedte x hoogte is.

Een lang persoon heeft dus pech. Hij zal een hoog plafond willen om niet steeds zijn hoofd te stoten. Maar..., omdat de inhoud vastligt zal hij dus moeten inleveren op de lengte en/of de breedte van zijn woonschip. Een dwerg daarentegen.... René Voigt (DBW) sprak zelfs van discriminatie van lange mensen. De coalitiepartijen vonden het een prima regel. Een huis mag volgens het bestemingsplan ook maar een maximale inhoud hebben, zo betoogde Michiel van Balen (VVD).

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
9 gr.
windkr. 4