WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gammele begroting?
Wijdemeren, za 6 december 2008

Wijdemeren moest de provincie komen uitleggen waarom de meerjarenbegroting er niet solide uit ziet. Toezicht van de provincie dreigt.

Niet in evenwicht

De meerjaren begroting van Wijdemeren is niet in evenwicht vindt de provincie. Daarom moest Wijdemeren komen uitleggen hoe die cijfers tot stand waren gekomen. De provincie houdt toezicht op het financiële reielen en zeilen van gemeenten. Als dat er niet goed uit ziet, dan gaat de provincie over tot z.g. preventief toezicht. In dat geval moet de gemeente steeds goedkeuring vragen aan de provincie voor uitgaven die buiten de begroting vallen. In totaal moesten een stuk of zes Noord-Hollandse gemeenten op het matje komen.

Neerwaartse spiraal

Bij de provincie bestaat zorg over de meerjarenbegroting, opgesteld onder verantwoordelijkheid van ex-VVD-wethouder Wim Lorjé. De provincie spreekt in een artikel van Hans van Keken in de G&E van "reden tot ongerustheid", "een neerwaartse spiraal" en "de gevarenzone om onder preventief toezicht te komen".

De provincie laat het volledig aan de raad over om maatregelen te nemen om het evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven te herstellen.

Carolina Ligter, van de afdeling communicatie van Wijdemeren, beaamt dat de meerjaren begroting niet in evenwicht is. Met de mogelijkheid dat de provincie preventief toezicht instelt, werd dan ook al rekening gehouden op het gemeentehuis.

Jojo effect

Preventief toezicht is niet nieuw voor Wijdemeren. In januari 2003 besloot de provincie ook om Wijdemeren onder toezicht te plaatsen. Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2003 voorspelde wethouder Co de Kloet (DBW) dat het preventief toezicht van de provincie gehandhaafd zou worden als de raad een voorgesteld gat in de begroting zou schieten. Pas in januari 2005 zou het preventief toezicht worden opgeheven, de begroting van dat jaar was het werk van wethouder Co de Kloet, die kort voor de jaarwisseling door de overige coalitiepartners was heen gezonden. Twee jaar geleden verklaarde wethouder Wim Lorjé dat de gemeente weer onder preventief toezicht geplaatst zou worden als de OZB onvoldoende verhoogd zou worden.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
9 gr.
windkr. 2