WIJDEMEERSE WEBKRANT
Toezicht Provincie?
Wijdemeren, 14 november 2006

Wethouder Wim Lorjé van financiën verwacht dat Wijdemeren als gevolg van de begrotingsbehandeling onder toezicht van de provincie komt.

Een gemeente die haar begroting niet structureel dekkend heeft, kan door de provincie onder preventief toezicht worden geplaatst. Dat betekent dat de provincie meekijkt bij en toestemming moet geven voor grote uitgaven die een gemeente doet. Het toezicht is er om financiële ongelukken te voorkomen.

Na de herindeling stond Wijdemeren drie jaar onder preventief toezicht. In 2005 werd dat opgeheven.


Wethouder Wim Lorjé van financiën.

Opnieuw preventief toezicht

In de G&E van vandaag zegt wethouder Lorjé dat hij verwacht dat Wijdemeren opnieuw onder preventief toezicht van de provincie zal worden geplaatst omdat de structurele dekking van de meerjarenbegroting niet op orde is. Overigens denkt hij dat dat niet zo'n vaart zal lopen, omdat er geen onverwachte grote investeringen van de gemeente aan zitten te komen, voorzover hij nu kan overzien.

Verder wijst hij erop dat Wijdemeren in de komende nog flinke ruimte heeft in de heffing van OZB, andere heffingen en leges om eventuele toekomstige gaten in de begroting te vullen. De OZB zou nog met zestien procent mogen stijgen, voor het vastgestelde maximum bereikt is. In de regio is Wijdemeren de enige gemeente die met preventief toezicht te maken krijgt in 2007.

Commnicerende Vaten

Een stijging van de OZB levert overigens tevens een stijging van de uitkering van het rijk uit het gemeentefonds op, omdat die aan elkaar gekoppeld zijn. De gedachte van het rijk daarachter is, dat een gemeente die niet de volle OZB opbrengst in rekening brengt bij de burgers kennelijk minder geld nodig heeft. Dat leidt ertoe dat de uitkering van het rijk dan ook verlaagd wordt. Simpel gesteld is de redenering van het rijk: "Als je als gemeente niet de toegestane maximale OZB heft, dan heb je kennelijk niet zoveel geld nodig en krijg je van ons ook minder." OZB opbrengst en uitkering van het rijk zijn wat dat betreft communicerende vaten. Stijgt de OZB, dan stijgt ook de uitkering van het rijk. En omgekeerd. Indirect heeft een begrotingsdebat als vorige week dus gevolgen voor de uitkering uit het gemeentefonds aan Wijdemeren..

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann