Rik Jungmann

---

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vol Vertrouwen: OZB niet verhoogd

Wijdemeren, 14 oktober 2006

Douwe van Essen heeft er alle vertrouwen in dat er geen belastingverhoging komt. Het staat immers zwart op wit in het collegeprogramma. Toch?

Het coalitieakkoord tussen CDA, VVD, PvdA en GL met de titel "Vol vertrouwen verder" werd op 30 maart jongstleden gepubliceerd. U kunt het hier nog eens nalezen (PDF).

Ingezonden Brief

Vol vertrouwen

Forse belastingverhogingen in Wijdemeren? Laat u niet voor de gek houden, schijn bedriegt. Vol vertrouwen verder luidt de slogan van dit gloednieuwe college. Terecht toch dat zo'n college er dan op vertrouwt dat de gemeenteraad wel met oplossingen komt voor een gapend gat in de begroting?

Om dat goed duidelijk te maken moet je het als college natuurlijk wel een beetje zwaar aanzetten: je brengt de korting van het Rijk als een totale verrassing, goochelt wat met incidentele en structurele kortingen en stelt vervolgens een OZB-verhoging van 11% voor. En passant stel je ook maar even de riool- en afvalstoffenheffingen wat naar boven bij (.geen belastingen volgens Betske van Henten, fractievoorzitter van het CDA).

Een uitgelezen kans voor de gemeenteraad: alle leden zijn immers tegen belastingverhogingen, want dat hebben ze hun kiezers - die vol vertrouwen hun stem gaven - immers zwart op wit beloofd. Kat in het bakkie dus. Je pakt wat incidentele meevallers en gebruikt die als dekking voor je incidentele korting en daarna ga je er even écht voor zitten en schrapt structureel in de begroting. Dat doet natuurlijk pijn, maar je weet waarvoor je het doet.

Het college van B&W weet óók wel wat het doet. Op haar tellen passen lukt niet altijd even goed, maar (koppen) tellen des te beter: natuurlijk zijn de beide Dorsbelangenpartijen tegen. En DBW zal echt niet weer, zo kort na het vorige begrotingsdebacle (wethouder Co de Kloet naar huis), haar hand overspelen. Ook het CDA (normen en waarden!) zal het vertrouwen van de kiezer niet willen beschamen. Vooral niet na het recente gezichtsverlies met hun motie 'actie Stopwatch' . En de VVD? Die heeft jarenlang de belastingverhogingen te vuur en te zwaard bestreden, dus dat wordt helemaal appeltje eitje.

Koppen tellen, laat staan raadplegen van de overgebleven partijen, is nu niet meer nodig. Met ruime meerderheid worden de voorgestelde belastingverhogingen verworpen.

En het college? Het college aanvaardt vervolgens in dank de voorstellen van de gemeenteraad, wast haar handen in onschuld en gaat over tot de orde van de dag.

En u en ik? Wij zijn natuurlijk vol vertrouwen dat het allemaal goed komt. Toch?

Douwe van Essen
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht