Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

GS NH boos op GS Utrecht

Wijdemeren, 14 oktober 2006

De herindelingsplannen van Utrecht hebben het provinciebestuur van Noord-Holland boos gemaakt. Wijdemeren moet er buiten blijven vindt NH.

De herindelingsdiscussies in Noord-Holland en Utrecht krijgen het karakter van een bestuurlijke klucht. Eerst wilde Noord-Holland Wijdemeren dwingen om deel te nemen aan een grote herindeling in de Gooi- en Vechtstreek. Na protesten van Wijdemeren, omdat die gemeente net op adem is na de vorige herindeling van 1 januari 2002, besloten Gedeupteerde Staten van Noord-Holland in te stemmen en Wijdemeren met rust te laten.

Dat besluit was koud door NH genomen of de provincie Utrecht nam een besluit over een herindelingsprocedure met betrekking tot Abcoude, Loenen, Breukelen, Ronde Venen, Maarssen en..., de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren. Wederom verzette Wijdemeren zich. Men wilde wel als toehoorder meedoen aan de discussies, maar herindelen, dat wilde Wijdemeren niet. Met dezelfde argumenten die eerder tegenover Noord-Holland gebruikt waren. Utrecht bleef doof en dwong Wijdemeren om actief deel te nemen in de procedure.

Bestuurlijke Soap

In de G&E staat vandaag een nieuwe aflevering in die soapserie. GS van Noord-Holland (GS-NH) stuurde een boze brief naar GS van Utrecht (GS-U). GS-NH vindt dat GS-U volkomen onverwacht en zonder onderling overleg besloten hebben dat Wijdemeren mee moet doen aan de z.g. ARHI (herindelings) procedure. GS-NH wijst er in de brief op dat er geen draagvlak is voor een nieuwe herindeling onder het bestuur, de burgers en de politiek van Wijdemeren. De schaal van Wijdemeren is na de vorige herindeling voldoende qua inwoneraantal en bestuurskracht, dat de gemeente in de huidige vorm zeker nog vijfentwintig jaar kan blijven bestaan, schrijven GS-NH aan GS-U. (Dat was indertijd tijdens de vorige herindeling ook altijd het argument. De oude gemeenten waren te klein, maar na een samenvoeging tot Wijdemeren, zou de nieuwe gemeente groot genoeg zijn voor een periode van vijfentwintig jaar. red.)

GS-NH acht de door GS-U ingezette ARHI procedure dan ook niet in lijn met het gehanteerde criterium duurzaamheid en dringt er bij GS-U op aan om Wijdemeren buiten de herindelingsprocedure te houden.

Curieus

Wijdemeren zal het steuntje in de rug van GS-NH tegen de plannen van GS-U ongetwijfeld in dank aanvaarden. Het is echter wel erg curieus dat dezelfde GS-NH nog een half jaar geleden op het punt stond om Wijdemeren te dwingen mee te doen aan een Gooise herindelingsprocedure. Na bezwaren van Wijdemeren werd daarvan af gezien. Toen hanteerden GS-NH min of meer dezelfde argumenten voor herindeling inclusief Wijdemeren als nu GS-U. Nu er Noord-Hollands grondgebied in het geding is, dat misschien weer terug zou gaan naar Utrecht, krijgt Wijdemeren plotseling de volle steun van GS-NH. Het lijkt tijd dat het kabinet zich uitspreekt over dit soort van beschaafde landjepik oorlogjes. Twee jaar geleden hadden we de hevige aanval van lokale herindelingskoorts tussen Loenen en Wijdemeren, maar die zijn we al weer bijna vergeten... De burger is het spoor al lang bijster. red. WWK


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht