Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

CDA: Heffing is geen Belasting

Wijdemeren, 16 mei 2006

Fractievoorzitter Betske van Henten verweert zich tegen de kritiek van Putter en CDA-Voorzitter Cor Koster. Leges en heffing is geen belasting stelt zij.

Ingezonden Brief

CDA Wijdemeren

Geen gebroken beloften

"De coalitie breekt beloften", zo laat Putter ons weten. CDA-voorzitter Cor Koster is het met hem eens.

Er is echter helemaal geen sprake van gebroken beloften.

Waar gaat het over?

Het gaat om voorstellen voor verhoging van de afvalstoffenheffing en de rioolrechten. Putter en Koster gooien alle inningen van de gemeente op één hoop. Het zijn in hun ogen allemaal belastingen. Daarmee zitten ze fout, de gemeente kent namelijk behalve belastingen ook heffingen, rechten en leges

Beide heren waren niet aanwezig bij de commissievergadering en zijn slecht geïnformeerd, zeker t.a.v. het standpunt van de CDA-fractie.

Dat vraagt dus om een reactie van onze kant.

Eerst een korte les overheidsfinanciën:

Wat is het verschil tussen een belasting en een heffing?

Bij rechten, heffingen en leges is sprake van betaling in verband met individueel aanwijsbare prestaties van de overheid, geleverd aan burgers. Afvalstoffenheffing, en rioolrechten vallen hieronder. De gemeente zorgt voor het ophalen van afval en zorgt voor een goed rioolstelsel waar alle huizen op aangesloten zijn. De burger betaalt hierover.

Daarnaast legt de gemeente belastingen op. Dat zijn gedwongen bijdragen van burgers aan de gemeente waar geen rechtstreekse prestatie tegenover staat. De onroerend zaakbelasting is de meest bekende gemeentelijke belasting.

Wat zegt het coalitieakkoord?

Daar staat: "Er zal deze periode geen belastingverhoging plaatsvinden, behoudens de inflatiecorrectie. Bij heffingen en leges is het uitgangspunt kostendekkendheid".

Belangrijkste vraag is dan natuurlijk: Wanneer is het kostendekkend? Wat valt onder de kosten en wat niet? Daar kun je van mening over verschillen.

Die vragen hebben wij ons als CDA ook gesteld.

Ten aanzien van het verwerken van een deel van de kosten voor straatreiniging (€ 95.000) hebben wij als CDA-fractie aangegeven dat wij daar grote moeite mee hebben. Immers de rioolrechten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en vorig jaar nog werd beweerd dat de rioolrechten nu kostendekkend waren. Nu wordt daar ineens weer wat bij in gestopt. Dat wil er bij ons niet in.

Bij de afvalstoffenheffing is sprake van een andere situatie. Voorgesteld wordt de kosten van kwijtschelding te betalen uit de afvalstoffenheffing. Iets wat, zoals Cor Koster schrijft, in Nederhorst ook gebeurde en in nog veel meer gemeenten ook nu nog gebeurt.

Als CDA staan we hier achter, omdat er nu meer geld beschikbaar is voor minimabeleid. We willen namelijk dat het minimabeleid wordt uitgebreid en meer onder de aandacht wordt gebracht. Uit landelijk onderzoek is namelijk gebleken dat minima onvoldoende gebruik maken van de ondersteuningsmogelijkheden. De stille armoede neemt toe. De schroom richting gemeente moet overwonnen worden. In het CDA-program staat daarom dat de gemeente in samenwerking met de mantelzorg, kerken, zorginstellingen en/of scholen informatie op een niet-ambtelijke wijze moet verwerken en hulp moet bieden waar dat echt nodig is. Dit is overgenomen in het coalitieprogramma en dat kost geld.

Gebroken beloften? Daar is geen sprake van.

Ten aanzien van de rioolrechten hebben wij ons signaal afgegeven.

En de afvalstoffenheffing? Het CDA vindt dat we die solidariteit van onze burgers kunnen vragen. De laatste tijd blijkt dat meer mensen in de problemen komen, niet meer mee kunnen doen en aan de kant komen te staan. Dat mag niet gebeuren

Het gaat in dit stadium overigens om voorstellen van het college. Besluitvorming hierover vindt pas plaats bij de begrotingsbehandeling in november. Ik nodig Putter en Koster uit daar wel bij aanwezig te zijn.

Betske van Henten
Fractievoorzitter CDA


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Matige wind 20º Naar volgende bericht