WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Beamer voor Insprekers
Wijdemeren, za 4 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster breekt een lans voor de motie van DLP die het gebruik van moderne presentatiehulpmiddelen wil toestaan voor insprekers.


De indiener van de motie, Alette Zandbergen (DLP).

ingezonden brief

Daar heb je De Lokale Partij weer

Het liep al tegen middernacht toen De Lokale Partij tijdens de laatste gemeenteraad met een motie kwam. Men had al bijna vier uur vergaderd en dan willen raadsleden wel naar de borrel en de bitterbal. De motie vond geen enkele steun, en dat is niet terecht.

De motie werd ingediend door Alette Zandbergen, en wilde het gebruik van visuele middelen door insprekers bij commissievergaderingen toestaan. Dat blijkt nu niet te mogen van de commissievoorzitters. De raadszaal heeft een schitterend presentatiemiddel, een mooi bord met een ingebouwde beamer, maar burgers mogen er geen gebruik van maken. Insprekers moeten het doen met het voorlezen van hun verhandeling. Dat vond De Lokale Partij niet meer van deze tijd.

Het college en de andere fracties vonden echter dat zoiets geregeld moest worden in het Reglement van Orde. Wanneer dat aangepast zou worden, was volstrekt onduidelijk. Ooit eens, of zo. Het betoog van De Lokale Partij was dat het Reglement van Orde zoiets niet verbiedt en dat het dus kan worden toegestaan. Daarvoor is een wijziging helemaal niet nodig.

We leven in een beeldmaatschappij

DLP heeft natuurlijk gelijk. Visuele hulpmiddelen zijn zo alomtegenwoordig dat het idioot is om insprekers te verbieden daarvan gebruik te maken. Burgers die dat zouden willen, weten prima hoe daarmee om te gaan, zodat de maximum inspreektijd van 5 minuten niet overschreden hoeft te worden. En anders trek je gewoon de hdmi-kabel eruit.

De andere fracties zagen het niet zitten. Zoiets moest je niet per motie willen regelen, vond men. Argumenten had men niet. Bovendien liep het tegen middernacht en het was een zware vergadering geweest.

Respect voor elkaar

De meeste moties van DLP halen het niet. Je zou bijna denken dat de andere raadsleden min of meer automatisch tegen initiatieven van die fractie zijn. Toegeven, DLP komt erg vaak (te vaak !) met moties, maar de houding van de andere fracties getuigt niet van collegiaal respect. Kennelijk denkt men: 'Oh, daar heb je De Lokale Partij weer. Alweer een motie. We stemmen tegen.' Dat is niet zoals het hoort, zeker niet in een gemeenteraad waar men een integriteitscode heeft die zegt dat politieke ambtsdragers respectvol met elkaar dienen om te gaan.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Alette Zandbergen (DLP) verklaarde bij het indienen van de motie dat zij met plaatsvervangende schaamte had gezien dat een inspreker de mogelijkheid was ontzegd om gebruik te maken van de beamer. Joost Boermans (D66) en Martin Vuyk (VVD) hadden hetzelfde gezien en er hetzelfde gevoel bij gehad.

Wellicht dat de motie in rustiger vaarwater tot een debat had geleid, maar na de solo-actie van DLP in het ARHI- debat was de welwillendheid, zeker voor een motie, wat een opdracht aan het college is, van de andere partijen en het college even volledig verdampt. En, zoals Cor Koster hierboven schrijft, het was al laat. Qua timing en sfeer dus het slechtst mogelijke tijdstip. Nog maar eens proberen, bijv. bij de vragen. Want Alette Zandbergen (DLP) heeft anno 2017 zeker een punt.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief