WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kraanvogels in Naardermeer
's-Graveland, za 4 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Afgelopen dinsdagnacht hebben zes kraanvogels overnacht in het Naardermeer. Dat is bijzonder, want ze komen bijna nooit in West Nederland.

persbericht

Kraanvogels overnachten in Naardermeer

Van dinsdag op woensdagnacht hebben zes kraanvogels overnacht bij het beheerkantoor Stadzigt van Natuurmonumenten in het Naardermeer. In de loop van de ochtend verliet de groep het Naardermeer om verder te trekken.


Foto: Luc Hoogesteijn

‘Het is heel bijzonder om deze prachtige vogels rondom het Naardermeer waar te nemen’, vertelt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten. ‘Meestal trekken de kraanvogels over het oosten van Nederland naar hun broedgebieden in het Noorden van Europa.’

Vogeltrek

Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van de kraanvogels. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Kraanvogels hebben tamelijke vaste verblijfplaatsen en dito trekroutes, zowel tijdens de voor- als najaarstrek. Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. Regelmatig maken ze ook gebruik van thermiek. Ze roepen veel, vooral bij landen en opstijgen. Populaire pleisterplekken voor deze vogels zijn het Dwingelderveld en het Leersumse veld, maar deze week streken de dieren dus ook neer in het Naardermeer. 'Super dat wij ook even van deze prachtige dieren mochten genieten', aldus boswachter Hanne Tersmette. Hoe de vogels bij het Naardermeer verzeild zijn geraakt is speculeren. 'Het heeft de afgelopen dagen flink gewaaid, misschien dat ze daardoor wat van koers af zijn geraakt.’ Het vertrek van de vogels vanaf Stadzigt ging woensdagochtend gepaard met het herkenbare geluid van de vogels: een luid getrompetter.


Foto: Moniek Rozemeijer

Broedvogel

Na eeuwen afwezigheid broeden er sinds 2001 weer kraanvogels in Nederland, precieze plek het Fochteloërveen. Hiermee is de kraanvogel bezig met een comeback als broedvogel in Nederland. Hun broedgebied bestaat uit uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. ‘Het zou best kunnen dat wanneer de kraanvogel verder gaat met haar opmars als broedvogel in Nederland we ze over een aantal jaren ook in het Naardermeer als broedvogel kunnen verwelkomen. Vooral de Bovenmeent is een gebied dat bij uitstek geschikt zou zijn: Een groot moeraschtig gebied, met voldoende voedsel en rust. Dat zou helemaal gaaf zijn’, aldus een glunderende boswachter.

Kijktip

Tijdens de vogeltrek kan je de kraanvogels vooral in in het oosten en zuiden van Nederland zelf zien. En na de broedtijd, in augustus laten de kraanvogels zich in het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe goed zien.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief