WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Woningbouw: Sociaal?
Wijdemeren, ma 20 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster stelt vast dat de sociale woningbouw in Nederhorst eigenlijk nauwelijks sociaal te noemen is, ondanks de ronkende taal die regelmatig van de Rading 1 klinkt.

(Rading 1 = Gemeentehuis Wijdemeren. Red. WWK)

Cor Koster

Sociale woningbouw? Niet echt

Van de ca. 180 nieuwe woningen in Nedervecht (Overmeer-Zuid) in Nederhorst den Berg zou 35% vallen onder sociale woningbouw. Dat wilde de raad, en dat zou gebeuren, beloofde wethouder Betske van Henten op 2 december 2012 aan de Commissie Ruimtelijke Ordening. Is dat ook echt het geval? En hoe sociaal is de nieuwbouw eigenlijk?

Bij sociale huur geldt een maximale huurprijs van € 710,86 per maand. Het mag natuurlijk ook minder zijn; de gemiddelde maandhuur van een corporatiewoning in Nederland is € 492. In Nedervecht zit men op € 710, en dat geldt slechts voor een handjevol woningen. De andere huurwoningen zijn stukken duurder. Men vraagt dus voor die paar sociale huurwoningen 86 cent (cent!) minder dan het absolute maximum. Sociaal op het randje, zou ik zeggen.

Bovendien zijn de huren niet in overeenstemming met onze eigen richtlijnen. De Woonvisie van 2005 bepaalt dat er bij nieuwbouw een differentiatie moet zijn in huur. Concreet: van de vereiste 35% sociale woningbouw moeten 25% van de huren 'bereikbaar' zijn (< € 474), 5% 'middelduur' (€ 474 tot € 605) en 5% 'duur' (> € 605 tot maximaal € 750). Dat klopt dus in Nederhorst den Berg voor geen meter.

Nauwelijks sociaal

Er zijn ook koopwoningen in Nedervecht. Voor Wijdemeren geldt dat een sociale koopwoning maximaal € 275.000 mag kosten. Ik heb maar 14 huizen kunnen vinden die voor minder dan dat bedrag verkocht worden, waarvan slechts 4 voor € 250.000. (Als ik wat gemist heb, hoor ik dat graag.) Alle andere zijn duurder, vaak fors duurder. Ook bij sociale koopwoningen gaat men dus qua prijs richting maximum. En ook hierbij vraag je je af hoe sociaal die prijzen zijn, als je voor een nieuwbouwhuis van € 250.000, wanneer je zelf 10% meebrengt, een maandinkomen moet hebben van € 4.327 volgens Wijzeringeldzaken.nl van de Rijksoverheid.

35% van 180 is 63. Er zouden dus 63 sociale woningen (huur maximaal € 710 of koop maximaal € 275.000) beschikbaar moeten zijn. Ik kom bij het tellen niet hoger dan een totaal van 28 op dit moment, maar het is nogal lastig rekenen met al die verschillende bouwfases, dus pin me niet vast op het precieze aantal. Bovendien is het project nog niet afgerond. Hoe dan ook, ik vrees dat die 35% sociale woningbouw niet gehaald gaat worden.

Seniorenwoningen

Andere doelen worden ook niet gehaald. Met weemoed denk ik terug aan de ondertekening van de intentieovereenkomst voor het project, door de toenmalige wethouder Jaap van Waveren in 2013. Een deel van de woningen zou ontwikkeld worden als seniorenwoning, is toen afgesproken. Seniorenwoningen? Nooit meer iets van gehoord. Er was wel sprake van dat een aantal woningen 'levensloopbestendig' zouden zijn, maar dat is wat anders dan seniorenwoningen.

De raad bepaalt, maar gebeurt het dan ook?

Het zou goed zijn als de gemeenteraad eens aandacht zou schenken aan de manier waarop intenties en voorwaarden van de raad uitgevoerd worden. En anders moeten we het maar niet meer hebben over die fictie van 35% sociale woningbouw in onze gemeente. Noch over het percentage, noch over het sociale aspect.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief