WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Voor Seniorenwongen
Nederhorst den Berg, za 9 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster sprak in tijdens de commissie RO over de seniorenwoningen aan het Ankeveensepad in Nederhorst. Hij was de enige voorstander tijdens de inspraak.

ingezonden brief

Behoefte aan seniorenwoningen

Wijdemeren ontgroent en vergrijst, zo blijkt uit veel studies. Meer dan één op de vijf inwoners in onze gemeente is 65+ en dat aantal neemt alleen maar toe, ook procentueel.

Als we kijken naar het woonbehoeftenonderzoek van de gemeente en met name naar figuur 1 op bl. 5, dan zien we o.a. de demografische ontwikkeling van 1- en 2-persoonshuishoudens van mensen van 75+ in de komende 25 jaar. Die grafiek schiet omhoog. Heel anders dan bij andere huishoudensgroepen die ongeveer gelijk blijven of zelfs dalen.

De behoefte aan seniorenwoningen is dus duidelijk. Daar dient de gemeente op in te spelen. Het bouwplan Ankeveensepad in Nederhorst den Berg voorziet deels in die behoefte en draagt bij aan het bevorderen van de gewenste doorstroming. De ANBO (Algemene Ned. Bond van Ouderen) stond lang geleden aan de wieg van het plan, daarin gesteund door de andere ouderenbonden. En daar heb ik het over, over die 12 seniorenwoningen. Niet die 10 andere woningen in de buurt. Dat is een heel ander project waar de ouderenbonden niets mee te maken hebben. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Het gaat ons uitsluitend om betaalbare woningen voor ouderen.

Het is ook zeker niet voor het eerst dat het in de commissie behandeld wordt naar aanleiding van een aantal vragen van de VVD die puur tegen is. Het verbaast me dat de VVD op zo'n felle, bijna populistische manier actie voert tegen dit plan. Niemand kan immers het belang ontkennen van woningen voor senioren juist in de kern, dichtbij winkels en andere voorzieningen. Zelfs de VVD niet. Dacht ik. Het is te hopen dat de VVD hier nog eens goed over nadenkt voordat het voorstel echt in de raad behandeld wordt.

Schapenweitje

En dan nog dit: tegenstanders van het plan komen vaak met emotionele en tendentieuze argumenten. Er wordt gesuggereerd dat het gaat om een mooi stukje natuurgebied, liefkozend 'schapenweitje' genoemd. Dat schapenweitje is ontstaan als opslagplaats voor de bagger uit de Ankeveensevaart. Dat baggeren moest gebeuren om de doorstroming van het water van en naar de (inmiddels gedempte) Reevaart te waarborgen. En dat was weer nodig om het waterpeil in de achterliggende plassen op peil te houden. Het is dus een baggerstortplaats. Als je een hoop bagger een poosje laat inzakken en dat vervolgens inzaait, wordt het een graslandje waar je schapen op kunt houden. Een arm stukje grond, begrensd aan de ene kant door een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog en aan de andere kant door een lelijk PEN-huisje. Historische waarde: nul. Natuurwaarde: nul. Alleen maar geschikt voor schapen. En voor senioren.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ingezonden brief
foto
---
auteur
ingezonden brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief