WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sterrenwacht: Wekelijks open
's-Graveland, za 9 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is vanaf 8 januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur open voor het publiek om te komen kijken door de telescopen.

persbericht

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek nu iedere week open

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is vanaf 8 januari wekelijks geopend. Iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur kan het publiek komen kijken door de telescopen van de sterrenwacht. De sterrenwacht is gevestigd bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland en beschikt twee grote telescopen die uniek zijn in Nederland.

Sinds 2015 heeft de regio Gooi en Vechtstreek een eigen publiekssterrenwacht. Deze is gevestigd in de nieuwbouw van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Boven het Café-Restaurant Brambergen bevindt zich een grote ruimte met een afrolbaar dak waar twee grote telescopen staan opgesteld. Deze telescopen hebben spiegels met een diameter van resp. 41 en 35 cm. De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen.

Na de laatste afrondende bouwwerkzaamheden in december is de sterrenwacht nu volledig operationeel. Vanaf vrijdag 8 januari zal de sterrenwacht wekelijks geopend zijn voor publiek. Iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur zijn geïnteresseerden welkom om bij helder weer door de telescopen te komen kijken. In de zomerperiode, als het later donker wordt, zijn er aangepaste openingstijden. Ook bij bewolkt weer is de sterrenwacht op vrijdagavonden geopend. Dan zijn er presentaties over sterrenkundige onderwerpen en wordt er uitleg gegeven over de telescopen.

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek wordt bemenst door de leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde afdeling Gooi en Vechtstreek. Deze vereniging van amateurastronomen is al 80 jaar actief in de regio, maar beschikt door de hulp van Natuurmonumenten nu over een permanente sterrenwacht. De aanschaf van de telescopen en overige apparatuur is mogelijk gemaakt door subsidies van het Cultuurfonds en de gemeenten Wijdemeren, Hilversum, Bussum, Naarden, Muiden, Weesp en Huizen en door donaties van de leden van de KNVWS Gooi en Vechtstreek en lokale bedrijven en organisaties.

Het laatste nieuws over de sterrenkijkavonden en de overige activiteiten van de sterrenwacht is te vinden op de website www.sterrenwacht-gv.nl, op Facebook (SterrenwachtGV) of Twitter (@SterrenwachtGV).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief