WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ondernemers vs. Ambtenaren
Wijdemeren, wo 28 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Een aantal ondernemers in Wijdemeren doet zijn beklag over de ambtenaren van de gemeente. Zij vinden dat niet de politiek, maar de ambtenaren de baas zijn.

Klachten over ambtenaren

In een flink artikel van Jan Herman Baas in de Gooi en Eemlander van vandaag klagen enkele ondernemers uit Wijdemeren over de ambtenaren die gaan over bestemmingsplannen en bouwzaken. Voorop loopt Nico Ockhuisen uit Loosdrecht die zowel met Eikenrode, als met zijn jachthaven annex Mercedesmuseum niet zijn zin krijgt. Hij claimt verlies aan huurinkomsten voor Eikenrode en dertig- tot vijftigduizend toeristen die verloren gaan voor een bezoek aan Loosdrecht "door de halstarrige houding van ambtenaren". Ockhuisen wijst op de claim die recreatieondernemer Rien van den Broeke bij de gemeente heeft neergelegd als schade die het gevolg is van een wijziging van een bestemmingsplan.

Sijmen Brandsma van tuinderij Land en Boschzigt aan de Leeuwenlaan in 's-Graveland heeft een probleem met zijn buren in het appartementencomplex De Wilgenhof. Brandsma wil een beheerderswoning aan de rand van de tuin bouwen. De bewoners van de Wilgenhof maakten bezwaar, waardoor vertragingen ontstonden en potentiële kopers van de tuin afhaakten als er geen beheerderswoning bij zit. (Niet duidelijk wordt uit het artikel wat de nadelige rol van de ambtenaren in dit geval is.)

Weer gaan aanpakken

En dan oud-VVD-wethouder Dick 't Hoen, die al ruim twintig jaar conflicten over bestemmingen, activiteiten en bouwsels aan de Oude Meentweg in 's-Graveland uit vecht. Conflicten in 's-Graveland met de toenmalige burgemeester Wim Kozijn en de 's-Gravelandse raad. Conflicten met zijn buren, de familie Six over een hek dat 't Hoen dicht wilde hebben en over nieuwbouw van zijn buren. Veel conflicten met Wijdemeren en burgemeester Don Bijl. Conflicten over de aanleg van een paddenpoel, een pad over zijn grond en de aanleg en exploitatie van een beeldentuin. Soms kreeg 't Hoen gelijk, soms de gemeente. De permanente factor waren de conflicten die keer op keer ontstonden.
Ook 't Hoen heeft, net als Ockhuisen en Van den Broeke kritiek op het ambtelijk apparaat dat volgens hen "veel te star is". De ondernemers hopen erop dat het nieuwe college het leven voor hen gemakkelijker zal maken. Ockhuisen: "Het nieuwe college moet weer echt gaan aanpakken."

Politiek verantwoordelijk

Er is iets raars met dit artikel aan de hand. Een ambtenaar werkt altijd onder de politieke verantwoordelijkheid van het college. Als het goed is kan de ambtenaren dus niets verweten worden, omdat zij hun opdrachten krijgen van de wethouders. De bovenstaande klachtenregen is dus niet aan het goede adres gericht. De klachten horen op het bureau van het college, waarna dat er een besluit over neemt en opdrachten aan de ambtenaren geeft. Als het college had gevonden dat Ockhuisen, Van den Broeke, Brandsma en 't Hoen gelijk hadden, dan was dat besluit ongetwijfeld loyaal uitgevoerd door het ambtelijk apparaat.

Daarmee is zeker niet gezegd dat opdrachten van het college altijd goed en juridisch correct onderbouwd zijn. Het college kan foute opdrachten geven. Is dat het geval dan worden er foute acties tot in het absurde (Kafka) uitgevoerd. (Wij herinneren slechts aan het revindicatiedossier.) Maar ook dan is het college verantwoordelijk.

Hoe dan ook het ambtenarenapparaat is niets te verwijten, tenzij de ambtenaren hun politieke leiding niet volgen en zelfstandig wel of geen besluiten nemen of zaken vertragen. Laten we daar maar even vanuit gaan, tot het tegendeel bewezen is. (Wat zeer ernstig zou zijn.)

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief