WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Online Petitie Zondagsopening
Wijdemeren, ma 25 november 2013

Er is een online petitie gestart tegen het raadsvoorstel om alle zondagen per jaar winkelopenstelling mogelijk te maken.

Het gaat om een initiatiefraadsvoorstel van VVD, D66, PvdA, GroenLinks en de fractie Siderius. Aanstaande donderdagavond komt dat voorstel in stemming in de gemeenteraad.

Lees ook:

04102013 Struikelend naar Initiatief
30102013 Tegen de Koopzondagen
31102013 Vrijheid van Keuze
01112013 Winkels strompelend Open
01112013 Het Beste Beentje Voor!
02112013 De Puntjes op de Winkel i

ingezonden brief

Petitie van start in Wijdemeren
52 koopzondagen bedreiging voor kleine winkels, werknemers en rust

Inwoners in Wijdemeren kunnen een online petitie tekenen tegen 52 koopzondagen in Wijdemeren.  Volgens de opstellers is er geen enkele inwoner te vinden die voorstander is van 52 winkelzondagen nu dat een bedreiging blijkt voor de kleine winkeliers.

Het initiatiefraadsvoorstel om bepaalde winkels alle zondagen vanaf 10:00 uur en alle andere winkels vanaf 13:00 open te stellen is ingediend door vijf fracties in de raad. De petitie is een tegenoffensief van een aantal inwoners dat formeel bezwaar had gemaakt tegen het voorstel. Zij hebben afgelopen donderdag een e-mail ontvangen dat de zaak volgens griffie is afgedaan. Zonder aankondiging bleek de inspraak gesloten.

De bezwaarmakers zeggen dat er geen enkele zorgvuldigheid wordt betracht in het proces en in het vergaande voorstel zelf. Op 17 oktober verklaarde de griffie de inspraak ook al eens als beëindigd, maar het is onduidelijk waar dat besluit op is gebaseerd. De normale gemeentelijke inspraakregeling voorziet in een inspraak van zes weken. Die regeling is zonder enige verklaring aan de kant gezet.

De online petitie is geplaatst door G. Mur uit Oud-Loosdrecht namens de groep. Hij verwacht tenminste honderd ondertekenaars, hoewel het voor de groep heel kort dag was.

De discussie is aangezwengeld nadat Hildebrand Bijleveld uit Nieuw Loosdrecht eerder aangaf dat een gemeente een vergaand voorstel niet zonder grondig onderzoek en belangenafweging kan doorvoeren. Aanvankelijk kreeg Bijleveld niet eens een antwoord op de aangevoerde bezwaren van de initiatiefnemers (Lees WWK: Struikelend naar Initiatief Wijdemeren, vr 4 oktober 2013). B&W en de raad hebben de indieners toen alsnog gewezen op de gebrekkige inspraakprocedure en hen tot een antwoord verplicht.

Dat antwoord kwam afgelopen week via de elektronische mail in de vorm van een nieuwe Nota van Inspraak. Maar ook hierin worden de belangrijkste bezwaren niet beantwoord, zoals de vraag waarom Wijdemeren als enige gemeente in de buurt 52 winkelzondagen zou moeten krijgen. In Hilversum zijn voor de meeste gebieden 12, in Bussum 4 en ook jn De Bilt zijn er niet meer dan 4 koopzondagen. De initiatiefnemers weerleggen niet het verwijt dat alleen een enkele supermarkt profiteert ten koste van de kleine winkels. De aangehaalde onderzoeken zeggen volgens de opstellers van de petitie dat de koopzondagen het voortbestaan bedreigen van kleinere voedingspeciaalzaken (bakkers, slagers) en afhaalhoreca (snackbars).

Snel doordrukken

De indieners vinden ook de voorgestelde evaluatie van de nieuwe regeling een farce. Pas in 2015 wordt gekeken naar de gevolgen van de openstelling Bovendien vindt er geen nulmeting plaats, dus kan niemand de gevolgen feitelijk vaststellen. Pas in 2016 willen de indieners veranderingen doorvoeren. Volgens de petitieondertekenaars is dat veel te laat, dan zijn de slachtoffers al failliet of de werknemers hun baan kwijt. Bovendien verwijten zij de indieners van het raadsvoorstel dat het initiatief van VVD, D66, PvdA, Groen Links en Siderius nog even vlak voor de verkiezingen van maart er door wordt gedrukt, wetende dat de verhoudingen in de raad daarna mogelijk drastisch zullen veranderen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief